No kādiem dzērieniem grūtniecības laikā būtu jāizvairās?

15. Oct 2012, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"No kādiem dzērieniem grūtniecības laikā, neskaitot alkoholu, būtu jāizvairās?"jautā Māmiņu Kluba topošā māmiņa. Pēc atbildes devāmies pie uztura speciālistes Ineses Siksnas.

Tas,  par ko droši vien vajadzētu aizdomāties, ir kafijas un kofeīnu saturošu dzērienu dzeršana. Informācija dažādos literatūras avotos atšķiras, tāpat kā tā atšķiras arī dažādu speciālistu vidū. Pētījumi šajā jomā joprojām norisinās, bet tāda viennozīmīga viedokļa nav. Tomēr padomāt par to ir vērts.  Daudz kafijas grūtniecības laikā var kavēt augļa augšanu un samazināt bērnu dzimšanas svaru. Bet kas nu kurai no mums ir DAUDZ. Latvijas speciālisti parasti iesaka, ka grūtniecības laikā nav ieteicams dzert vairāk par 1 tasi kafijas (120mg kofeīna) dienā (tase 150ml). Savukārt Pasaules Veselības organizācija, arī atzīstot, ka trūkst pārliecinošu atklājumu par kofeīna ietekmi uz augli, "atļauj" dzert kafiju nedaudz vairāk - 3 līdz 4 tasītes dienā.

Arī Amerikā nav viennozīmīga viedokļa, tomēr šeit „drošā” deva tiek minēta 200mg kofeīna dienā, kas ir aptuveni divas 240ml lielas tases uzlietas kafijas.

Cik valstu un speciālistu, tik viedokļu. Bet katra no mums labi pazīst savu ķermeni un jūt, kas tam nepieciešams. Un ja gribas to tasīti vai divas kafijas dienā, tad to droši var dzert. Grūtniecība ir tas brīdis, kad visvairāk ieklausīties savās ķermeņa vajadzībās.
Turpinot par dzērieniem - neieteiktu aizrauties arī ar citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem - kolu, melno tēju, dažādiem enerģijas dzērieniem. Kolas pudelītē ir diezgan daudz cukura un reizē ar kofeīna devu, tiek uzņemts arī salīdzinoši liels enerģijas daudzums no cukura, kas var veicināt lielāku svara pieaugumu un cukura līmeņa svārstības.

Melnā tēja, savukārt, var veicināt cietākas vēdera izejas veidošanos, kas daudzām grūtniecības laikā jau tā ir problēma. Bet enerģijas dzērienu lietošana,manuprāt, galīgi nav nepieciešama, jo satur daudz piedevu, par kurām arī nav zināms, kā tās ietekmēs augļa attīstību. Var padomāt par to, kā šāds dzēriens ietekmē skolas vecuma bērna uzvedību un aktivitāti (rakstu un pētījumu par bērnu hiperktivitāti šajā sakarā ir daudz) un tad apsvērt, vai vēlaties to dot arī savam mazulim.

Ja tomēr ir ļoti liels nogurums un gribas sevi kaut kā uzmundrināt, tad ieteiktu pastaigu svaigā gaisā, vai kādu svaigi spiestas sulas glāzi, kas būs vērtīgāka un ļoti enerģētiska.

Pienu gan uztura speciālisti neiedala pie dzērieniem, bet gan pie ēdieniem, tomēr ir jāatceras, ka grūtniecības laikā nevajadzētu lietot  nevārītu pienu , jo tas var saturēt listērijas. Inficēšanās ar listērijām grūtniecības laikā var novest pie spontānā aborta vai nedzīvi dzimuša augļa.

Tekstā izmantota informācija no Pasalues Veselības Organizācijas, Amerikas ginekologu asociācijas materiāliem, un Z.Zariņa, L.Neimanes "Uzturmācības".

No kādiem dzērieniem grūtniecības laikā Tu atteicies?


Floradix®  DZELZS ir uztura bagātinātājs, kas satur  dzelzs (II) glukonātu, C vitamīnu, svarīgākos B grupas vitamīnus, kā arī augu ekstraktus un augļu sulu koncentrātus.Floradix®  DZELZS nesatur konservantus, krāsvielas un alkoholu. Nerada aizcietējumus.

Ieteicams:

  • sievietēm jebkurā vecumā, īpaši grūtniecēm un barojošām māmiņām
  • bērniem un pusaudžiem
  • sportistiem un veģetāriešiem

Floradix®  DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā.

Jautā Latvijas aptiekās!

 

Skaties videosarunu ar uztura speciālisti Inesi Siksnu, spiežot zemāk pogu Play!