Vai pirms grūtniecības vajadzētu lietot kādus vitamīnus?

Vai pirms grūtniecības vajadzētu lietot kādus vitamīnus?

13. Jul 2011, 13:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošā māmiņa savam mazulim vēl visu to labāko. Nav šaubu par to. Bet vai kaut kā īpaši vajadzētu gatavoties grūtniecībai, lietojot vitamīnus? Konsultē „ARS” ginekoloģe-endokrinoloģe Eva Barkāne.

 

 

Sabalansēta diēta ir labākais veids, kā topošajai māmiņai uzņemt barības vielas.

 

Plānojot grūtniecību, galdā būtu jābūt tikai augstvērtīgai, ekoloģiski tīrai un veselīgai pārtikai, kas ietver visas svarīgākās pārtikas produktu grupas un satur nepieciešamos vitamīnus un mikroelementus. Bet kura gan topošā māmiņa precīzi aprēķina, cik miligramus vitamīnu un mikroelementu ir uzņēmusi ar pārtiku un vai šis uzņemtais daudzums atbilst rekomendējamai dienas vitamīnu devai?

 

Patiesībā to jau nemaz nav iespējams precīzi noteikt! Tieši tāpēc ir izveidoti īpaši grūtnieču vitamīnu kompleksi, kurus speciālisti rekomendē lietot vismaz 3 mēnešus pirms plānotās grūtniecības.

 

Grūtnieču vitamīni no ”parastiem” vitamīnu kompleksiem atšķiras ar to, ka tie satur tieši tos vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus speciāli pielāgotās devās, kas nepieciešami vesela mazuļa fiziskai un garīgai attīstībai, kā arī normālai grūtniecības norisei. Vēl grūtnieču vitamīni atšķiras ar to, ka tie satur folskābi.

 

Folskābe pieder pie B grupas vitamīnu grupas, to sauc arī par B9 vitamīnu vai folacīnu. Folskābe ir nepieciešama sarkano asins šūnu veidošanas procesā, svarīgu nervu sistēmas komponentu - serotonīna un norepinefrīna veidošanās procesā. Folskābe piedalās augļa smadzeņu funkciju regulācijā, kā arī muguras smadzeņu un tā šķidruma veidošanās procesā.

 

Folskābes ietekme uz augļa un topošās māmiņas organisma stāvokli ir liela: šī vitamīna nepietiekamība var izsaukt grūtniecei izteiktu anēmiju, bet auglim iedzimtus attīstības traucējumus. Folskābes lietošana vismaz 3 mēnešus pirms grūtniecības un I grūtniecības trimestrī par 70% mazina iedzimtas nervu sistēmas anomālijas muguras smadzeņu trūces jeb spina bifida un daudz nopietnāka bojājuma- anencefālijas, kad auglim trūkst galvaskausa velves un lielākā galvas smadzeņu daļa, kā arī iedzimtas sirdskaites, urīnceļu anomālijas, sejas un žokļu defektu (augšlūpas un aukslēju šķeltni) attīstību risku.

 

Kādus vitamīnus Tu lietoji grūtniecības laikā?

taschinka taschinka 07. Feb 2011, 11:27

Domaju,ka lielakai daļai grūtniecu bija grūti ko sbalansēt,jo organisms pieprasīja savu un atstūma,kas ienaca pratā 😃
manā gadījumā bija tā,ka neko nevarēju ieplanot,ja vienu brīdi gribeju ko svaigu,tad citā brīdī,ko saldu utt.
Vīrs aiziet uz veikalu un atnes man pēc pasūtījuma sokolādi,bet es to vairs redzēt negribēju 😃 ta kā bez vitamīniem neiztikt.
Un tas vēl atkarīgs no katra veselības stāvokļa.Es dzēru gan dzelzs preparātus,gan grūtnieču vitamīnus,gan magniju,folijskabi,daudzus pat neatceros.