Viena diēta uz diviem

12. Oct 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidības ir viens no patīkamākajiem brīžiem sievietes dzīvē. Bieži vien tieši šajā laikā sieviete aizdomājas par pareizu uzturu, dzīves veidu, jo ķīlā likta tiek ne tikai viņas veselība, bet arī mazuļa. Kā pareizi ēst topošajai māmiņai?

Kalcijs un dzelzs

Algoritms ir vienkāršs - vajag ēst ar mēru un tikai to, kas organismam var būt noderīgs. Nepareizi būtu ēst pa diviem. Ne vienmēr vajag uzticēties savam iekšējam aicinājumam, ēst tikai sāļu vai saldu, vai to, kas kārojas. "Ikdienā jāapēd vismaz 500gr dārzeņu un 200gr augļu. Tāpat jāpapildina arī kalcija un dzelzs rezerves, šo mikroelementu līmenis topošajām māmiņām ātri pazeminās. Lai atjaunotu kalcija rezerves, pietiek katru dzienu izdzert 3 glāzes jebkura piena produkta, vai arī apēst, piemēram, 30gr siera. Hemoglobīnu paaugstinās dzelzs, olas, granātāboli un to sula, zemenes vai avenes, un tāpat arī spināti",  - stāsta dietoloģe.

Vairāk enerģijas

Pietiekamā daudzumā jāuzņem arī labie ogļhidrāti (produkti no pākšaugiem un saknēm). Tie ir galvenie enerģijas avoti. Ne mazāk kā 2 litrus dienā būtu jāizdzer arī ūdens: tas attīra organismu un normalizē kuņģa darbību. "Sākot no ceturtā grūtniecības mēnesi aug nepieciešamība pēc papildus enerģijas, tas kā minimums ir 300 kilokalorijas dienā. Ja to pārvērš produktos, sanāk, ka papildus dienā jāuzņem 250ml piena, jāapēd 30g maizes un 60g gaļas. Jāizvairās no sliktajām kalorijām un jāēd produkti ar augstu bioloģisko vērtību, bet tiem jābūt ar zemu kaloritāti, - iesaka Inga Pūce.

Ēdienkarte jāsastāda tā, lai labie ogļhidrāti būtu 55% (apmēram 260-300g dienā), jādod priekšroku kompleksajam ogļhidrātu ēdienam - maizei, biezputrām, makaroniem, apvienojot tos ar dārzeņiem (arī kartupeļiem) un pat augļiem. Ogļhidrāti organismā pārstrādājas ilgāk, un tieši viņi ir enerģijas avots, jo ļauj cukuram asinīs izdalīties lēnāk un ilgāk tur saglabājas.

Ļoti daudz jāēd olbaltumvielas. "Sākot no 4.grūtniecības nedēļas jālieto apmēram 1,3g olbaltumvielu uz vienu jūsu svara kilogramu, - iesaka speciāliste. "Piemēram, ja sievietes svars ir 60kg, tad dienā tīrā veidā viņai jāapēd 78g olbaltumvielu. Pamatā tās ir gaļā. Olbaltumvielas vislabāk var iegūt, kombinējot uzturā gaļu ar dārzeņiem"

Uzmanīgi, vitamīni

Paralēli var lietot arī sintētiskos vitamīnus. Galvenais - jāņem vērā, ka pilnīgi visām grūtniecēm vajag: folskābi (ieteicams sākt to lietot 3 mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās un dzert visu pirmo trimestri), tā palīdz attīstīties augļa nervu audiem; B grupas vitamīnus (visvairāk B6), to lietošanai jābūt ap 58% ik dienas. Ļoti uzmanīgai jābūt ar A vitamīnu, jo tā pārdozēšana var izraisīt augļa pataloģijas, bet arī tā trūkums ir kaitīgs. Pirmajā grūtniecības trimestrī iesaka to neuzņemt un izvairīties no aknu ēdieniem. Papildus var uzņemt kalciju, dzelzi, jodu un magniju.

Mazulis ir klāt

Krūts ēdināšanas laikā īpaši svarīgi ir, lai mamma ēstu labi un sabalansēti. Tas nenozīmē, ka viņai ir jāēd viss vairāk, nekā vajag. Speciāla diēta nepieciešama vien izņēmuma gadījumos - piemēram, ja bērniņam ir meteorisms (lai no tā izvairītos, iesaka ierobežot vai izslēgt no uztura lokus, ķiplokus, kāpostus). Konservēto dārzeņu vietā vislabāk izvēlēties svaigus vai saldētus. Augļu lietošanā droši var ļauties savām sajūtām - ja jums pašai no apelsīnu sulas ir izsitumi, tad arī mazulim tā nenāks par labu. Neprātīgi būtu krūts ēdināšanas periodā ievērot diētu, lai notievētu vai arī uzsākt veģetāru dzīvesveidu. Noderīgi ir daudz un bieži dzert, izslēdzot kafijas lietošanu vai stipras tējas dzeršanu pirmajās mazuļa nedēļās. Kopumā, pēc grūtniecības, sieviete var ēst un dzert visu, ko vēlas. Viņas organisms pateiks priekšā, kas vajadzīgs.

Piebilde:

Produkti, no kuriem grūtniecības laikā jāizvairās

Mediķi neiesaka vīnu un kafiju. Tie paaugstina arteriālo spiedienu, un tas var būt bīstami topošajai māmiņai. Alus un visi iespējamie sāļie ēdieni ļoti spēcīgu slodzi dod nierēm. Alkohols negatīvi ietekmē bērna orgānu veidošanos, kā arī citu viņa dzīvībai svarīgu sistēmu veidošanos.

No uztura būtu jāizslēdz produkti, kas apgrūtina barības vielu pārstrādi. Tie būtu trekni ēdieni, visas iespējamās desas, treknās zivis. Tāpat arī ragū, pastētes, pīles gaļa, krevetes, suši un subprodukti. Grūtniecēm iesaka izslēgt no uztura asus ēdienus.

Nevajadzētu aizrauties arī ar vēžveidīgo lietošanu uzturā, un arī ar mīdijām. Šo produktu svaiguma pakāpi ir ļoti grūti noteikt. Nevajag aizrauties arī ar citrusaugļiem, šokolādi un eksotiskajiem augļiem un riekstiem, jo tie var izraisīt alerģiju.

Konsultēja Premium Medical dietoloģe Inga Pūce

Māmiņu Klubs


Floradix®  DZELZS ir uztura bagātinātājs, kas satur  dzelzs (II) glukonātu, C vitamīnu, svarīgākos B grupas vitamīnus, kā arī augu ekstraktus un augļu sulu koncentrātus.Floradix®  DZELZS nesatur konservantus, krāsvielas un alkoholu. Nerada aizcietējumus.

Ieteicams:

  • sievietēm jebkurā vecumā, īpaši grūtniecēm un barojošām māmiņām
  • bērniem un pusaudžiem
  • sportistiem un veģetāriešiem

Floradix®  DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā.

Jautā Latvijas aptiekās!

Skaties videosarunu ar uztura speciālisti Inesi Siksnu, spiežot zemāk pogu Play!