Uzturelementi grūtniecības laikā

Uzturelementi grūtniecības laikā

22. Jun 2010, 08:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādus apsvērumus ņemt vērā, izvēloties vitamīnus topošajai māmiņai? Kad sākt lietot papildus vitamīnus? Vai vitamīnu komplekss pirmajos un pēdējos mēnešos atšķiras? Ieskaties atbildēs uz māmiņu uzdotajiem jautājumiem!

 

Ja sieviete plāno grūtniecību, kurā brīdī viņai būtu jāsāk domāt par papildus vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu?

 

Principiāli nav strikti noteikts, cik ilgu laiku pirms grūtniecības jāsāk lietot kaut ko papildus. Protams, sievietei vispār kopumā būtu jāēd pilnvērtīgi, jo vitamīnus un minerālvielas mēs uzņemam ar barību, tā kā organismā tās pašas veidoties nevar, izņemot D vitamīnu, kas veidojas ādā ultraviolēto staru ietekmē. Pārmērīgs svars un neveselīgs slaidums izmaina vielmaiņu jau sievietes ķermenī (arī negrūtniecības stāvoklī) kopumā, kas arī var ietekmēt to grūtniecības laikā, tāpēc būtu jādomā, kā šos stāvokļus normalizēt pirms paredzamās grūtniecības. Neseni pētījumi šajā jomā pierāda, ka mērķtiecīga folskābes: B9 vitamīna lietošana 3 līdz 4 mēneši pirms paredzamās grūtniecības abiem partneriem un sievietei grūtniecības pirmajā trimestrī samazina statistiski ticami nervu caurulītes attīstības defekta risku auglim.

 

Kāda veida vitamīnu un minerālvielu kompleksu izvēlēties grūtniecības periodā?

 

Tādu, kas satur folskābi vismaz 400 mikrogrami (līdz 1 mg maksimāli). Jāņem vērā, kādam reģionam vitamīnu komplekss sastādīts.

 

Vai papildus vitamīnu uzņemšanu var nodrošināt ar dārzeņu, augļu un graudaugu papildus uzņemšanu?

 

Jā, var, ja sievietei nav vielmaiņas traucējumu. Taču nepieciešams lietot arī piena produktus, zivis, gaļu, putnu gaļu.

 

Kādu vitamīnu un minerālvielu kompleksu jāizvēlas sievietei grūtniecības pirmajos mēnešos?

 

Visbiežāk grūtniecei relatīvi trūkst ( un pastiprināti nepieciešams šajā īpašajā situācijā) četri vitamīni: folskābe (B9), B6 vitamīns, D vitamīns, E vitamīns un četras minerālvielas: Ca, Mg, Fe, Zn. Var būt reģionālas atšķirības, ņemot vērā ēšanas tradīcijas un ģeogrāfiskās un lauksaimniecības īpatnības konkrētā valstī un reģionā. Tdjdi, jāizvēlas vitamīnu un minerālvielu kompleksu, kas paredzēts īpaši grūtniecei.

 

Vai vitamīni ir jālieto visu grūtniecības laiku?

 

Jā, būtu ieteicams, jo pieejamie grūtnieču vitamīnu un minerālvielu kompleksi novērsīs iespējamo deficīta veidošanos kādā no grūtniecības periodiem auglim un, jo īpaši, sievietei pašai, kas nav mazsvarīgi dzemdību procesam un pēcdzemdību periodam.

 

Vai vēlākajos grūtniecības mēnešos būtu nepieciešams izvēlēties citus vitamīnus?

 

Nē, tādu rekomendāciju nav. Taču, ja grūtniecei rodas kādas nepatīkamas sajūtas gremošanas traktā no kāda konkrēta vitamīnu un minerālvielu kompleksa, tad jāmaina uz citu.

 

Kāda būtu ieteicamā ēdienkarte grūtniecības laikā - kādus produktus labāk izvēlēties un kā nepieņemties svarā?

 

Grūtniecība nav tas dzīves periods, kad būtu jādomā par nepieņemšanos svarā. Normāli grūtniecības laikā sieviete pieņemas 'padsmit' kilogramus. Ēdienkartei vajadzētu būt daudzveidīgai, olbaltumvielām bagātai,' ieklausoties, ko ķermenis pats prasa', to arī ēst.

 

Kā ir ar šķidruma patēriņu - cik daudz dienā būtu jāizdzer, un ko rekomendē dzert? (ūdeni, tēju sulu vai ko citu)

 

Šķidrums ir jālieto apmēram līdz 1- 1,5 litri dienā, jo vielmaiņa ir ļoti intensīva grūtniecības laikā, taču īpaši vajadzētu sekot nepārmērīgai šķidruma uzņemšanai otrajā grūtniecības pusē pēc 20 nedēļas. Var dzert visu. Protams, sulas ir ļoti vēlamas kā vitamīnu un minerālvielu avots.

 

Ko darīt mammām veģetārietēm? Kādi papildus produkti vai vitamīnu kompleksi būtu jālieto?

 

Svarīgi ir tas, vai sieviete ir veģetāriete un kāda veģetāriete: lieto vai nelieto zivis, olas, piena produktus, vai vegāne: lieto tikai augu valsts produktus. Izejot no tā arī jārisina jautājums par papildus produktiem un vitamīnu kompleksiem, lai nodrošinātu adekvātu olbaltumvielu, taukskābju, vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu grūtniecības laikā augļa attīstībai un sievietei pašas. Principiāli, šādai sievietei, īpaši vegānei, būtu pat obligāti jālieto vitamīnu kompleksi grūtniecībā.

 

Vai ir iespējams arī pretējs efekts - vitamīnu un minerālvielu pārdozēšana?

 

Teorētiski tas varētu būt iespējams, bet praktiski gandrīz neiespējami, jo vidējās standartdevas mūsdienās ir zināmas un pieejamajās formulācijas nepārsniedz tās. Pat, ja pastāv pārdozēšanas iespēja, nav pierādījumu par nelabvēlīgu ietekmi uz augli, izņemot: ir dati par potenciālu vitamīna A pardozēšanas toksicitāti auglim.

 

Vai Tu gaidību laikā lietoji kādus vitamīnus? Ja jā, tad kādus?

 

Rubriku piedāvā