Kas jāliek dzemdību somā?

Kas jāliek dzemdību somā?

21. Feb 2010, 11:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ginekologu un vecmāšu starpā pastāv neliela māņticība, ka sarakstiņu ar nepieciešamo dzemdībām dod tikai pēc noteikta izstaigāto nedēļu skaita. Noteikti katrai topošajai māmiņai saskarsmē ar savu ārstu tas ir savādāk, bet skaidrs ir viens – vismaz divām nedēļām pirms noliktā datuma somai jābūt kārtībā!


Māmiņas somas saturs

 

Somas kārtošanu sāc ar dokumentiem - pasi un Mātes pasi, apdrošināšanas polisi, kā arī reģistrācijas karti no ģimenes ārsta.


Drēbes un citas lietas māmiņai

  • Tradicionāli uz dzemdībām iesaka ņemt līdzi divus lielos T -kreklus, tomēr var noderēt jebkurš cits pietiekami plats un ērts apģērbs, kaut vai dzemdību kleita!
  • Visērtākā apakšveļa dzemdētājai būs divas kokvilnas biksītes vai arī vienreizlietojamās biksītes.
  • Jaunajai māmiņai noderēs divi naktskrekli, kas īpaši piemēroti mazuļa zīdīšanai. Vēlams, lai naktskrekli priekšpusē ir atpogājami, lai vieglāk pabarot bērniņu.
  • Somā jāieliek arī divi krūts barošanai speciāli paredzēti kokvilnas krūšturi. Izvēloties tos, skaties, lai lencītes plecu daļā ir paplatinātas, jo tādas pilnīgāk notur krūtis. Turklāt šādiem krūšturiem nav metāla stīpiņu, bet ir atveramas bļodiņas, kas ļauj ērti pabarot mazuli, saglabājot krūtij atbalstošu funkciju.
  • Māmiņai noderēs arī daži pāri kokvilnas īso zeķīšu, silts halāts, čības un divi frotē dvieļi.
  • Somā jāieliek arī personīgās higiēnas priekšmeti - ziepes trauciņā, zobu birste, zobu pasta, ķemme, tualetes papīrs, lielās higiēniskās paketes, krūtsgalu salvetes un ziede, lai izvairītos no krūtsgalu plaisāšanas.

 

Ja dzemdībās plāno piedalīties tētis vai kāds cits topošajai māmiņai tuvs cilvēks, somā jāieliek vēl dažas lietas:

 

- tīrs, izgludināts, ērts apģērbs un istabas apavi;

- pavadošajai personai jāpaņem līdzi arī apliecinājums, ka ir veikts plaušu rentgens un ka viss ir kārtībā;

- tētim vai citai tuvai personai jābūt līdzi atļaujai piedalīties ģimenes dzemdībās, parasti tas ir ierakstīts Mātes pasē. Ja šāda ieraksta nav, tad visbiežāk ģimenes dzemdības ir par maksu.

 

Dzemdību komplekts

 

Dzemdību komplektu var iegādāties ikviena māmiņa, taču tos piedāvā arī dzemdību nodaļas. Ieteicams Tev iepriekš noskaidrot, vai šāds komplekts jāiegādājas pašai!

 

Dzemdību komplektā ietilpst

 

  • uz dzemdību galda liekams liels palags, viens vai divi mitrumu uzsūcoši paladziņi (līdzīgi sapresētai vatei);
  • uz jaundzimušā galda liekamas divas mitrumu uzsūcošas salvetes, kas ir līdzīgas lieliem autiņiem, aptuveni sešas mazas salvetītes, ko izmanto, piemēram, mazuļa padusīšu vai mutītes apslacīšanai.

 

Jaunajai māmiņai komplektā paredzētas marlītes un tamponi, par kuru izmantošanu parūpējas medicīnas personāls. Ne vienmēr, bet komplektos mēdz būt arī atsevišķi vecmātei paredzēts priekšauts.

 

Uzmanību! Dzemdību komplektu saturs ir gandrīz vienāds, atšķirības var būt visai minimālas, piemēram, vienā komplektā var būt piecas, bet citā - sešas mitrumu uzsūcošas salvetes.


Mazuļa pirmās drēbītes

 

Trīs vai četri maiņas komplekti, katrā no tiem - krekliņš, jaciņa un rāpulītis

 

Kokvilnas cimdiņi

 

Divas zem zoda sasienamas kokvilnas cepurītes

 

Divi pāri siltu zeķīšu bez gumijām un vilnas zeķītes vai vilnas zābaciņi

 

Papildu autiņi uzklāšanai uz pārtinamā galda

 

Silta papildu sedziņa aukstajos gadalaikos

 

Bērnu kopšanas līdzekļi - ziepes un krēms autiņbiksīšu zonas kopšanai

 

Jaundzimušo autiņbiksītes. Zīdainīšiem paredzētās pirmās autiņbiksītes apzīmētas ar nosaukumu - Newborn.