Pētījums: akupunktūra palīdz pret depresiju grūtniecības laikā

Pētījums: akupunktūra palīdz pret depresiju grūtniecības laikā

01. Dec 2010, 19:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Stenfordas Universitātes pētnieki atzīst, ka akupunktūra var būt efektīvs ierocis pret depresiju grūtniecības laikā.

Depresija var radīt nopietnas veselības problēmas gan māmiņai, gan bērniņam. Vairāk stāsta Stenfordas Universitātes psihiatrijas profesore Reičela Manberna: „Depresija ir saistīta ar ciešanām un nevēlēšanos dzīvot.” Viņa piebilst, ka depresija bieži ir bērniem, kuri ir grūti nomierināmi.

Nepieciešamība pēc ārstēšanas

Psiholoģiska konsultācija ir ierasts depresijas ārstēšanas veids grūtniecības laikā. Tomēr daudzas sievietes izvairās no antidepresantu lietošanas grūtniecības laikā drošības apsvērumu dēļ. Tas padara alternatīvās ārstēšanas metodes īpaši svarīgas.

Akupunktūra jau izsenis lietota, lai ārstētu citas likstas grūtniecības laikā, piemēram, sāpes vai slikta dūša. Tāpat tā tikusi lietota, lai ārstētu depresiju citiem pacientiem. Manberna un viņas kolēģi vēlējās uzzināt, vai akupunktūra var tikt lietota depresijas mazināšanai arī grūtniecības laikā.

Pētījumam tika atlasītas topošās māmiņas, kuras cieta no depresīviem traucējumiem. „Tad 8 nedēļu garumā viņas saņēma 3 dažādas ārstēšanas. Viena no ārstēšanas metodēm bija akupunktūra.” Divas citas grūtnieču grupas, kuras saņēma masāžas terapiju un akupunktūras līdzekļus, tika izmantotas kā kontrolgrupas.

Mūsdienu panākumi senai praksei

Pēc 8 nedēļām sievietes tika pārbaudītas, lai redzētu, vai depresijas simptomi ir palikuši. „Mēs atklājām, ka sievietes, kuras saņēma akupunktūras ārstēšanu depresijas mazināšanai, piedzīvoja manāmu simptomu samazināšanos,” atzina Manberna.

Zinātnieki atklāja, ka akupunktūra ir tikpat efektīvs ārstēšanās līdzeklis kā psiholoģiskās konsultācijas vai medikamentu lietošanu. „Mēs atklājām, ka 63% sievietes, kuras pret depresiju tika ārstētas ar akupunktūras palīdzību, atzina uzlabojumus, kas ir labs rādītājs, salīdzinot ar citiem depresijas slimniekiem.”

Tomēr Manberna atzīst, ka ir nepieciešams atkārtot vēlreiz šādu neatkarīgu pētījumu, kā arī zinātniekiem ir labāk jāsaprot mehānismi, kā darbojas akupunktūra.

Pētījums ir publicēts marta "Obstetrics and Gynecology” numurā.

Avots: www.voanews.com