Atspēkojam 9 mītus par cilmes šūnām

Atspēkojam 9 mītus par cilmes šūnām

28. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnas daudziem vēl aizvien ir “lielais nezināmais”, tāpēc gan šūnu paņemšanas process, gan uzglabāšana un izmantošanas iespējas ir apvītas ar daudziem mītiem un nostāstiem.

Kopā ar Latvijā pirmās akreditētās cilmes šūnas banku “Cilmes šūnu banka” un ārsti - ķirurģi Inesi Bolmani noskaidrosim populārākos mītus un pārliecināsimies, vai tie atbilst patiesībai, vai arī ir un paliek tikai mīti.

Kāpēc glabāt cilmes šūnas no nabassaites, ja tās jebkurā brīdī var paņemt arī, piemēram, no kaulu smadzenēm

Ārste Inese Bolmane norāda, ka mazuļa piedzimšanas brīdī šūnas ir visaktīvākās un dzīvīgākās, spējīgākās vislabāk vairoties, savukārt, lai arī ikvienā no mums arī pieaugušā vecumā ir cilmes šūnas, ar gadiem to skaits un aktivitāte ir samazinājusies. Atšķirībā no vēlākā laikā iegūtām cilmes šūnām, no nabassaites paņemtās šūnas ir jau gatavas lietošanai, kas nozīmē, ka pēc to atsaldēšanas tās uzreiz var jau izmantot, tāpēc nav nepieciešams laiks, lai vēl tās speciāli sagatavotu.

Kāpēc izmantot to, ko izmet atkritumos

I. Bolmane skaidro, ka bērns ar šūnām, kas cirkulē nabassaitē, ir līdz šim dzīvojis, tās viņam palīdzējušas augt un veidoties, tāpēc arī piedzimšanas brīdī šīs šūnas ir daļa no mazuļa, bet par atkritumu tās var kļūt tikai brīdī, kad tiek izmestas. Tāpēc, pieņemot gudru lēmumu par šūnu uzglabāšanu, mēs bērnam izveidojam apdrošināšanu veselībai nākotnē.

Tas viss ir tikai eksperiments

Bieži vien sabiedrībā valda uzskats, ka cilmes šūnu izmantošana aizvien ir tikai eksperimentu līmenī, taču ārste I. Bolmane pierāda pretējo, sakot, ka pacientam, kuram pirmajam izmantoja cilmes šūnas, ir jau 30 gadi, un šo gadu laikā ir veikti jau vairāk nekā 40 tūkstoši cilmes šūnu transplantāciju. “Šis skaitlis ir pieteikami liels, un cilmes šūnu izmantošana pēdējos gados tikai pieaug, jo zinātne un iespējas turpina attīstīties,” norāda speciāliste.

Jāņem vērā, ka no dzemdību laikā paņemtajiem paraugiem asinis pārsvarā var pielietot brāļiem un māsām pie smagām asinsvadu saslimšanām, savukārt nabassaites audu šūnas neprasa tik unikālu saderību, tāpēc tās var palīdzēt izaudzēt jebkuru šūnu un noderēt, piemēram, arī pašas mammas veselības nodrošināšanai.

Cilmes šūnu paņemšana var kaitēt mazulim

Materiāla paņemšana nekādā veidā nekaitē mazulim, jo tas tiek paņemts brīdī, kad nabassaite jau ir pārgriezta un mazulis atrodas pie māmiņas. I. Bolmane izceļ atsevišķus gadījumus: “Ja ir situācija, kad ir slims vecākais brālis vai māsa, un ir zināms, ka varētu palīdzēt cilmes šūnas no gaidāmā mazuļa, var izvērtēt ieguvumus un riskus, un tikko dzimušā bērniņa nabassaiti var klemmēt arī nedaudz agrāk, nesagaidot, kad tā beigs pulsēt.” Tas nodrošina pēc iespējas lielāku asins šūnu daudzumu paņemtajā matriālā.

Cilmes šūnu transplantācijas laikā var pārnest dažādus audzējus

Bērna dzimšanas brīdī nav ļaundabīgo šūnu un tās attīstībās dzīves laikā pie nelabvēlīgiem apstākļiem, tāpēc, pēc ārstes teiktā, nav datu, kas pierādītu, ka cilmes šūnu pārstādīšanas laikā tiktu pārnesti ļaundabīgi audzēji.

Viņa uzsver, ka jebkurā ārstēšanā pacienti tiek pastiprināti uzraudzīti un kontrolēta to veselība, kas dod apstiprinājumu tam, ka cilmes šūnu transplantācijas rezultātā pacientiem nav pārnesti ļaundabīgi audzēji.

Ar cilmes šūnām var ārstēt visus ģimenes locekļus

Asins materiālam ir ierobežota izmantošana un ir nepieciešama lielāka saderība, savukārt nabassaites audu šūnām nav svarīga liela saderība, tāpēc tās var izmantot daudz plašāk. Ir liels skaits autoimūno saslimšanu, kas attīstās 30, 40 gadu vecumā, un, kā liecina klīniskie pētījumi, šo slimību ārstēšanai var tikt izmantotas šīs šūnas. Tas nozīmē, ka uzglabātās nabassaites audu šūnas ir izmantojamas arī citiem ģimenes locekļiem, piemēram, pat vecmāmiņai.

Pietiek, ja uzglabā viena bērna cilmes šūnas nevis visu ģimenes bērnu šūnas

Ārste Inese Bolmane uzsver, ka vislabākais lēmums ir uzglabāt katra bērna šūnas. Viņa min gadījumus, ka cilmes šūnu daudzums asins paraugos ir ierobežots, tāpēc, domājot par nākotni un ārstēšanu pieaugušā vecumā, būtu iespēja nepieciešamības gadījumā kombinēt vairāku bērnu asins paraugus. “Jo vairāk asins materiāla, jo labāk, tādējādi tas kļūs par ieguldījumu visas ģimenes veselībā,” piebilst speciāliste.

Cilmes šūnām ir ierobežots izmantošanas termiņš

Speciāliste norāda, ka cilmes šūnām nav derīguma termiņa. “Pāris gadus atpakaļ dažādās laboratorijās tika atsaldēti vairāk nekā 20 gadus seni šūnu paraugi, un šūnas bija veselas un derīgas izmantošanai, tāpēc cilmes šūnas var uzglabāt visa cilvēka dzīves garumā un var būt izmantojamas dažādos gadījumos,” skaidro ārste - ķirurģe.

Cilmes šūnām ir ierobežota izmantošana

Cilmes šūnu pielietošanas iespējas ir ļoti plašas un ir apstiprinātas jau 80 diagnozes, kuru standarta terpijā, tostarp dažādu smagu asins un audzēju saslimšanas gadījumos, izmantojamas cilmes šūnas. Eiropas Savienības ietvaros šīs terapijas apmaksā valsts, ārtējot pacientus tepat Lietuvā vai Igaunijā.

Saglabājot cilmes šūnas, ir iespēja izaudzēt jebkādu citu šūnu un tās pavairot, tāpēc tās ir labs sākums jebkurai ārstēšanai.

WWW.NABASSAITE.LV