Māmiņas bailes no dzemdībām

Māmiņas bailes no dzemdībām

12. Mar 2010, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecmāte Inese Kampuse stāsta par to,kā padarīt dzemdības vieglākas un nesāpīgākas.

Jautājums

 

Māmiņa Kristīne jautā: Kas jāņem vērā tieši dzemdību laikā, lai tās būtu pēc iespējas nesāpīgākas un vieglākas? 

1

Atbilde

Vecmāte Inese Kampuse skaidro, ka māmiņai ir jāapzinās, kāds ir dzemdību mērķis, uz ko viņa tiecās. Ir mirklis, kad ir grūti, bet ir mērķis par ko māmiņa cīnās. Tas ir šis mazais cilvēciņš, kuru viņa deviņus mēnešus ir gaidījusi, ar viņu sarunājusies, sajutusi kustības. Dzemdībās māmiņa saprot, ka tūlīt, tūlīt būs tas mirklis, kad varēs bēbīti ieraudzīt.

 

Topošai māmiņai ir jāvēlas, lai šis process noritētu pēc iespējas ātrāk, lai viņa gribētu pietuvināt katru sāpi, jo ar to pietuvinās paša bērniņa redzēšana. Šādā gadījumā arī dzemdību process raiti iet uz priekšu. Ja māmiņa katru sāpi gaida ar bailēm un domām, ka viņa negrib sāpes, tad process nevis rit uz priekšu, bet tiek bīdīts atpakaļ. Māmiņai dzemdībās vajadzētu būt kā skaistam rozes ziedam, kas no sākuma ir tikai pumpurā, bet dzemdību laikā izplaukst par skaistu ziedu.

 

Vēl ir kāds labs piemērs, kā varētu raksturot to, kas notiek dzemdībās. Sievietei vajadzētu iedomāties, ka vīrs viņai ir iedevis ļooooti lielu naudas summu, lai iepirktos, piemēram, 10 tūkstošus latu un saka, nopērs sev mīļā, visu, ko vēlies. Viņi dzīvo desmitajā stāvā. Sieviete ir kārtīgi iepirkusies saiņu saiņiem, ierodas mājās, bet nedarbojas lifts. Tagad ar visiem saiņiem ir jānokļūst dzīvoklī. Viņa kāpj un kāpj, ir grūti un smagi, pusceļā varētu būt asaras un dusmas, ir pārmetumi sev, kāpēc man vajadzēja to visu pirkt, bet atstāt arī negribas. Tā nu ar pēdējiem spēkiem viss tiek vilkts uz augšu, iestumts istabā, aizvērtas durvis un  fuuuu! Tās ir dzemdību beigas!

 

Emocijas dzemdības prasa ļoti daudz, bet pats svarīgākais ir ieklausīties sevī un darīt to, ko ķermenis grib darīt. Nevajadzētu uztvert galvu kā kaut ko atsevišķu un ķermeni kā atsevišķu. Jā, ir grūti, ir sāpīgi, bet tādēļ jau to var izdarīt tikai sieviete, jo viņa ir spēcīga un atbildīga. Ar īstajiem cilvēkiem blakus, kas palīdz ar labām domām, viss arī norisinās labāk.

 

Atceries! No visas informācijas, kuru uzzini par dzemdībām, centies atšifrēt to, kas nepieciešams tieši tev. Ja jūti, ka kaut kas ir nepatīkams, vienkārši nelaid to sev klāt! Nebaidies izklāstīt vecmātei savas izjūtas un vēlmes!

Vēl ir iespējams uzrakstīt tā saucamo dzemdību plānu, lai cilvēki paši piedalās savu dzemdību plānošanā. Šādā gadījumā pēc iespējas visas vēlmes tiek izrunātas pirms dzemdībām un „uzliktas uz papīra”.Tad var kaut dzemdību zālē nolikt šo plānu priekšā un atzīmēt, kas jau ir paveikts. Kāda māmiņa gribēs mūziku, kāda svecītes, kāda klusumu, kāpēc gan ne? Katrs cilvēks ir individuāls un tā viņam arī ir jāpieiet.