Kā organisms mums pasaka, ka dzemdības ir tuvu

Kā organisms mums pasaka, ka dzemdības ir tuvu

29. Jan 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūsu viens no pirmajiem rādītājiem, kas pateiks, ka nu jau laiks posties un gaidīt satikšanās mirkli, noteikti ir ārsta noteiktas dzemdību datums un laiks. Balstoties uz Jūsu pirms grūtniecības bijušo mēnešreižu ciklu, bērniņa izmēru, attīstību grūtniecības laikā, ko nosaka ar ultrasonogrāfijas palīdzību.

Vienīgais, par ko mēs varam būt 100% pārliecināti, ka dzemdības notiks šajā datumā, ja kādu iemeslu dēl, speciālists ar Jums ir noteicis dzemdību laiku, plānotas ķeizargrieziena operācijas veikšanai.

Kā vēl zināt, ka satikšanās jau būs pavisam drīz? Sajūtas un ķermenis ļoti bieži pasaka, ka šis mirklis ir tuvu klāt! Ne vienmēr šīs sajūtas ir patīkamas, tomēr, pārejošas gan. Lielāko daļu no tām, piedzīvosiet tikai pirms nākamajām dzemdībām.

Bērns ieņem pirmsdzemdību pozu. Jā. Līdzīgi kā mammas meklē sev ērtāko pozu kādā dzemdēt, arī bērniņš pirm dzemdībām iekārtojas ērtāk, lai piedzimtu. Daba tā ir iekārtojusi un, acīmredzot, ne bez iemesla. Tāpēc, kad dzemdību laiks ir tuvu, mazulītis, ticamākais, ērti iekārtosies ar galviņu uz leju. Parasti tam jānotiek aptuveni 4 nedēļas pirms dzemdībām. Kā Jūs to zināsiet? Ticamākais, ieņemot pareizo pozu, mazulītis, tuvojoties dzemdībām, arvien vairāk slīdēs uz leju, tādējādi samazinot spiedienu uz plaušām un ļaujot Jums atkal brīvi elpot.

 Vairāk krampju un muguras sāpju. Tuvojoties dzemdībām, arvien biežāk piedzīvosies krampjiem līdzīgas sajūtas muguras lejasdaļā un iegurnī. Tas skaidrojams ar to, ka organisms gatavojas dzemdībām, mazulītis atrodas zemāk, stiepjas locītavas un muskuļi. Reizēm šīs velkošas sajūtas ir ļoti nepatīkamas un grūti izturamas, tomēr labā ziņa ir tā, ka dzemdības ir tuvu un šīs sāpes drīz pāries.

Jūties neveikla? Šķiet, ka ir arvien grūtāk savākties un viss notiek kaut kā nekontrolēti, sajūta, ka zaudē spēju pārvaldīt savu ķermeni? Organisms ir smalks mehānisms un tāpēc, tuvojoties dzemdībām, īpaša hormonu komanda dodas darbā, lai atslābinātu ķermeni. Organismā visi procesi tiek virzīti uz iegurņa atvēršanu, kas ir pilnīgi dabiski un palīdzēs mazajam nākt pasaulē. Tas arī var būt iemesls šādām sajūtām, kad liekas, ka viss pamats zūd zem kājām un esi apjukusi. Satikšanās jau ir tepat, tepat.

Šķidra vēdera izeja jeb caureja.  Lai cik nepatīkami, briesmīgi tas izklausītos, šajā gadījumā nekā nepareiza un pārdabiska vai pretīga šeit nav. Kārtējais veids, kā mūsu organisms gatavojas dzemdībām. Kāpēc tā notiek? Tieši tāpat kā dzemdes muskulatūra, arī pārējie muskuļi mūsu ķermenī kļūst atslābinātāki un tas ir attiecināms arī uz zarnu muskulatūru. Nebaidieties, tas nav nekas ārkārtējs. Turpiniet uzņemt šķidrumu pietiekošā daudzumā un atcerieties, ka tā ir laba zīme!

Vairs nepieaug svars. Varbūt tas pat krītas. Līdz pat grūtniecības beigām Jūsu svari rādīs pieaugošu svara tendenci. Īsi pirms dzemdībām svara pieaugums apstājas, reizēm pat samazinās. Par šo arī lieki satraukties nav vajadzīgs, jo mazulis, neatkarīgi no tā, ko rāda svari, turpina saņemt sev nepieciešamās vielas, betm ņemot vērā, ka mazulis kļūst lielāks, dzemdē samazinās augļūdeņu daudzums, jūs biežāk dodaties uz labierīcībām un sāk parādīties arī “pārdabiska” spēja darboties un iekārtot un pārkārtot mazuļa mantas, istabu, māju.

Ekstra nogurums… vai gluži pretēji – neizprotams enerģijas pieplūdums.  Lielākoties pirms dzemdībām mums paliek arvien grūtāk kārtīgi izgulēties. Vēders ir kļuvis pavisam liels, gultā nespējat atrast veidu, kā iekārtoties, prasās, lai mājā būtu vēl vairāk spilvenu, kuros veidot savus pirmsdzemdību ierakumus. Ir svarīgi izgulēties, tāpēc, pie mazākās izdevības, kad jūtaties ērti, – guliet. Spēks Jums noderēs tad, kad naktī būs jāceļas barot mazo.

Otrs veids, kā izpaužas gatavība dzemdībām, ir ārprātīgi lielā vēlme darboties. Gribas tīrīt, berzt, pārkārtot, pārlocīt, pārgludināt. Visur redzat lietas, kas vēl jāpadara. Nekā slikta tajā nav. Darbojieties, tikai nepārslogojiet sevi.

Viltus, jeb Brekstona – hiksa kontrakcijas.

Šīs kontrakcijas lielākoties sākas jau krietnu laiku pirms dzemdībām, jo tā izpaužas dzemdes muskuļu sasprindzinājums. Tomēr ilgu laiku pirms dzemdībām topošā māmiņa to pat nejūt. Jo tuvāk nāk dzemdību laiks, jo spēcīgāk parādās šīs viltus kontrakcijas. Bieži vien topošās māmiņas šīs kontrakcijas sajauc ar dzemdību sākumu.

Svarīgākās atšķirības, kas jāzina, ir šo viltus kontrakciju neregularitāte. Tam nav noteikta laika vai intervāla un spēcīguma pakāpes. Tas var ilgt pāris sekundes vai arī pāris minūtes.

Daudzas māmiņas ir ieteikušas šo sāpju laikā doties vannā vai dušā. Ja šādas procedūras veikšanas laikā sāpes samazinās, tās, ticamākais, ir viltus kontrakcijas, ne īstais dzemdību sākums.