Ārkārtējās situācijas laikā topošajai māmiņai visdrošāk nodot analīzēs mājās

29. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi bērniņa gaidībās, noteikti tev aktuāls ir jautājums par to, kādas analīzes tevi sagaida turpmākajos grūtniecības mēnešos. Atbildi uz šo jautājumu vaicājām Veselības Centru apvienības Ginekoloģijas departamenta vadītājai Karlīnai Elksnei.

Grūtniecības laikā analīzes topošajai māmiņai jānodod katru mēnesi, tostarp gan urīna, gan arī asins analīzes. Ginekoloģe K. Elksne gan norāda, ka katru reizi nav jānodod pilna asins aina. “Pilna asins aina jānodod pašā grūtniecības sākumā, sievietei stājoties uzskaitē, un tālāk jau katrs ginekologs izvērtē grūtnieci individuāli, nosakot, kādi rādītāji jāpārbauda,” teic ārste. Viņa piebilst, ka visbiežāk topošajai māmiņai jānodod asins analīzes uz atsevišķiem rādītājiem, piemēram, lai noteiktu hemoglobīna vai arī feritīna līmeni. “Hemoglobīns ir tas, kas liecina par to, kā dzelzs cirkulē mūsu asinīs, un feritīns ir rādītājs, kas norāda uz dzelzs rezervēm,” saka Veselības Centru apvienības Ginekoloģijas departamenta vadītāja Karlīna Elksne, atgādinot, ka analīžu nodošana ļauj savlaicīgi piefiksēt kādu problēmu, pirms tā samilzusi. Jo ātrāk problēmu izdosies pamanīt, jo vieglāk arī šo veselības problēmu izdosies atrisināt.

Speciāliste norāda, ka tikai daļu analīžu jānodod tukšā dūšā, un grūtniecības laikā tās ir analīzes uz gestācijas cukura diabētu jeb grūtnieču cukura diabētu. “Uz šīm analīzēm tiešām ir svarīgi ierasties tukšā dūšā, kas nozīmē, ka pirms tam drīkst dzert tikai ūdeni vai nesaldinātu tēju, nekādus saldinātus šķidrumus. Tāpat arī vajadzētu atturēties no ogļhidrātu lietošanas iepriekšējā vakarā,” saka K. Elksne. Tukšā dūšā jānodod arī analīzes, kas saistītas ar triglicerīdu, holesterīna un lipoproteīna noteikšanu. Visu pārējo analīžu, tostarp gan asins, gan arī urīna analīžu gadījumā, nav tik svarīgi, lai topošā māmiņa būtu tukšā dūšā.

Analīžu nodošana gaidību laikā ir svarīga un atsevišķas analīzes ir svarīgi nodot konkrētās grūtniecības nedēļās vai pat dienās, taču daktere K. Elksne rosina māmiņas maksimāli izvairīties no analīžu nodošanas klātienē, tā pasargājot savu un mazulīša veselību. “Visoptimālākais risinājums ir uzaicināt pie sevis mājās laboratorijas speciālistu, kurš paņems analīzes,” saka ginekoloģe. Šādu pakalpojumu piedāvā Centrālā Laboratorija, kuru sazvanot darbinieks vienojas par konkrētu laiku un vietu, kad pie topošās māmiņas mājās ieradīsies medicīnas māsa, lai paņemtu analīzes.