Kāpēc jālieto folskābe, plānojot grūtniecību?

Kāpēc jālieto folskābe, plānojot grūtniecību?

10. Feb 2012, 00:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc, plānojot grūtniecību, iesaka sākt lietot folskābi? Vai tā sekmē bērniņa ieņemšanu? Stāsta pazeminātās auglības konsultante, topošā vecmāte Anna Suhanova.

 Pastiprināti folijskābe būtu jālieto kā piedeva uzturā sievietēm, kas gatavojas grūtniecībai un īpaši svarīgi tas ir pirmajās nedēļās pēc apaugļošanās.

Folijskābe palīdzēs novērst daudzus defektus bērna attīstībā saistītus ar iekšējo orgānu un nervu sistēmas pataloģijām.Ja grūtniecei ir zems folijskābes līmenis organismā, iespējami sarežģījumi grūtniecības gaitā, ieskaitot spontānu abortu, neiznēsāta bērna piedzemdēšana un priekšlaicīga augļūdens apvalka pārplīšana. 

Folijskābe nodrošina nepieciešamo augļa attīstības un augšanas ātrumu.  Folijskābe ir viens no svarīgākajiem vitamīniem  jo pat neliels tās trūkums kaitē ar neiznēsātā bērniņa piedzimšanu, kā arī jaundzimušā fizisko un psihisko attīstību traucējumiem, iedzimto anomāliju attīstību jaundzimušajiem. Tik nopietna folijskābes loma ir izskaidrojama ar to, ka tieši bez tās nav iespējama augļa smadzeņu veidošanās, kas jau sāk formēties grūtniecības otrajā nedēļā.

Folijskābe ir B grupas vitamīns un B vitamīns ir vajadzīgs, lai nodrošinātu organisma pamata procesus – lai sekmētu sarkano asinsķermenīšu veidošanos un stiprinātu imūnsistēmu.  Folijskābe ir slavenākais B vitamīna paveids.  Kopā ar B6 un B12 vitamīniem tā pasargā sirdi.

Folijskābes lietošana pirms grūtniecības un I grūtniecības trimestrī par 70% mazina iedzimtas nervu sistēmas anomālijas bērnam – mugurkaula šķeltni (spina bifida), kā arī iedzimtas sirdskaites, urīnceļu anomālijas, sejas un žokļu defektus (augšlūpas un aukslēju šķeltni) un kuņģa vārtnieka stenozi. 

Jau plānojot grūtniecību ir ieteicams lietot B grupas vitamīnus, īpaši B6, B12 un folijskābi. Minēto vitamīnu trūkums var palielināt homocisteīna līmeni un radīt asinsvadu sieniņu iekaisumu, kā arī dažādas nervu un imūnsistēmas problēmas. Reproduktīvā sistēma ir ļoti jūtīgas uz dažādien ārējiem un iekšējiem apstķļiem.

Auglīgo gļotu veidošanās un kvļitāte ir tiešā veidā saistīta ar B grupas vitamīnu līmeni organismā. Līdz ar to Folijskābes trūkums var ietekmēt arī olšūnas apaugļošanas procesu.

 

Vai Tu lietoji folskābi, gatavojoties grūtniecībai?

princesemince princesemince 11. Feb 2012, 16:23

es nelietoju atsevišķi folskābi, bet 1 mēnesi, pirms grūtniecības plānošanas, uzsāku lietot Elevit grūtnieču vitamīnus, kuros folskābes deva tajā laikā bija vislielākā, salīdzinot ar citiem. beigās sanāca, ka grūtniecība iestājās tikai pēc 3 mēnešiem, tad nu sanāca visus šos mēnešus lietot vitamīnus un laikam jau veiksmīgāk sagatavot ķermeni grūtniecībai.
bērns piedzima ar normālu, vidēju svaru (3,65kg), to norādu tādēļ, ka pēdējā laikā dzirdēts, ka bērnus ar lielajiem dzimšanas svariem saista ar grūtnieču vitamīnu lietošanu.
kāpēc lietoju grūtnieču vitamīnus? tādēļ, ka noteikti neēdu sabalansēti, man tam neatlika laika, kamēr vien devos dekrēta atvaļinājumā. līdz tam visa tā ēšanas padarīšana bija pārlieku haotiska.

maijbite maijbite 10. Feb 2012, 18:10

Jā, es lietoju folijskābi jau krietnu laiciņu pirms grūtniecības plānošanas...

10. Feb 2012, 16:44

Nav jau zināma statistika, cik procenti grūtniecību mūsu vesvecvecmammu laikā beidzās ar veiksmīgām dzemdībām. Turklāt mūsdienās, pateicoties t.s. mūsdienu medicīnai tiek saglabātas daudz tādas grūtniecības, kuras sensenos laikos diemžēl netika, līdz ar to piedzima tiešām tie stiprākie un veselākie bērni. Toreiz dabīgā atlase darbojās spēcīgāk...

10. Feb 2012, 16:11

Magne B6 nav folijskābe. Vislabāk lietot to, ko iesaka tavs ārsts 😀

10. Feb 2012, 15:57

Es visu grūtniecību lietoju Magne B6