Piedalies aptaujā par cilmes šūnām!

Piedalies aptaujā par cilmes šūnām!

22. Aug 2012, 12:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas ir Latvijas iedzīvotāju zināšanas par cilmes šūnām, to saglabāšanas iespējām, potenciālu un pielietojumu, noskaidros ar aptauju portāla VisiDati.lv palīdzību. Visi interesenti, jo īpaši topošie vecāki, tiek aicināti piedalīties aptaujā „Cilmes šūnas – bērna veselības drošības garants!”.


Aptauju var aizpildīt šeit!

 

Jau šobrīd zinātnisko pētījumu rezultātā ir pierādīta cilmes šūnu unikalitāte, ne velti tautā tās tiek dēvētas par brīnumšūnām. Tām ir potenciāls, ko var izmantot bojāto orgānu un audu atjaunošanai. Ir pierādīts, ka ar cilmes šūnu palīdzību var ārstēt dažāda veida ļaundabīgos audzējus – limfomas un leikēmiju, miokarda infarkta gadījumus, kā arī tās izmanto kaulu smadzeņu transplantācijā. Pētījumi joprojām turpinās, kas liecina par to, ka cilmes šūnu pielietojums nākotnē būs vēl plašāks.

 

Sabiedrībā zināmi cilvēki ziedojuši ievērojamas naudas summas šīs medicīnas nozares izpētei. Jau 2004. gada kampaņā ziedojumu kopējā summa sasniedza trīs miljardus dolāru. Tās ziedotāju vidū ir aktieris Breds Pits, Dastins Hofmans, ASV televīzijas leģenda Larijs Kings, kā arī Zelta globusa un vairāku Emmy balvu laureāts aktieris Maikls Fokss.

 

Šobrīd dažādos medijos pieejamā informācija liecina, ka slavenības aizvien biežāk izmanto cilmes šūnu banku pakalpojumus, saglabājot cilmes šūnas no nabas saites. Tā, piemēram, cilmes šūnu banku īpašo klientu vidū ir Holivudas aktieri Breds Pits un Andželīna Džolija, FIAT autorūpnīcu prezidents Džons Elkans ar kundzi, aktrise Monika Beluči ar vīru – franču kino leģendu Vincentu Kaselu.

 

Arī Latvijā ir pieejamas vairākas nabas saites cilmes šūnu saglabāšanas iespējas. Ir zināms, ka pēdējo gadu laikā saglabāt sava bērniņa cilmes šūnas izvēlējušies gandrīz 2000 vecāku.

 

Cilmes šūnu saglabāšana ir sava veida veselības apdrošināšana. Ikviens cer, ka nekad nevajadzēs izmantot cilmes šūnas, lai ārstētu kādu smagu saslimšanu, tomēr, ja dzīvē tāds brīdis pienāk, tiem, kuri saglabājuši cilmes šūnas, ir milzīgas priekšrocības. Izmantojot cilmes šūnas no ārējā donora (publiskās cilmes šūnu bankas), var būt problēmas cilmes šūnu saderībai ar organismu – iespējamā saderība ar nezināmu donoru ir 1/100.  Ja cilmes šūnas dzemdībās saglabātas un tās ir nepieciešamas pašam donoram, piemēram, bērnam, cilmes šūnu saderība būs 100%, šāda pati saderība būs gadījumos, ja cilmes šūnas būs nepieciešamas donora monozigotas dvīnim. Ja cilmes šūnas būs nepieciešamas bioloģiskajam brālim vai māsai, saderība būs 1/4, ja vecākiem – 1/8.

 

Ksenija Titova, Stem Cells Baltic pārstāvniecības vadītāja: „Latvijā topošajiem vecākiem ir iespēja saglabāt cilmes šūnas pasaules labākajās un drošākajās cilmes šūnu bankās, piemēram, Šveices Cilmes šūnu bankā (SSCB), kas sniedz garantiju jaunajiem vecākiem. Saglabājot cilmes šūnas, viņi ir parūpējušies ne tikai par sava bērna, bet arī par savas ģimenes veselību vismaz 20 gadu garumā.” 

 

Vairāk informācijas par cilmes šūnām: http://ej.uz/nbzr

 

Aptauju var aizpildīt šeit!