Vai Tu gribētu saglabāt cilmes šūnas savam mazulim?

Vai Tu gribētu saglabāt cilmes šūnas savam mazulim?

30. Sep 2011, 09:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnas tiek uzskatītas par brīnumšūnām. Tās ir spējīgas mainīties un kļūt par ķermenim nepieciešamajām šūnām un aizstāt tās šūnas, kuras ir zaudētas kādas slimības vai negadījuma rezutātā. 

 

Liels skaits cilmes šūnu atrodas tieši nabas saitē, kas vieno zīdaini un viņa māmiņu. Ilgu laiku nabassaite un placenta tika uzskatītas par bioloģiskajiem atkritumiem, bet zinātnes attīstības rezulātā ir atklāts cilmes šūnu neizsmeļamais potenciāls. Tagad ikvienam vecākam pirms bērna dzimšanas ir iespēja pieņemt lēmumu saglabāt sava bērniņa cilmes šūnas no nabas saites. Tā ir iespēja pasargāt savu bērnu, vēl pirms dzimšanas, parūpējoties par viņa un arī asinsradinieku  dzīvi un labsajūtu arī pēc gadu desmitiem.

 

Latvijā arvien vairāk ārstu un dzemdību speciālistu iesaka saglabāt cilmes šūnas, jo šī zinātne attīstās ļoti strauji. Katru gadu arī Latvijā arvien veiksmīgāk medicīnā tiek pielietotas cilmes šūnas ārstniecībā: „Ja man topošie vecāki jautā, vai vajag saglabāt mazuļa cilmes šūnas, es saku pārliecinošu jā. Jāsaprot, ka tā tomēr ir nākotnes medicīna, un mums jādomā ne tikai par šodienu, bet arī par desmit gadiem uz priekšu. Cilmes šūnu saglabāšanu nevar atlikt uz kādu vēlāku brīdi. Cilvēks var iestāties augstskolā pat četrdesmit gadu vecumā, vēlreiz padomājot un pārdomājot vai atliekot, bet cilmes šūnas nevar pagaidīt. Kad būs pagājuši gadi vai gadu desmiti un pēkšņi veselības vārdā vajadzēs cilmes šūnas, tad varēs tikai nožēlot to, kas jau neatgriezeniski nokavēts – tev bija iespēja sava mazuļa cilmes šūnas saglabāt, bet tu to neizdarīji,” saka „Auxilia Prima” ginekoloģe Zane Krastiņa. 


Vai, zinot plašās cilmes šūnu izmantošanas iespējas, Tu gribētu saglabāt cilmes šūnas savam mazulim? Kāpēc?

Kas Tevi attur/atturēja no šī pakalpojuma izmantošanas?

Ja esi izmantojusi cilmes šūnu saglabāšanu, padalies pieredzē, kāpēc to darīji!

 

Latvijā ienāk Šveices Cilmes šūnu banka – bērna veselības drošības garants!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

ar trešo bērniņu, iespējams, es to darītu. Ar pirmajiem diviem kaut kā neaizdomājos, man arī neviens nepiedāvāja un pārliecinoši neizstāstīja. bet tagad lasot ,kā strauji attīstās cilmes šūnu pielietošana medicīnā, arī Latvijā, nākas domāt, ka varbūt tomēr vajag. Bet nu jāgaida trešais bērns😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 30. Sep 2011, 10:21

Vairāk var lasīt šeit: http://www.stembank.ch/home.aspx?ln=LAV&co=LV

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 30. Sep 2011, 10:06

Sazinoties ar cilmes šūnu bankas pārstāvi, tiek saņemts līgums.
Instrukcijā viss aprakstīts tik skaidri, ka otrreiz nav pat jāpārlasa: te ir sava aploksne vecākiem, sava – medicīniskajam personālam, kas ņems asinis no nabassaites.

Vecākiem atsūtītajā komplektā ir viss, kas vajadzīgs asins paraugu savākšanai un transportēšanai. Šveices cilmes šūnu banka ir izveidojusi transportēšanas pakalpojumu, kas nodrošina parauga nogādāšanu Lugano no jebkuras vietas Eiropā mazāk kā 48 stundu laikā.