Laime dubultā   - daudzaugļu grūtniecība

Laime dubultā - daudzaugļu grūtniecība

02. Feb 2010, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzzinot, ka gaidāms mazulis, topošajai māmiņai un tētim rodas neskaitāmi jautājumi, tomēr, kā tas ir, kad gaidāmi ir dvīņi vai pat trīņi? Jautājumi šādā gadījumā noteikti ir dubultā. Par daudzaugļu grūtniecību konsultē vecmāte Sanita Šidlovska, arī dvīņu māmiņa, un ginekoloģe Sandra Tamane.

 

Mūsdienās vairāk daudzaugļu grūtniecību

 

Kādreiz, pirms kādiem desmit gadiem dvīņu grūtniecības bija retums, tomēr mūsdienās to skaits ir ne tikai dubultojies, bet pat trīskāršojies. To skaidro ar biežo olnīcu stimulācija, kad sieviete sastopas ar problēmu ieņemt bērniņu. Stimulāciju gadījumā nobriest vairākas olšūnas, kas var arī tikt apaugļotas – un rodas gan dvīņi, gan trīņi. Pirms vairākiem gadiem šādas iespējas nebija un tādēļ pie dvīnīšiem varēja tikt tikai tās ģimenes, kurām dvīņi bija jau paaudžu paaudzēs.

 

Principā sievietes, kurām ir problēmas tikt pie bērniņa, kad paveicās, var cerēt sagaidīt uzreiz divus!

 

Dvīņu grūtniecība – pilnīga norma

 

Dvīņu grūtniecība nav jāuztver kā kaut kas īpašs, ārsti gan sievietes, kuras gaida divus un vairāk bērniņus pieskaita riska grupai, bet tikai tādēļ, lai gan māmiņa, gan mazulīši būtu labāk aprūpējami un laicīgi tiktu atklātas iespējamās problēmas. Piemēram, kaut arī sievietei ir konstatēta dvīņu grūtniecība, par tādu runā tikai pēc12. grūtniecības nedēļas, jo procentuāli ir augsts risks, ka viens bērniņš attīstās sliktāk un var iet bojā. Tieši tādēļ ir nepieciešamas arī regulārākas ārsta apskates.

 

Māmiņa diviem – vai kaut kas īpaši jāievēro?

 

Ja sieviete ir vesela, tad arī dvīņu grūtniecības gadījumā viņas vecumam nav izšķiroša nozīme. Jārēķinās tikai ar to, ka gaidot uzreiz divus bērnus māmiņas organismam var būt papildus slodze:

-         var būt lielāks svara pieaugums,

-         var būt papildus slodze orgāniem,

-         jāievērš īpaša uzmanība, ja māmiņai ir kādas hroniskas saslimšanas- tās var saasināties,

-         grūtniecības sākumposmā var būt lielāks nelabums, asāka smaržu un smaku uztvere,

-         var būt vairāk tā saucamās „grūtnieču kaprīzes”.

 

Kaut arī māmiņa jūtas labi, viņai gaidot divus bērniņus, tā kā ir augstāks spontānā aborta risks un priekšlaicīgu dzemdību draudi, viņai nepieciešams apmeklēt ārstu un veikt visus nepieciešamos izmeklējumus un analīzes biežāk, nekā gaidot tikai vienu bērniņu. Tomēr, kamēr māmiņai nav fiziski problemātiski, viņa drīkst darīt visu to pašu, ko sievietes gaidot vienu bērniņu – tas ir apmēram līdz 25. grūtniecības nedēļai. Jābūt piesardzīgām vien ar iešanu pirtīs vai karstās vannās-  tas būtu jāsaskaņo ar ārstu, tomēr peldēt gan var droši un tas pat ir ieteicams, jo peldēšana nostiprina muguras muskuļus un atslābina nervu sistēmu.

 Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

- Vai arī Tev ir dvīnīši? Pastāsti par to gaidību un audzināšanas laiku, iesūtot ziņu!