Smēķēšana  grūtniecības laikā palielina psihozes risku bērnam

Smēķēšana grūtniecības laikā palielina psihozes risku bērnam

11. May 2010, 10:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Britu zinātnieki atklājuši, ka bērniem, kuru mātes smēķējušas grūtniecības laikā, ir paaugstināts risks psihozes izpausmei pusaudžu vecumā, ziņo EurekAlert.


Pētnieki no Kārdifas, Bristoles, Notingemas un Varvikas universitātes analižeja datus 6356 bērniem, kuriem bija 12 gadi. Visi šie bērni tika pētīti, lai noteikti psihotiskos simptomus, piemēram, halucinācijas un mānijas. 734 bērniem jeb 11% no pētītajiem bērniem tika noteikta psihoze vai aizdomas par to.

 

Pētījumā tika arī konstatēts, ka pastāv varbūtība starp psihozes izpausmi pusaudžu gados un mātes smēķēšanu grūtniecības laikā. Psihozes biežums ir tieši proporcionāls cigarešu skaitam, kas tiek izsmēķēts. Eksperti lēš, ka 15-20% britu grūtnieču turpina smēķēt arī grūtniecības laikā.

 

Arī alkohola lietošana grūtniecības laikā palielina psihozes izpausmes iespējamību pusaudžiem, ja nedēļas alkohola deva pārsniedz 21 standarta devas (1 dzēriena deva ir vienāda ar 10 ml tīra alkohola).

 

Pētījumā piedalījās arī sievietes, kas grūtniecības laikā smēķē marihuānu, tomēr būtiska ietekme uz psihozi bērniem netika novērota. Saskaņā ar pētījumu tiek uzskatīts, ka aptuveni 20% nebūtu psihozes simptomu, ja viņu mātes grūtniecības laikā atturētos no smēķēšanas.

Medportal.ru