Anēmija grūtniecības laikā. Kāpēc un kā rīkoties?

10. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sekojot līdzi grūtniecības norisei, ārsti pievērš lielu nozīmi dzelzs līmenim grūtnieces asinīs, dažkārt piesaucot arī anēmiju. Devāmies pie speciālista noskaidrot, kas ir anēmija, kāpēc tāda rodas un kā rīkoties, ja tāda tiek konstatēta.

Anēmijai var būt daudzas pazīmes, taču pazīmes smagākajos gadījumos ir reiboņi, nespēks, var būt par ģībšana un roku trīce. Mūsdienās smaga anēmija, pateicoties 21.gs. medicīniskajai aprūpei, gan sastopama ļoti reti, jo anēmiju iespējams konstatēt jau tās sākumā un arī veiksmīgi ārstēt.

Kā skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne, visbiežāk anēmija tiek konstatēta tieši ar asins analīzēm nevis pēc sievietes pašsajūtas. “Tāpēc analīžu veikšanai ir liela nozīme un nevis ārsts izdomā, kādas analīzes veikt, bet tās ir noteiktas MK noteikumos, pie kuriem stingri jāturās,” norāda ārste.

Par anēmiju var runāt gadījumos, ja analīzes uzrāda hemoglobīnu zem noteiktā līmeņa, vai arī pazeminātu ferritīna līmeni. Šādos gadījumos, sākot lietot dzelzs preparātus, gan nevajadzētu cerēt, ka jau pēc pāris dienām visi rezultāti atgriezīsies normas robežās, jo, lai analīzes uzrādītu izmaiņas, preparātu nepieciešams lietot vismaz 3 - 4 nedēļas.

Karlīna Elksne bilst, ka anēmijas gadījumā vienīgais, kas var palīdzēt, ir speciālu dzelzs preparātu lietošana, jo tad, ja konstatēta anēmija, nebūs līdzēts ar liellopu gaļas vai spinātu iekļaušanu uzturā.

Kas satur dzelzi?

Ārste teic, ka bieži vien kļūdaini tiek domāts, ka dzelzs ir tikai gaļā, taču tā nav taisnība - gan gaļa, gan zivs ir svarīgi dzelzi saturoši produkti, taču tie nebūt nav vienīgie. Ļoti daudz dzelzs satur arī pākšaugi, arī rieksti.

“Noteikti jāpiemin arī pilngraudu produkti, piemēram, auzas. Lielisks dzelzs saturs ir pilngraudu pārslu biezputrā,” atgādina ginekoloģe. Protams, dzelzi satur arī dažādi zaļo lapu dārzeņi - spināti, pētersīļi, vasarā jāēd arī zemenes, upenes, jo tās satur ne tikai dzelzi, bet arī C vitamīnu, kas palielina dzelzs uzsūkšanos.

Ginekoloģe Karlīna Elksne: “Ir svarīgi dzelzi uzņemt gudri - kopā ar C vitamīnu saturošiem produktiem. Vienkāršākais un emocionāli patīkamākais būtu spiest apelsīnu sulu un to lēni baudīt pie pusdienām, kas būs reizē gan veselīgs, gan arī skaists rituāls.” Ārste arī atgādina, ka dzelzs preparātus nevajadzētu lietot vienlaikus ar piena produktiem. Ieteicams starp dzelzs preparāta un piena produktu lietošanu ieturēt vismaz divu stundu pauzi.