Topošās māmiņas tiek aicinātas nelietot Doplera ierīces

Topošās māmiņas tiek aicinātas nelietot Doplera ierīces

05. Oct 2010, 10:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārsti neiesaka topošajām māmiņām lietot personalizētos monitorus jeb Doplera ierīces, lai saklausītu mazuļa sirdspukstus, jo māmiņas bažas var novest līdz speciālista palīdzības meklēšanas sakarā ar samazinātām augļa kustībām.

 

Šāds secinājums tika izdarīts, izmeklējot 27 gadus vecu sievieti, kura dzemdēja 32. grūtniecības nedēļā samazinātu augļu kustību dēļ.



Viņa bija pamanījusi mazuļa aktivitātes samazinājumu 2 dienas iepriekš un tad viņa lietoja Doplera ierīci, lai paklausītos sirdspukstus, lai pārliecinātos, ka viss ir normāli. Klausīšanās ar Doplera ierīci nedeva gaidīto rezultātu un nācās doties uz slimnīcu.

 

Arī aprūpes personālam neizdevās saklausīt sirdspukstus un mazulis nāca pasaulē ķeizargrieziena operācijas laikā tās pašas dienas vakarā. Mazais palika īpašā aprūpē vēl 8 nedēļas, līdz viņa stāvoklis bija stabils.

 

Rokas Doplera ierīce novērtē augļa sirdspukstus tikai konkrētajā mirklī un to izmanto vecmātes un dzemdību speciālisti, lai pārbaudītu mazuļa dzīvotspeju vai novērotu sirdsdarbību dzemdību laikā. Netrenētās rokās visticamāk, ka tiks dzirdēta asiņu plūsma caur placentu vai māmiņas galveno asinsvadu.

 

Grūti pateikt, vai pašuzraudzība mainītu iznākumu šajā lietā, tomēr pēc šī gadījuma daudzās ārstniecības iestādēs parādījies aicinājums pašiem pacientiem nelietot šīs ierīces.

Avots: www.physorg.com