Radīsim atbilstošus apstākļus ātrām un vieglām dzemdībām

Radīsim atbilstošus apstākļus ātrām un vieglām dzemdībām

17. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja runājam par dzemdībām kā fizioloģisku procesu, tad sievietes vajadzībām jānoved pie viena bioķīmiskā rādītāja: dzemdētājas asinīs jābūt pēc iespējas mazāk adrenalīna grupas hormonu, jo tie bloķē oksitocīna istrādi, kura augstais līmenis garantē labvēlīgas dzemdības.

Tagad savienosim bioķīmisko līmeni ar reālās dzīves līmeni. Sanāk, ka mums vajag noteikt, kādās dzīves situācijās paaugstinās adrenalīna hormonu daudzums asinīs, un jāsaprot, kā izvairīties no adrenalīna hormonu daudzuma palielināšanās dzemdību laikā. 

Viss ir vienkārši, pie lielas adrenalīna koncentrācijas paaugstināšanās noved tādas vienkāršas cilvēka sajūtas kā: izsalkums, aukstums un bailes.

Izpētīsim sīkāk tās divas pirmās nosauktās sajūtas - izsalkumu un aukstumu, jo par bailēm ir jau ļoti daudz stāstīts.

Izsalkums

Un tātad - kā būtu pareizāk: ēst pirms dzemdībām jeb dzemdību sākuma procesā vai neēst? Saprotams, ka pats pareizākais ir ieklausīties sevī. Daudzas sievietes nesaprot, vai sākušās īstās dzemdības, vai tomēr vēl ne, un, ja jūt spēcīgu izsalkumu, neēd, jo domā, ka pirms dzemdībām labāk neēst. 

Bet tai pat laikā, neremdējot izsalkumu, māmiņa, pat nenojaušot par to - bremzē dzemdību procesu, jo augstais adrenalīna līmenis, ko izraisa izsalkums, ir šķērslis tam, lai izstrādātos oksitocīns.

Un tomēr, ja dzemdības uzreiz sākas aktīvi (biežas, intensīvas kontrakcijas), sieviete diezvai gribēs ēst un dzert. Secinājumi vienkārši: jāuzticas savām sajūtām un, ja gribas ēst, ir jāpaēd. Ja dzemdības sākas aktīvi, obligāti paēdiet pirms braukšanas uz dzemdību nodaļu. Tas pats attiecas uz padzeršanos. Bieži vien sievietēm visa dzemdību procesa garumā vairākas reizes gribas vienkārši padzerties ūdeni, un, ja gribas, tad tas ir jādara.

Aukstums

Šo jautājumu tehniski ir grūtāk nodrošināt, kaut arī  - šis faktors nav mazāksvarīgs. Tikai atcerieties, kas notiek ar Jums, kad ir auksti: muskuļi ir sasprindzināti, ķermenis tāpat, un jūs varat sākt trīcēt, un, beigu beigās "zobs uz zoba" var neturēties. Vai tādos apstākļos ir viegli atslābināties?

Protams, dzemdību nodaļās reti kad ir tik auksti, lai gan visādi mēdz gadīties.

Mūsu vecmāmiņas, starp citu, pareizi darīja, ka dzemdēja pirtīs. Tāpēc, ja dzemdējat ziemā, jāpaņem uz dzemdību iestādi siltā zeķītes, halātu, kādu džemperīti ar lielāku izgriezumu priekšā - katram gadījumam.

Četri nepieciešamākie nosacījumi, kas nodrošina ātras un vieglas dzemdības

Ļoti daudz tiek runāts par to, ka sieviete ir spējīga dzemdēt bērniņu tā, lai tas būtu mazāk traumatiski viņai pašai, un, kas svarīgākais - bērniņam. Problēma ir tajā, ka spējas ir apslēptas tālu, tālu senākās galvas smadzeņu struktūrās, un, lai tiktu līdz tām, ir jāiemācās nokļūt noteiktā stāvoklī.

Šīs cilvēka smadzeņu daļas sasniedz maksimālu aktivitāti vien tad, kad jaunākas smadzeņu struktūras, vai konkrētāk to garoza, atrodas neaktīvā stāvoklī. Ja šo apgalvojumu ieved reālajā dzīvē, var izdarīt secinājumu, ka nepieciešams minimizēt jebkuru smadzeņu garozas stimulāciju. Vienkāršāk sakot "atslēgt" dzemdētājas galvu. Lai šo efektu panāku, vajag ņemt vērā vairākus faktorus:

Ar sievieti, kas atrodas aktīvā dzemdību fāzē, nevajadzētu sarunāties, vai arī ir vērts sarunu skaitu līdz minimumam samazināt. Arī speciālistiem būtu jāņem vērā, ka uz jautājumiem kā "Kuras Jums dzemdības?", "Kas gaidāms?", "Pirmā pēdējo mēnešreižu diena?" utt. ne katra sieviete, kas jūt spēcīgas sāpes, ir spējīga atbildēt, un tāpat arī ir jāizvērtē šo jautājumu vajadzība uzdot tādā mirklī.

Formalitātes taču reizēm var pagaidīt. Vēl nereti tiek novērots, ka vīrs, kas piedalās dzemdībās, redzot, kā sieva "cieš", mēģina viņu izklaidēt. Kad sākas dzemdību sāpes, viņš, vēloties sievu sasmīdināt, stāsta anekdotes vai kādā citā veidā novērš viņas uzmanību no "ciešanām". Jebkuri jautājumi, sarunas, sūta uz smadzeņu garozu signālus, kas bremzē pašu dzemdību procesu.

Spilgta gaisma traucē dzemdību norisei. Ne velti daudz sieviešu dzemdībās aizver acis, bet dažas pat pamanās uzsegt uz sejas kaut ko - apģērba gabalu, segu vai palagu. Vienkāršs piemērs. Pirms iemigšanas cilvēks saskaras ar nepieciešamību samazināt domāšanas aktivitāšu samazināšanu un, pirmkārt, viņš izslēdz gaismu, aizvelk aizkarus. Ja dzemdēsiet atsevišķā pirmsdzemdību palātā, izslēdziet gaismu, un jūs pārliecināsieties par to, ka sajūtas mainās.

Skaļi trokšņi aktivizē smadzeņu garozu. Kopējās pirmsdzemdību palātās, kur dažkārt pirms dzemdībām atrodas vairākas sievietes, ir diezgan daudz trokšņu. Skaļi sarunājas personāls, sten vai kliedz arī pašas sievietes. Tā kā pašu dzemdību procesu (pirmsdzemdību palāta, aiz sienas dzemdību zāle, uz kuru ik pēc pāris stundām tiek vesta kāda cita sieviete, lai radītu bērniņu. Tur ir trokšņi, klaigas, ārstu skaļās balsis...) izmainīt nav iespējams, ir vērts padomāt par atsevišķu pirmsdzemdību telpu, kā arī atsevišķu, vienvietīgu palātu, uz kuru doties pēc tam, kad pasaulē būs nācis bērniņš. 

Vēl viens faktors ir sievietes sajūta, ka viņu novēro un vērtē. Citiem vārdiem, sievietei dzemdībās ir vajadzīga intimitāte, personiska attieksme. Un te ļoti svarīgi ir tas, kādi cilvēki ir ap dzemdētāju, kā šie cilvēki uzvedas, ko runā. Ideālā gadījumā ar sievieti kopā būtu jābūt pieredzējušai sievietei - vecmātei, kas sniegtu pat ar savu klusēšanu dzemdētājai drošības sajūtu. Sievietei nebūtu jājūtas tā, it kā viņu kāds novērotu vai vērtētu, tāpēc pat pašam mīlošākajām vīram ar videokameru rokās, kurš atgādina, kā pareizi jāelpo, ne vienmēr būtu jāatrodas dzemdību procesā. Kāpēc? Jo reizēm tas dzemdību procesam var kaitēt.

Augstākminētos procesus bieži vien neapzinās arī pati sieviete un neuztver tos kā kaut ko negatīvu, kā kaut ko tādu, kas varētu traucēt dzemdībām.

Un tas, ka dzemdības var būt ātrākas, mazāk sāpīgas ir tas, kam jānotic un jāļaujas. Te jāpaļaujas uz sievietes intuīciju, uz sajūtām.

Māmiņu Klubs

DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBĀ!