Augļa ūdenspūšļa atvēršana dzemdību laikā jeb kad "pārdur ūdeņus"?

Augļa ūdenspūšļa atvēršana dzemdību laikā jeb kad "pārdur ūdeņus"?

06. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdējot bērniņu dzemdību iestādē, sieviete var būt pārliecināta, ka nepieciešamības gadījumā mediķi palīdzēs sievietei ar šo tik dabisko, bet ne vienmēr vienkāršo dzemdību procesu. Viens no veidiem, kā reizēm nepieciešams dzemdētājai palīdzēt, ir augļa ūdenspūšļa atvēršana jeb amniotomija, lai dzemdības varētu sekmīgi turpināties. Par to, kādos gadījumos to nepieciešams darīt, vairāk stāsta vecmāte Mārīte Inzule.

Augļa ūdenspūšļa nozīme dzemdībās

Ja augļa ūdenspūslis neplīst un ir vesels un arī pildās labi, tas dzemdību laikā mazina kontrakciju izraisītās sāpes, kā arī apņem mazuļa galviņu, veidojot tādu kā polsterīti un palīdzot dzemdes kaklam atvērties un mazulim slīdēt dzemdes kaklā.

Dzemdībās vissvarīgākā ir pašas sievietes loma – vai viņa ir droša par sevi, nevis nobijusies, ļaujas kontrakcijām un ar savu uzvedību veicina, nevis bremzē dzemdību norisi. Ja sieviete neļaujas dzemdību procesam, nespēj atbrīvoties, pat ja ir regulāras kontrakcijas, tās kļūst neefektīvas. Stacionārā mūsdienās ņem vērā ne tikai dzemdību dabisko procesu, bet arī iespējamos riskus, ja dzemdības turpinās pārāk ilgi. Tiek rēķināts, ka maksimāli dzemdībām nevajadzētu būt garākām pa vienu diennakti, jo nogurst ne tikai sieviete un tādējādi viņai nepietiek spēka pilnvērtīgi piedalīties dzemdību norisē, bet tas kļūst bīstami arī gaidāmajam mazulim. 

Tāpēc, ja dzemdību process ir sācies, un dzemdes kakls ir atvēries jau vismaz 6 cm, bet dzemdības vairs nevirzās uz priekšu, mediķi iesaistās, lai dzemdības turpinātu savu aktīvo fāzi. Mediķi rūpīgi izvērtē visus datus un dažādus variantus, ko darīt, lai dzemdības noritētu veiksmīgi, lai palīdzētu kā mazulim, tā sievietei. Vecmāte uzsver, ka mediķiem nav vēlēšanās nodarīt sievietei lielākas sāpes un mākslīgi paātrināt dzemdības. Augļa ūdenspūslis tiek atvērts tikai tad, kad tas vairs nepilda savas funkcijas kā rezultātā neveras dzemdes kakls. Tā var notikt gadījumos, kad augļa ūdenspūslis nepildās, tas ir plakans un tikai apņem augļa galviņu. Tad mediķi augļa ūdenspūšļa plēvi noņem no mazuļa galvas.

Kādas sekas ir augļa ūdenspūšļa atvēršanai?

Ja augļa ūdenspūslis tiek atvērts, jo dzemdes kakls neturpina pietiekami atvērties, tas dod sievietei vairāk spēka izturēt atlikušo dzemdību daļu, jo tādējādi pastāv iespēja paātrināt dzemdību procesu. Ja augļa ūdenspūšļa plēve tiek noņemta no mazuļa galviņas, jo augļa ūdenspūslis ir plakans, tā noņemšana arī palīdz dzemdes kaklam atvērties un dzemdībām turpināties.

Sievietei gan jārēķinās, ka laikā, kamēr augļa ūdenspūslis ir vesels, kontrakcijas ir maigākas. Pēc to atvēršanas tās ir spēcīgākas, tāpēc var būt nepatīkamākas (arī tad, ja sievietei augļūdeņi noplūst jau mājās, viņa uzreiz vairāk izjūt kontrakcijas, jo tās kļūst izteiktākas, spēcīgākas). Tāpēc, ja vien ir iespējams, speciālisti cenšas augļa ūdenspūsli nevērt vaļā, bet nogaidīt, kad tas pats plīsīs.

Kādos gadījumos augļa ūdenspūsli neatver? 

Pat ja augļa ūdenspūslis neplīst, bet dzemdes darbība ir laba, kontrakcijas kļūst arvien izteiktākas, dzemdes kakls turpina vērties vaļā, augļa ūdenspūsli neatver, bet ļauj tam pildīt savu funkciju – būt kā amortizatoram – kontrakcijas ir maigākas un arī mazuļa slīdēšana dzemdes kaklā ir maigāka. Līdz vienā brīdī augļa ūdenspūslis pats plīst. Un dzemdības turpina savu dabisko gaitu līdz mazulīša piedzimšanai.

Māmiņu Klubs