Vēlos kļūt par māmiņu.Kā uzlabot veselību?

Vēlos kļūt par māmiņu.Kā uzlabot veselību?

17. Oct 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai grūtniecība noritētu bez sarežģījumiem, ir vērts pievērst papildus uzmanību savai veselībai!Kā uzlabot veselību? Kādi faktori jāņem vērā?

Ģimenes plānošana un reproduktīvie plāni

Veselības veicināšanas pasākumus sievietēm reproduktīvā vecumā vajadzētu uzsākt ar pārliecināšanos par to, vai sieviete tuvākā vai tālākā nākotnē plāno grūtniecību vai nē. Aprūpes sniedzējiem jāmudina pacientus (sievietes, vīriešus un pārus) izvērtēt reproduktīvos plānus, kā arī jāizglīto par to, kā viņu dzīves reproduktīvie plāni ietekmē lēmumu pieņemšanu par kontracepcijas izvēli un ārstēšanās metodēm. Ikvienai sievietei reproduktīvā vecumā būtu jāsaņem informācija un konsultācijas par visiem kontracepcijas veidiem, kā arī par ārkārtas kontracepcijas lietošanu, kas ir savietojami ar viņu reproduktīvajiem plāniem un grūtniecības iestāšanās risku.

 

Fiziskās aktivitātes

Nepieciešams novērtēt sieviešu svara stāvokli un kardiovaskulāro veselību, un piedāvāt viņu fiziskajām spējām atbilstošus vingrojumu kompleksus.

 

Svars

Ikvienai sievietei būtu vismaz reizi gadā jāaprēķina sava ķermeņa masas indekss (ĶMI). Tām sievietēm, kuru ĶMI ir ≥ 26 kg/m2, jānodrošina informācija par riskiem viņu veselībai, risku pārsniegt pieļaujamā svara līmeni, kā arī par riskiem iespējamai grūtniecībai nākotnē, tajā skaitā neauglību. Šīm sievietēm jāpiedāvā īpaša uzvedības stratēģija, lai samazinātu kaloriju uzņemšanu un palielinātu fizisko aktivitāšu daudzumu. Sievietes jāmudina uzsākt dalību strukturētās svara zaudēšanas programmās. Tām sievietēm, kuru ĶMI ir ≥ 19,8  kg/m2, jānodrošina informācija par īstermiņa un ilgtermiņa riskiem viņu veselībai, kā arī par riskiem iespējamai grūtniecībai nākotnē, tajā skaitā neauglību. Sievietes ar zemu ĶMI jāizvērtē attiecībā uz ēšanas traucējumiem un deformētu ķermeņa uztveri. Sievietēm, kuras nevēlas apsvērt pieņemšanos svarā, var būt nepieciešama turpmāka konsultēšana par ēšanas traucējumiem.

 

Uzturvielu nodrošinājums

Nepieciešams izvērtēt, vai sieviešu reproduktīvā vecumā uzņemtās uzturvielas ir pietiekamā daudzumā, kā arī sniegt rekomendācijas par multivitamīnu uztura bagātinātāju lietošanu, ja rodas aizdomas, ka ikdienas uzturs nespēj nodrošināt ieteicamo dienas uztura apjomu. Jāuzrauga, lai sievietes nelietotu uztura bagātinātājus pārmērīgā daudzumā.

 

Folāti

Sievietēm reproduktīvā vecumā ieteicamā deva ir 0,4 mg (400 µg) sintētiskās folskābes dienā, kuru var uzņemt no pārtikas un/vai uztura bagātinātājiem. Sievietes jāinformē par līdzsvarota un veselīga, ar folātiem bagāta uztura nozīmi.

 

Neveselīgi ieradumi

Ik reizi nonākot saskarsmē ar veselības aprūpes iestādēm, būtu jāizvērtē, vai sievietei ir smēķēšanas ieradumi. Smēķējošām sievietēm nepieciešama konsultācija par smēķēšanas daudzuma ierobežošanu. Tāpat vismaz reizi gadā jāizvērtē, vai sievietei nav izveidojušies neveselīgi alkohola lietošanas ieradumi vai atkarība. Jānodrošina atbilstošas konsultācijas. Sievietēm jādara zināmi alkohola lietošanas grūtniecības laikā izraisītie riski embrijam/auglim, kā arī tas, ka līdz šim nav noskaidrots drošs alkohola lietošanas apjoms.