Sekss grūtniecības laikā

Sekss grūtniecības laikā

06. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot sava bērniņa piedzimšanu, sieviete pamazām gatavojas kļūt par māti – maza brīnuma radītāju. Tomēr tas nenozīmē, ka viņa šai laikā nav sieviete – seksuāla būtne, kura alkst maiguma un mīlestības.

Sekss grūtniecības laikā ir ļoti kutelīga tēma, kuru skarot, iespējams dzirdēt ļoti dažādus viedokļus. Bet tas ir tikai normāli, jo grūtnieces un grūtniecība var būt tikpat atšķirīgas, kā ledusauksta ziema un kaislīga vasara.

Vai tad tā drīkst?

Vispirms noteikti jāsāk ar to, ka nodarboties ar seksu laikā, kad gaidi bērniņu, ir pilnīgi normāli! Tas nav nekas nepareizs. Parasti nosodījumu izraisa puritāniski aizspriedumi un nezināšana. Par laimi, dzīvojam laikā, kurā mīlestībai un baudai ir nozīmīga vieta.

Topošā māmiņa nav tikai dabas likumu pildītāja, jaunas dzīvības radītāja vai cilts turpinātāja. Viņa ir sieviete. Jā, klāt nākusi jauna loma, bet tādēļ iepriekšējā nav jāatbīda malā. Cits jautājums, protams, ir par to, vai dzimumattiecību aizliegumu nenosaka sievietes veselības stāvoklis vai varbūt paši partneri to nevēlas. Ja grūtniecība norit normāli, tad mīlēties var droši visu bērna gaidīšanas laiku. "Normāla grūtniecība" nozīmē, ka viss norit tā, kā plānots, un nav nekādu sarežģījumu.

Pastāv vairāki gadījumi, kad ārsti neiesaka seksuālas attiecības. Tas nav vēlami, ja topošajai māmiņai jau iepriekš bijis spontānais aborts vai priekšlaicīgas dzemdības, ja ir pastiprināts dzemdes tonuss, nav labi slēgts dzemdes kakls, vērojama asiņošana vai ir placentas priekšguļa. Jāuztraucas arī par sāpēm vēderā vai mugurā. Dzimumattiecības var ierobežot gadījumos, kad gaidāmi dvīnīši vai trīnīši.

No ledus karalienes līdz seksa dievietei

Grūtniecība nes līdzi pilnīgi jaunu seksuālo pieredzi. Neiedomājieties, ka viss būs, kā līdz šim! Mainās sievietes ķermenis, jūtu gamma, partneriem ir milzīgs psiholoģisks pārdzīvojums. Šai laikā ir neiespējami nospraust kaut kādas seksuālas normas vai robežas. Seksuālā dziņa var mainīties no regulāri pastiprināta uzbudinājuma līdz pilnīgam atsalumam un pat riebumam. Un tas viss ir normāli! Sievietes seksualitāte mēdz mainīties pa trimestriem. Pirmajos trīs mēnešos seksuālā iekāre var strauji mazināties, jo nav viegli domāt par mīlēšanos ar partneri, ja katru mīļu brīdi ir slikta dūša un jāmeklē labierīcības. Apgrūtinošas var būt arī piebriedušās un īpaši jutīgās krūtis, kas pieskārienus padara nepatīkamus. Turpretī apziņa, ka droši var mīlēties bez aizsarglīdzekļiem, mēdz, tieši otrādi, radīt pastiprinātu vēlmi pēc seksa. Otrajā trimestrī sieviete vislabāk var izbaudīt savu sievišķību. Rīta sliktumi ir pārgājuši, mainās auguma formas. Paaugstinātais hormonu līmenis izteikti paaugstina dzimumtieksmi.

Grūtniecībai attīstoties, dzimumorgāni piebriest un ir pastiprināti mitri, kas padara mīlēšanos īpaši patīkamu. Jutīgās krūtis var raisīt nebijušas sajūtas un sniegt papildu uzbudinājumu. Tuvojoties grūtniecības beigu posmam, pēdējā trimestrī parasti traucējošas ir tieši fiziskās formas. Atbilstīgas seksa pozas piemeklēšana var būt diezgan āķīgs jautājums. Lai to atrisinātu, jābūt īpaši radošiem un jāmeklē kopsaucējs abpusējas baudas sasniegšanai. Speciālisti iesaka izvēlēties pozas, kurās sieviete atrodas virspusē vai partneri guļ uz sāniem, cieši piespiedušies viens otram. Gūt baudu un nenodarīt pāri sievietei un mazulim tradicionālajā misionāru pozā pēdējo grūtniecības mēnešu laikā varētu būt akrobāta prasmju cienīgs pasākums, tāpēc izvēlieties atbilstīgākus risinājumus. Agrāk pastāvēja viedoklis, ka pēc grūtniecības 37.nedēļas nodarboties ar dzimumdzīvi nedrīkst, jo šajā laikā mazulis jau ir iznēsāts un tas var veicināt priekšlaicīgas dzemdības. Tomēr jaunākie pētījumi rāda, ka dzimumattiecības grūtniecības ilgumu nesamazina. Pat pastāv viedoklis, ka tas var paildzināt bērna nākšanu pasaulē vēl par trim dienām.

Vecāki parasti baidās nodarboties ar seksu, lai netraumētu mazulīti. Ja grūtniecība norit normāli, tas nevar notikt! Bērniņu pasargā spēcīgie dzemdes muskuļi un augļūdens, kas aptver viņu visus deviņus mēnešus. Ritmiskās kustības uz mazuli iedarbojas nomierinoši un pat ieaijā. Patiesībā mīlēšanās ne vienmēr nozīmē tiešu seksuālu sakaru. Izbaudiet citas tuvības formas, mīlinoties, glāstot un skūpstot. Sieviete šajā laikā ir īpaši jutīga, tāpēc viņai ir nepieciešams īpaši daudz maiguma.

Rūpes par iespējamām priekšlaicīgām dzemdībām pēc orgasma laikā konstatētajām kontrakcijām nav pamatotas. Parasti sieviete šo dzemdes kakla saraušanos uztver pastiprinātāki, nekā tā patiesībā ir. Šādas kontrakcijas ir pilnīgi atšķirīgas no tām, ko sieviete sajūt dzemdību laikā. Dzemdes saraušanos orgasma laikā izraisa viela prostaglandīns, ko satur sperma. Tādējādi tā organismā, iespējams, var darboties kā paātrinātājs.

Ja pastāv bažas par iespēju bērnu neiznēsāt līdz pēdējai grūtniecības nedēļai, tad gan pēdējās nedēļās no seksa vajadzētu atteikties. Speciālistu viedokļi šai jautājumā mēdz būt atšķirīgi. Gadās, kad ārsts pat iesaka mīlēties, lai nedaudz "uzmundrinātu" bērniņu, kurš nekādi nevēlas atstāt mīlīgo vidi mammas puncī. Kā stāsta kāda "Māmiņu kluba" mamma, kad bērniņš nav gribējis dzimt, ārste teikusi: "Pastaigājies, aizej mājās un vakarā mīlējies!"

Mācos kļūt par māti

Vizualizējot sievietes sajūtu gammu grūtniecības laikā, iegūtā aina būtu tikpat krāšņa kā ziedoši tulpju lauki Holandes pavasaros. Emocionāli pārdzīvojumi ir arī topošajam tētim. "Grūtniecība ir īpašs laiks, kas ieraksta īpašas sajūtas divu cilvēku emocionālajā biogrāfijā – apzinās viņi to vai ne," tā situāciju skaidro ģimenes konsultants Arnolds Cerbulis.

"Sabiedrība uztur mītu, kas sievietes mūžu un piepildījumu asociē tikai ar mātišķo misiju – piedzimt, izaugt lielai, apprecēt vīru, dzemdēt viņam bērnus un... Tālāk nekāda "un" vairs nav," saka A. Cerbulis. "Ja dzīvo pēc šāda principa, tad sanāk, ka sievietei tālāk ir tikai attiecības ar bērnu." Ļoti svarīgi ir šai mītā neiekrist.

Neatkarīgi no tā, ka sieviete gaida bērniņu, viņai ir tādas pašas jūtas un vajadzības kā citā reizē. "Grūtniecības laikā seksu var gribēt vai negribēt tieši tāpat, kā parastajā ikdienas dzīvē.

Gatavojoties laist pasaulē bērnu, sieviete kļūst daudz jutīgāka. Pati daba viņu tādu padara. "Vīrietim būtu ar sirdi no vissīkākajām niansēm jānolasa, kas ar sievieti notiek. Līdz ar to ir skaidrs, ka vīrietis nevar braukt kā ceļa rullis." Īpaši tas attiecas uz tik trauslu jautājumu kā sievietes seksualitāte. Sieviete vēl tikai mācās savu sievišķību savienot ar topošo mātes lomu. Viņā valda apjukums. Vīrietis sievietei var dot laiku, mainās attiecību horeogrāfija. Vīrietim jābūt stabilai aizmugurei, jāmēģina nolasīt sievietes vēlmes un viņu balstīt, tad sieviete jutīsies drošībā. "Tāpat kā ķīmiskām reakcijām ir nepieciešama noteikta vide, tā arī šai reakcijai ir nepieciešami atbilstīgi apstākļi. Līdz ar to tas ir izaicinājums vīrietim."

Ja šajā milzīgajā mistērijā – bērna gaidīšanas procesā – vīrietis var palīdzēt radīt atbilstīgu vidi, tad pāris ir spējīgs mīlēt sevi un viens otru un seksuālā dzīve būs piepildīta. Grūtniecība ir liels brīnums pašai sievietei. Ja vēl gadās kādi sarežģījumi, sievietei nākas cīnīties par bērniņa veiksmīgu iznēsāšanu, tad emocionālais pārdzīvojums tikai pastiprinās. "Sievieti var un vajag attaisnot," uzskata ģimenes konsultants, tāpēc vīrietim pret savu otro pusīti jāattiecas ar milzīgu pietāti.

Mīlestības trijstūris

Grūtniecības laikā attiecībās starp vīrieti un sievieti iejaucas trešais – tas ir bērns. Īpaši tas var traucēt tēvam, jo pirmajās grūtniecības nedēļās, kad sievietei formas vēl nav mainījušās, bērns it kā neeksistē. Vīrieša asociācijas attiecībā uz viņu sākotnēji ir tikai līmenī "kurā hokeja skolā viņu sūtīšu". Bērns nemanot ir parādījies, un sievietei veidojas attiecības ar "citu". Tas ir tāpat, kā jebkurā citā mīlas trijstūrī, vīrietim ir radies konkurents, parādās greizsirdība. Pārim jāsāk domāt, kādu lomu viņu attiecībās spēlē šis trešais. Būtībā sekss grūtniecības laikā nozīmē mīlēšanos trijatā.

Izplatīts jautājums ir par to, vai sieviete grūtniecības laikā ir vai nav skaista. Attieksme pret skaistumu sākas no pašas sievietes – vai viņa sevi spēj uztvert kā pievilcīgu. Vienā gadījumā viņai var būt sava skaistuma izjūta, citā viņa var pakļauties patriarhālās pasaules uzspiestajam zīmogam – auguma proporcijām, svaram, izmēriem. Ja sieviete spēj atrast citu skaistuma formulu, tad grūtniecības laikā viņa būs ļoti skaista.

Šāds pārbaudījums parāda pāra attiecību īsto dabu. Ja līdz šim vīrietis savā dzīvesbiedrē mīlējis tikai bārbiju, tad laikā, kad izteikti palielinās svars, viņš sievieti mīlēt vairs nespēs. Pašas sievietes skaistuma izjūta bieži korelē ar "mīlētību". Ja topošā māmiņa jūtas mīlēta, tad viņa mainās arī ārēji – kļūst vizuāli ļoti pievilcīga, jo ir apmierināta ar sevi. Bet tad vīrietim ir jāmīl ne tikai sievietes ārējie dotumi, bet arī tas, ko viņa dara, kā viņa domā un jūtas.

No tās mīlestības, ko pati pret sevi izjūt sieviete, atkarīga arī bērna pašsajūta. Viņam ir vajadzīga stabilitāte, drošības izjūta. Ļoti precīzi saka kāda "Māmiņu kluba" mamma: "Ja sekss patīk māmiņai, tad patiks arī bērniņam." Mīlēšanās ir pirmā iespēja, kā bērniņš un abi vecāki jau var būt trijatā un iepazīt cits citu. Tā ir mīlestība trijatā

Jaunajam tētim arī nav viegli

Bērniņa gaidīšana ir emocionāli sarežģīta ne tikai jaunajai māmiņai, bet arī topošajam tēvam. Vīrietis ir jaunas lomas meklējumos, jo nu viņam bez vīra pienākumu pildīšanas būs jākļūst arī par tēvu. Pieņemot sociāli uzlikto tēva lomu, vīrietis rūpējas par ģimenes materiālo nodrošinājumu. Jā, to vīrietis tiešām šai laikā var darīt. Reizēm šim pienākumam jāziedo milzum daudz pūļu, tāpēc vīrietis apstājas pie tā un nedomā, kādu ieguldījumu ģimenē vēl viņš varētu dot.

"Ja es izjūtu grūtniecību un gaidāmo bērniņu ar tādu kā bijību un pielūgsmi, tad vīrišķā mīlestība ir gatava upuriem," skaidro ģimenes konsultants A. Cerbulis. "Piemēram, vīrietis sievietes dēļ ir gatavs dabūt 'pa purnu'." Ja vīrietis nespēj šo uzupurēšanās latiņu pacelt, tad nejutīsies adekvāti. Grūtniecībā vīrietim sevi jāapliecina ar mīlestību, jābūt gatavam nest upurus. "To ir daudz vieglāk izdarīt, nekā klausīt kaut kādiem vilinājumiem un piedzīvot, ka kaut kas nav tā. Tā ir viena no līdzdalības formām. Varu atnest naudu un varu atteikties arī no seksa, ja to gribu."

Atšķirībā no sievietes vīrietim trūkst "tiešā telefona" ar bērniņu. Jaunā mamma mazuli jūt sevī un pēc sajūtām var noteikt, kas ar viņu notiek, bet vīrietim šāda iespēja ir liegta. Tas tikai pastiprina viņa emocionālo satraukumu. Vīrietim grūtniecība ir absolūti mistisks process. Šo situāciju var atrisināt vienkārši – pārim savā starpā ir jārunā, jādalās izjūtās. Un tad sieviete tēvam var izstāstīt, kas notiek ar bērniņu.

A. Cerbulis atzīst, ka reizēm vīrieši uzņemas tādu kā protežē lomu: "Nāc, mazais, es tevi pasargāšu, virzīšu! Tu vēlies seksu? Nē, nē, seksu mēs nedrīkstam!" Tomēr sieviete nekad nedrīkst justies kā otrais numurs, ko vīrietis kā ārsts tagad uzraudzīs. Abu pušu attiecības, gaidot bērnu, var skaidrot arī ar mūžseno teicienu – vīrietis – prāts, sieviete – jūtas. Vīrietis mēģina grūtniecībai iet cauri ar prātu. Varbūt tas ir ļoti labi, jo sniedz sievietei drošības izjūtu, viņai ir kāds, uz kuru paļauties. Tomēr tas atņem emocionālo baudījumu, jo tā ir mistērija.

Attiecības ir atkarīgas no tā, kā grūtniecību uztver. "Varam uz to skatīties no klaji materiālā viedokļa, kur ir spermatozoīds, olšūna un Darvina teorija, bet varam arī skatīties kā uz dvēseļu satikšanos un jaunas dvēseles radīšanu, kas tomēr padara šo procesu par emocionālu pārdzīvojumu."

Mācīties piemēroties viens otram

Ir lieliski, ja grūtniecības laikā vīrieša un sievietes seksuālās vēlmes sakrīt. Tomēr tas ir ļoti individuāli, galvenais ir seksuālo pieredzi izdzīvot un izrunāt.

"Ja grūtniecības laikā seksa ir mazāk, tad jūtams sabiedrības spiediens pret sievieti – ja tu viņam tagad nedod, tad viņam jāiet pie citām... Piekrītu tajā ziņā, ka tas ir pārbaudījums attiecībām. Bieži vien šo pārbaudi cilvēki neiztur. Bet jāatbrīvojas no mītiem. Ja sieviete nevēlas seksu, tad tas viņai nav jādara!" uzskata A. Cerbulis.

Pāri atšķiras. Gadījumā, kad sieviete pieņem šo sabiedrībā kultivēto mītu, viņa "streso" par to, ka nemīlējoties vīrieti zaudē. Tā viņa dara pāri sev, piespiežot mīlēties. Un tad tas nav patīkami ne vienam, ne otram. Ir pāri, kuri var parunāt, censties saprast viens otru un meklēt risinājumus. Seksuālo attiecību jomā alternatīvas parastam seksam var būt pieskārieni, apskāvieni, bučas, vajadzības gadījumā arī pašapmierināšanās. Katram pārim jāspēj runāt par to, ka sekss ir dažāds. "Grūtniecība ir kopīga, sekss ir kopīgs un sekss grūtniecības laikā arī ir kopīgs. Ja ir tā, ka neesam spējīgi pat olu kopīgi uzcept, tad nav vērts gaidīt, ka šie emocionālie mirkļi mums būs kopīgi," vērtē A. Cerbulis.

Savstarpēja sapratne un atklāta izrunāšanās palīdzēs partneriem šos deviņus mēnešus gan pārdzīvot, gan patiesi izbaudīt. Tas attiecas tikpat uz grūtniecības fizisko, kā arī uz garīgo pusi. Sievietei jāskaidro partnerim, kas ar viņu un viņas sajūtām notiek, lai vīrietis varētu piemēroties. Un, ja vīrietis savu otro pusīti mīlēs un cienīs, abi atrisinās arī seksuālo attiecību jautājumus.

Pēc Māmiņu Kluba materiāliem