Āda grūtniecības laikā

Āda grūtniecības laikā

02. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas ādas izmaiņas 9 mēnešu laikā ir normālas un pēc kuru ieraudzīšanas savā organismā steidzami doties pie dermatologa?

 

 

Raimonds Karls, Estētiskās dermatoloģijas klīnikas dermatologs.

 

Vistipiskākās ādas izmaiņas grūtniecības laikā – pigmentācijas plankumi. Tie var parādīties uz vaigiem, pieres, rokām, vēdera… Tā ir viena no hormonu izmaiņu pazīmēm, bet labā ziņa ir tā – pēc bērniņa barošanas laika pigmentācija izzūd.

Grūtniecības laikā sev vari palīdzēt ar izvairīšanos no saules stariem (arī no mākslīgajiem, kas sastopami solārijā), kā arī ikdienā lietojot balinošo kosmētiku.

Strijas ir otra raksturīgākā grūtnieču problēma. Tās veidojas, jo ādai iestiepjoties, plīst elastības un kolagēna šķiedras. Bet arī pret šo problēmu diezgan viegli cīnīties. Jau no pirmajām grūtniecības nedēļām lieto pretstriju krēmu. Veselības centrs 4 savulaik veicis pētījumu, lai noskaidrotu, kā mazināt striju veidošanos. Testējis 30 grūtnieces, kur puse grūtniecības laikā lietoja prestriju līdzekli, otra puse nelietoja. Rezultāti? Pārbaudot ādu ar ultraskaņu varēja skaidri redzēt, ka tām sievietēm, kuras pretstriju krēmus lietoja, āda bija biezāka un strijas neveidojās.

Citreiz grūtniecības laikā un laktācijas periodā sievietes mokās arī ar pastiprinātu matu izkrišanu. Par to daudz var nesatraukties. Pēc jutīgā perioda matu skaits atjaunosies. 

Bet visuzmanīgākai jābūt ar dzimumzīmju izmaiņām. Speciālisti norāda – hormonu izmaiņu dēļ tās arī mainās. Diemžēl pēdējo gadu prakse ir biedējoša, ādas vēzis biežāk attīstās tieši grūtniecības laikā. Lai sevi no tā pasargātu, regulāri seko dzimumzīmju izmaiņām. Ja redzi formas, diametra, krāsas vai asimetrijas izmaiņas, uzreiz ej pie ārsta. Negaidi grūtniecības beigas. Diemžēl tad var būt arī par vēlu. Statistika ir skarba – 25 % gadījumu labdabīgās dzimumzīmes var pārvērsties ļaundabīgās, bet 75 % gadījumos – ļaundabīgie veidojumi izveidojas no jauna.

Māmiņu Klubs