Topošās māmiņas aicina piedalīties aptaujā

Topošās māmiņas aicina piedalīties aptaujā

30. Nov 2011, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novērtēšanas un reģistrācijas centrs (NRC) aicina Latvijas teritorijā dzīvojošas sievietes - topošās māmiņas piedalīties aptaujā, lai iegūtu pamatotus datus par Latvijas grūtnieču ikdienā patērētajiem pārtikas produktiem un dzērieniem, ēšanas ieradumiem un šīs iedzīvotāju grupas iespējamo apdraudējumu, ko varētu izraisīt ar pārtiku saistītie riski.


PVD NRC darbinieki Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) finansēto pētījumu „Latvijas grūtnieču pārtikas patēriņa pētījums (2011-2012)” veiks sadarbībā ar uztura speciālistiem. Projektu atbalsta Veselības ministrijas (VM) speciālisti.

 

NRC intervētāji – apmācīti uztura speciālisti, aptauju veiks sieviešu konsultācijas, grūtnieču vingrošanas vai māmiņu skolas telpās u.c.

 

Topošo māmiņu aptauja ir anonīma un notiks tiešas intervijas veidā sarunai ērtā vietā, intervētājam tiekoties ar sievieti. Anketā tiks atzīmēta vien aptaujājamās personas vecuma grupa, grūtniecības nedēļa, dzīves vieta, svars, augums, izglītības līmenis, nodarbošanās un uzturā patērētie pārtikas produkti un dzērieni. Datu izsekojamības un kvalitātes kontroles nolūkā, anketā ir paredzēta vieta kontaktinformācijai ar respondenti.

 

Aptaujas organizatori uzsver, ka pētījumā iegūtie dati sniegs pārskatu par Latvijas grūtnieču nodrošinājumu ar uzturvielām šajā svarīgajā sievietes un gaidāmā bērniņa dzīves posmā.

 

Kā parādīja 2009. gadā PVD veiktā pētījuma „Latvijas nacionālais pārtikas patēriņa grozs, pārtikas un lauksaimniecības produktu bilance (2006-2008)” rezultāti, tad Latvijas iedzīvotāju ikdienas uzturā ir vērojams tādu mikroelementu kā, kalcijs, kālijs, magnijs, fluors, jods sērs un varš, deficīts, kā arī izteikta dzelzs un fosfora nepietiekamība sieviešu ikdienas uzturā.

 

Pētījuma rezultātā iegūto datu analīze sniegs pārtikas drošības un patērētāju aizsardzības institūcijām informatīvo pamatu identificēt un novērtēt ar pārtikas drošību saistītos riskus, tā aizsargājot patērētājus un jo īpaši jūtīgās to grupas, kā, piemēram, grūtnieces un bērnus no dažāda veida ar pārtiku saistītiem apdraudējumiem. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, PVD sadarbībā ar VM, izstrādās uztura ieteikumus grūtniecēm, kas būtu labs materiāls arī ginekologiem un ģimenes ārstiem, ko viņi varētu ieteikt un izplatīt topošajām māmiņām.

 

Papildus informāciju par pētījumu vai gadījumos, kad rodas aizdomas par aptaujas patiesumu, var noskaidrot pie aptaujas organizatoriem - PVD Novērtēšanas un reģistrācijas centrā, kontakttālrunis: 67027538.

 

Topošās māmiņas aicinātas pieteikties aptaujai zvanot pa tālr. 26131233, vai rakstot uz e-pastu: aptauja@ldusa.lv, un uztura speciālistes ar Jums sazināsies.