Cik daudz arbūza drīkst ēst grūtniecības laikā? Atbild speciālists

Cik daudz arbūza drīkst ēst grūtniecības laikā? Atbild speciālists

03. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arbūzu sezona ir pilnā sparā, tāpēc no veikalu un tirgus plauktiem uz pircējiem noraugās gardās, sulīgās ogas. 

Māmiņu Klubs meklē atbildes uz jautājumiem, vai grūtnieces uzturā arbūzs ir ieteicams un vai to var ēst neierobežotā daudzumā?

Uztura speciāliste Jeļena Pavlova skaidro, ka 200g arbūza satur vidēji 50-60 kilokalorijas un, jo saldāks būs arbūzs, jo vairāk kaloriju un cukura tas saturēs. Lai arī šķiet, ka arbūzs satur vien ūdeni (arbūzs satur aptuveni 92% ūdens), vienlaikus tas ir arī vitamīnu avots, jo satur gan B grupas vitamīnus, gan arī K, C un nedaudz E vitamīna. Tāpat arī tā sastāvā ir tādas minerālvielas kā kālijs, magnijs, kalcijs, cinks, fosfors, dzelzs, selēns, mangāns, fluors un arī antioksidanti. "Antioksidanti ir vielas, kas pasargā organisma šūnas no bojājumiem un novērš dažādas slimības, ieskaitot ļaundabīgos audzējus, un palīdz saglabāt jaunību," par arbūza vērtīgajām īpašībām stāsta J. Pavlova.

Kāpēc arbūzs ir sarkans?

Arbūzam raksturīgo sarkano krāsu piešķir spēcīgs antioksidants - likopēns. Likopēna daudzums arbūzos ir  gandrīz divas reizes lielāks nekā tomātos, un arī uzsūcas daudz labāk nekā tomātos esošais. Starp citu, arbūzā ir  arī cits nozīmīgs antioksidants beta - karotīns, un no karotinoīdiem organismā veidojas A vitamīns, kas ir vajadzīgs ne tikai labai redzei, bet arī ādas veselībai.  Tāpēc, izvēloties arbūzu, uztura speciāliste iesaka izvēlēties tādu, kas labāk nogatavojies, jo tas saturēs vairāk antioksidantu.

Dienā - līdz 200g arbūza

Ēdot arbūzus, mūsu organismā veidojas aminoskābe citrulīns, kas ir nepieciešama sirds un asinssvadu veselībai, tāpēc  arbūza lietošana palīdzēs pazemināt paaugstinātu asinsspiedienu, tomēr atceries, ka arbūzs satur daudz cukura! Pēc Jeļenas Pavlovas teiktā, 100g arbūza satur aptuveni vienu tējkaroti cukura, tāpēc gadījumā, ja ir paaugstināts cukura līmenis, arbūzu nav ieteicams lietot. Atceries, ka palielināta cukura uzņemšana nav vēlama arī grūtniecības laikā, tāpēc dienā nevajadzētu apēst vairāk par 150-200g arbūza.

 "Lai uzņemtu vairāk šķiedrvielas un tādējādi cukura līmenis asinīs tik strauji nepaaugstinātos, arbūzu var pievienot dārzeņu salātiem, kas papildināti ar riekstiem un/vai sēklām," iesaka uztura speciāliste.

Kāpēc ēst arbūzu arī grūtniecības laikā?

Palielina enerģijas līmeni

Ir brīži, kad gaidību laikā enerģijas līmenis ievērojami samazinās, bet, uzturā iekļaujot arbūzu, to ir vieglāk atjaunot. Tas izdosies pateicoties arbūzos esošajam kālija, magnija daudzumam, kā arī vitamīniem A, B1, B6. Minētās vielas ir īstas enerģijas fabrikas un vienlaikus arī palīdzēs rūpēs par puncī augošā bērniņa redzi, imūnsistēmu un nervu sistēmas attīstību.

Palīdz mazināt dedzināšanas sajūtu kuņģī

Grūtnieces dažkārt saskaras ar gremošanas problēmām, piemēram, dedzināšanu, atviļņiem. Lai palīdzētu topošajai māmiņai justies labāk, ārsti visbiežāk rekomendē dzert minerālūdeni vai arī iesaka dažādus uztura bagātinātājus. Izmēģini arbūzu - arī tas sniegs vēlamo efektu un palīdzēs cīņā ar grēmām, dedzināšanu un atviļņiem.

Palīdz mazināt slikto dūšu no rītiem

No rīta izdzerot glāzi arbūza sulas, tas sniegs ne tikai atsvaidzinošu efektu, bet arī palīdzēs mazināt ikrīta nelabumus, kas pateicoties arbūza uzturvērtībai.

Attīrīs aknas un veicinās nieru darbību

Sen zināms, ka arbūziem ir urīndzenoša īpašība, un tā nāk talkā, lai no organisma izvadīto kaitīgos toksīnus, veicinātu nieru darbību un attīrītu aknas.