Valsts vai privātais ārsts? Ko izvēlies Tu?

Valsts vai privātais ārsts? Ko izvēlies Tu?

05. Feb 2014, 06:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulīša gaidīšanas laikā mēs vēlamies būt mīlētas, apčubinātas un justies drošas par savu un sava gaidāmā bērniņa veselību, tādēļ tikpat svarīgs kā ģimenes atbalsts mums ir saprotošs un atbalstošs ginekologs- bet kā tādu atrast? Sākot meklēt savu ārstu, vispirms jāizdomā- vai vēlamies, lai mums aprūpe būtu bezmaksas vai arī esam gatavi par saņemtajiem pakalpojumiem maksāt no savas ģimenes naudas maka. Ieteikumos, kas jāņem vērā, izvēloties ginekologu, dalās ginekoloģe Dace Matule.

Izdarot izvēli par labu vienai vai otrai aprūpes formai, jāņem vērā, ka grūtniecības laikā ar ārstu nāksies tikties samērā bieži- aptuveni reizi mēnesī visus 9 mēnešus-, tādēļ lēmumam ir jābūt nudien apdomātam, jo, ja stāsimies maksas aprūpē, tad turpmāk ikmēnesi nāksies rēķināties ar papildus izdevumiem savā budžetā un šos izdevumus pilnīgi noteikti nebūs iespējams atlikt, savukārt, ja būsim bezmaksas uzskaitē pie ārsta, kura darbība mūs neapmierina, sadarbība var neizveidoties un galu galā no tā var ciest mūsu un gaidāmā bērniņa veselība. Tādēļ ļoti svarīga loma noteikti ir arī katra konkrētā ārsta personībai, ne tikai tam vai viņu apmeklēt iespējams bez maksas vai par samaksu.

Ginekoloģe Dace Matule atzīst: „Pārdomājot, pie kāda speciālista stāties uzskaitē, ir vērts ieklausīties arī radu un draugu ieteikumos, jo Latvijā ļoti labi darbojas klusais telefons. Tāpat svarīgs ir aspekts, vai topošajai māmiņai ir kādas veselības problēmas. Ja tādas ir, tad var apdomāt ārsta izvēli, kas pieņem dzemdības Rīgas Dzemdību namā vai P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā un pieņem pacientus arī ambulatori, jo, manuprāt, ir svarīgi, lai šī sadarbība veidotos jau grūtniecības laikā un beigtos ar bērniņa laišanu pasaulē.

Taču tikpat nozīmīgi cik tas, kāds ir mūsu ārsts, ir arī tas, kādas esam mēs pašas kā grūtnieces. Tā kā grūtniecības laikā mēs esam atbildīgas ne tikai par sevi, bet arī savu gaidāmo mazulīti, arī mums pašām var nākties mainīt savu attieksmi un skatījumu uz dzīvi, jo mums nu jau ir jādomā plašāk- mēs vairs neesam tikai sievietes, mēs esam topošās māmiņas.

„Man kā ārstam un kā cilvēkam jāpieņem ikviena grūtniece, nešķirojot, kuru es ņemšu un kuru nē. Protams, tā ir īpaša māksla, taču 25 gadu laikā esmu iemācījusies atrast kopēju valodu un runāt tā, lai saprastu gan topošā māmiņa, gan arī viņas partneris dzirdētu to, kas nepieciešams zināt. Mūsu, ārstu, misija nav nosodīt,  bet gan sadzirdēt un palīdzēt, tāpēc šeit ir vajadzīgs dialogs.”

Mīļās topošās māmiņas, ieklausīsimies sevī un savos ārstos, jo mums visiem ir tikai viens kopīgs mērķis- pēc 9 mēnešiem sagaidīt veselīgu un mīlētu mazuli. Lai jums visām skaists gaidīšanas laiks!

Personīgā pieredze

Topošā māmiņa Laila, gaida trešo bērniņu; izvēlējusies ārstu privātpraksi:

Pirmo un otro bērniņu biju uzskaitē pie šīs ārstes un tagad ar trešo mazuli jau īsti nebija vairs jautājumu, ko izvēlēties, jo šķita, lai viss būtu pie viena ārsta.

Es šo ārsti atradu pirms 10 gadiem un tā arī sanāca, ka es šajā ārstē atradu uzticēšanos un līdz ar to brīdī, kad uzzināju, ka gaidu bērniņu, zināju, ka stāšos pie šīs ārstes uzskaitē. Papildus stimulējošais aspekts bija tas,ka šīs ārste pieņem dzemdības un veic arī ķeizargriezienus, tāpēc man šķita, ka esmu ļoti labi trāpījusi daktera izvēles ziņā- ārsts par mani zina visu no grūtniecības sākuma un viss beidzas ar skaistu notikumu- bērniņa piedzimšanu.

Topošā māmiņa Marika, gaida otro bērniņu

Esmu stājusies uzskaitē pie bezmaksas ārsta grūtnieču aprūpē, bet stāsts jāsāk ar to, ka šī ir jau otrā grūtniecība un, gaidot pirmo bērniņu, biju uzskaitē pie sava ginekologa, kas nepiedāvā bezmaksas grūtnieču aprūpi, līdz ar to šoreiz bija iespēja izlemt, vai stājos uzskaitē pie bezmaksas vai maksas ārsta.

Sākumā vīrs ieteica doties atpakaļ pie iepriekšējās ārstes, bet es izlēmu par labu bezmaksas ārstam un galu galā, ja man nepatiktu, es varētu ārstu nomainīt atpakaļ uz iepriekšējo dakterīti.

Īpašu atšķirību starp maksas un bezmaksas ārsteim es nejūtu. Arī šobrīd es eju uz privāto klīniku, kam ir noslēgts līgums ar valsti līdz ar to es saņemu visus tos pašus pakalpojumus, analīzes un USG, bet šoreiz viss ir bez maksas. Daudzi droši vien uzskata,ka bezmaksas grūtnieču aprūpe iespējama tikai poliklīnikās vai slimnīcās, bet es gribētu gāzt šo mītu, ka tā tomēr nav- pieredze rāda, ka ir iespējams stāties grūtnieču aprūpē privātklīnikās, kuru ārsti ir bijuši cītīgāki un šos līgumus noslēguši.

Kā Tu izvēlējies ginekologu vai vecmāti, pie kuras stāties uzskaitē grūtniecības laikā?

Māmiņu klubs

Eksperts

Dace Matule

medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe
Dace Matule Vecāku skolā
Ilvija82 Ilvija82 06. Feb 2014, 14:15

es esmu pie valsts apmaksāta un patreiz sūdzību nava, esmu apmierināta ar pārbaudēm un visu pārējo, tad jau redzēs kā veiksies tālāk.....

05. Feb 2014, 20:25

privatais tikai un vienigi. ta summa ir to verta!

cecii cecii 05. Feb 2014, 09:52

Esmu/ biju uzskaitē pie valsts ārstes visas trīs grūtniecības. Un jāsaka, ka lieliski, ar dakteri ir paveicies. Varu salīdzināt kā bija 3,5gadus atpakaļ, kad par katru manipulāciju bija jāmaksā (lai arī pāris latu, bet tomēr) un tas "bezmaksas" bija tikai uz papīra. Tad šobrīd tiešām man ir bezmaksas aprūpe. Laikam sistēmā beidzot kārtība. Vēl tikai dzemdēt diemžēl nesanāk bez maksas, bet nu tas jau cits stāsts.

princesemince princesemince 05. Feb 2014, 09:08

Pirmajā grūtniecībā biju uzskaitē privātpraksē. Maksāju (no apdrošināšanas gan) par katru vizīti, par katru sonogrāfiju, par katrām analīzēm, par katru toņu klausīšanos. Protams, aprūpe bija ļoti laba - nesūdzos, bet pieļauju, ka apdrošinātājam es izmaksāju dārgi. Tā kā tajā laikā strādāju Rīgā, vajadzēja šo izdevīgo vietu, kur ātri no darba aizskriet, jo mājas 100km attālumā, tātad vakarā nekāds ārsts nesanāk, bet, lai ietu darba laikā, uz darbu paspēt aizbraukt konkrētā dienā būtu sarežģīti, lai neteiktu, ka neiespējami. Pēc grūtniecības vēl 2x aizdevos uz šo privātpraksi, bet tikai, kamēr bija apdrošināšana, jo par ceļu jau 20EUR, par vizīti 70EUR + jāmeklē, kur bērnu uz visu dienu nobāzēt, jo līdzi it kā neņemšu. Tā nu atradu savā mazpilsētā valsts ārstu, kas man ļoti patīk. Pie viņas, domājams, arī palikšu, kamēr viņa strādās vai es šeit dzīvošu 😀 Un mūsu mazpilsētās īsti nav privātprakšu 😉

Liene Krúza Liene Krúza 05. Feb 2014, 05:43

Man partruka 2grutniecibas pec kartas,un tad uzskaite biju pie valsts arsta. kad paliku stavoli ar so berninu lemumu pienemu,ne soreiz iesu pie privatas. nekas,ka katru menesi bus jamaksa daudz vairak neka pie valsts. un nu esam tikusi lidz 37nedelai😀