Plānojot bērniņu, ārstam jāzina viss par iepriekšējām grūtniecībām!

Plānojot bērniņu, ārstam jāzina viss par iepriekšējām grūtniecībām!

08. Aug 2012, 17:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau esam iepriekš stāstījuši par izmeklējumiem, kas būtu jāveic, plānojot grūtniecību. Šodien pastāstīsim par to,kas ārstam būtu jāzina par Tavām iepriekšējām grūtniecībām!

 

Priekšlaicīgi dzimis bērns

Ja sieviete plāno grūtniecību, ļoti svarīgi ir iegūt informāciju par iepriekšējām grūtniecībām. Jāizvērtē, vai sievietēm, kurām bijušas priekšlaicīgas dzemdības vai bērniņš piedzimis ar pazeminātu ķermeņa svaru, nepieciešama ārstēšana pirms nākošās grūtniecības iestāšanās, kā arī jāinformē par iespējamu ieguvumu, kuru nodrošinātu progesterona terapija turpmākajās grūtniecības. 

 

Iepriekš veikts ķeizargrieziens

Grūtniecības plānošanas konsultāciju ietvaros sievietēm, kurām iepriekš veikts ķeizargrieziens, jāsniedz informācija par nepieciešamību līdz nākamajai grūtniecībai nogaidīt vismaz 18 mēnešus, kā arī par iespējamiem dzemdību veidiem tā, lai paciente nākošās grūtniecības laikā izprastu iespējamos riskus un apzinātos izvēles iespējas. Ideālā gadījumā konsultēšana būtu jāuzsāk uzreiz pēc ķeizargrieziena un jāturpina visu pēcdzemdību vizīšu laikā.

 

Iepriekš bijis spontānais aborts

Sievietes, kurām bijis sporādiska rakstura spontānais aborts, jāpārliecina par ļoti nelielo atkārtošanās varbūtību un jāpiedāvā regulāra pirms grūtniecības aprūpe. Sievietēm, kurām bijuši ≥ 3 zaudējumi agrīnā stadijā, būtu jāpiedāvā padziļināta izpēte, lai atklātu iemeslu. Nosakot cēloni, iespējams nepieciešama ārstēšanas nodrošināšana. Ja cēloņi netiek identificēti, kopējā prognoze, izmantojot atbalsta terapiju, ir pozitīva.

 

Bērns piedzimis nedzīvs

Gadījumā, ja bērns ir piedzimis nedzīvs, jāveic nopietna izmeklēšana, lai noteikto cēloni un darītu to zināmu pacientei. Grūtniecības plānošanas konsultāciju ietvaros sievietēm ar šādu vēsturi jāsniedz informācija par palielinātu nevēlamu blakusparādību risku nākošai grūtniecībai. Var būt nepieciešams nodrošināt papildus atbalstu. Jāveic visas iespējamās papildus izmeklēšanas, lai noteiktu cēloni, ja vien tās nav veiktas sākotnējās izmeklēšanas ietvaros. Jāpievērš uzmanība tādiem riska faktoriem, kurus iespējams mainīt pirms nākošās grūtniecības (piem., smēķēšanas samazināšana).

 

Dzemdes patoloģijas

Pirms nākamās grūtniecības tām sievietēm, kurām iepriekš bijusi negatīva reproduktīvā pieredze, ar histeroskopijas procedūru jākoriģē dzemdes starpsiena. Pārējo patoloģiju gadījumā nepieciešamas precīzs patoloģijas apraksts. Lai gan dažos gadījumos nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, pastiprināta piesardzība un cieša uzraudzība nākošās grūtniecības laikā var palīdzēt optimizēt rezultātus.