Kādas ādas problēmas ir iespējamas grūtniecības laikā?

Kādas ādas problēmas ir iespējamas grūtniecības laikā?

17. Aug 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā, mainoties hormonālajam fonam, notiek plašas izmaiņas sievietes organismā, sākot no ādas un matu līdz pat zobu un smaganu izmaiņām.Medicīnas sabiedrības "ARS" dermatologs Ilga Kuzmane stāsta par ādas problēmām un ādas kopšanu grūtniecības laikā. 

Ieskaties, kādas ādas izmaiņas deviņu grūtniecības mēnešu laikā var piemeklēt:

  • Hloasma. Tā raksturojas ar brūnganiem vai dzeltenīgiem ādas laukumiņiem uz sejas- acu zonā, uz pieres, virsdegunē, uz vaigiem, kas var parādīties sākot no 25.grūtniecības nedēļas. Sieviešķo hormonu- progesterona un estrogēna ietekmē ādas pigmenta šūnas sāk izstrādāt pigmentu. Ja ir tieksme veidoties hloasmas pigmentplankumiem, jāizvairās no intensīvas saules gaismas.Ieteicams lietot aizsargkrēmus ar SPF 15 un augstāk ar aizsardzību pret UVA un UVB. Pēc dzemdībām, mainoties hormonālajam fonam, pigmentplankumi sāk izzust.
  • Pinnes var sākties pēkšņi un negaidīti apmēram 3.grūtniecības mēnesī. Lai ar tām cīnītos, jācenšas regulāri lietot maigus sejas tīrīšanas līdzekļus. Maigi uz auzu pārslu bāzes gatavoti sejas skrubīši ir labs līdzeklis pret taukaino sejas ādas poru aizsprostošanos. Tāpat ieteicams dzert šķidrumu un ēst dārzeņus un augļus. Nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar dermatologu, kas ieteiks labākos līdzekļus.
  • Pastiprināta ādas pigmentācija. Gan vasarasraibumi, gan esošās dzimumzīmes var kļūt tumšākas un var parādīties pat jaunas dzimumzīmes. Arī krūšu dziedzeru areola un krūtsgali kļūst tumšāki, un šīs izmaiņas var saglabāties arī pēc dzemdībām.
  • Strijas. Pētījumi liecina, ka vairāk nekā 90 procentiem sievietēm sestajā un septītajā grūtniecības mēnesī rodas strijas vēdera priekšējā un sānu sienā, uz krūšu dziedzeriem, padusēs, augšstilbu ādā, cirkšņos. Reizēm var būt neliela nieze. Riska faktori - gados jauna sieviete, izteikts svara pieaugums grūtniecības laikā, vienlaicīga hormonu lietošana un ģenētiskā predispozīcija. Iepriekšējo gadu pētījumi liecina, ka profilaktiska ķermeņa pretstriju masāžas krēmu lietošana var samazināt stiju rašanos 2/3 grūtnieču.
  • Melnā līnija (Linea nigra) no nabas uz kaunuma rajonu parādās blāvi brūnā krāsā otrajā grūtniecības trimestrī un arī saistīta hormonālajām izmaiņām. Dažu nedēļu laikā pēc dzemdībām virsējais ādas raga slānītis nolobās un pigmentācija izzūd.
  • Otrajā grūtniecības pusē var parādīties niezoši sarkani izsitumi uz vēdera, augšstilbiem, sēžas vietā (vai arī uz visa ķermeņa), kas pazūd īsi pēc dzemdībām. Ja ir šādas problēmas, ieteicams konsultēties ar dermatologu, jo nozīmētie cinka saskalojamie losjoni palīdzēs nomierināt ādu.
  • Sakarā ar bērna augšanu vēdera āda tiek iestiepta un savilkta, un var rasties ādas nieze, tāpēc jālieto mitrinoši krēmi, kas palīdz mazināt šo iestiepuma stāvokli. Tāpat jāizvairās no karstas dušas vai vannas.
  • Dabīgajās ādas ielocēs (paduses, cirkšņi, kakls, zem krūtīm) var rasties sīki diegveida veidojumi. Ja tie nepazūd dažu mēnešu laikā pēc dzemdībām, speciālists, izmantojot dažādas pieejas, tos var noņemt.
  • Zirnekļveida kapilāri var rasties uz sejas, kakla, dekoltē zonā vai uz rokām, tie rodas sakarā ar pastiprinātu asinsriti ādā. Otrs iemesls ir hormonālās izmaiņas, tādā gadījumā tie var pazust īsi pēc dzemdībām. Dabīgais C vitamīns un izvairīšanās no kāju sakrustošanas palīdzēs samazināt paplašināti kapilāru veidošanos.
  • Sarkanas vai niezošas plaukstas ir saistāma ar paaugstināto estrogēnu līmeni, un klīniski parādās 2.grūtniecības mēnesī, tāpat var būt arī pēdu ādā. Izmaiņas pazūd ātri pēc dzemdībām.
  • Pastiprināta sviedru dziedzeru darbība var radīt hiperhidrozes izpausmes plaukstās, pēdās un citas ādas izmaiņas. Padusēs sviedru dziedzeri pretēji samazina savu aktivitāti, un tas var sekmēt sviedru dziedzeru nosprostošanos. Tauku dziedzeru aktivitāte ir variabla un neparedzama grūtniecības laikā, bez tam tauku dziedzeri var palielināties uz krūšu dziedzeru areolas.
  • Matu un nagu izmaiņas. Vairums grūtniecēm var parādīties pastiprināta matiņu augšana uz sejas, ķermeņa, rokām un kājām, kas pakāpeniski izzūd 6 mēnešu laikā pēc dzemdībām. Pēc dzemdībām var izkrist salīdzinoši vairāk galvas matu un atjaunošanās var aizņemt no 1-5 mēnešiem un līdz pat 15 mēnešiem pēc dzemdībām. Nagu izmaiņas parādās pirmo 12 grūtniecības nedēļu laikā. Nadziņi kļūst blāvi, nespodri, naga brīvā maliņa atdalās no naga gultnes, izskatās, ka nags būtu piepacelts, zem nagiem var rasties sabiezējumi un var novērot šķērssvītrojumu. Pēc dzemdībām nagu stāvoklis atjaunojas.