3 soļu rituāls, kas palīdzēs mazināt striju veidošanos

08. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidību laikā, protams, prioritāte ir mazuļa un māmiņas veselība, taču ne mazāk laika aizņem arī sievietes domas par to, kā viņa jūtas un izskatās savā ķermenī.

Topošajām māmiņām lielas bažas nereti raisa uztraukums par to, kā izvairīties no striju rašanās, tāpēc vaicājām VCA poliklīnikas “Aura” ārstei-rezidentei ginekoloģijā un dzemdniecībā Laurai Lūsei, kāpēc strijas rodas, un ko darīt, lai tās neveidotos.

Strijas veidojas 55-90% grūtnieču, un iemesls tam ir lielais mehāniskais stress, ko āda pārdzīvo grūtniecības laikā, kad derma tiek strauji iestiepta un bojāta. “Bojājumi izpaužas kā strijas, taču nav iespējams viennozīmīgi pateikt, kurai sievietei tās izveidosies, bet kurai – nē,” saka ārste, norādot, ka tas individuāli atkarīgs no katras sievietes, viņas ādas elastības, dzīvesveida un grūtniecības norises.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka to, vai sievietei gaidību laikā veidosies strijas, ir ģenētika. Tiesa, to, diemžēl nevaram izmainīt, taču katrai topošajai māmiņai ir iespēja sekot līdzi savam svaram, kas ir ne mazāk nozīmīgs faktors. “Sievietei ar normālu ķermeņa masas indeksu (18 - 24) ieteicamais svara pieaugums grūtniecības laikā ir līdz 16 kg. Gadījumā, ja svars pieaug vairāk, pastāv lielāks risks izveidoties strijām,” teic Laura Lūse.

Lai parūpētos par savu ādu un mazinātu striju veidošanās risku, speciāliste iesaka trīs soļu rituālu, kuru veikt ik rītu:

  1. Kontrastduša;
  2. Norīvē ādu ar lina dvieli, lai uzlabotu tās mikrocirkulāciju;
  3. Rituālu noslēdz ar mitrinoša līdzekļa, eļļas lietošanu ādai.