Kāda var būt apkārtējās vides ietekme uz topošās māmiņas veselību?

Kāda var būt apkārtējās vides ietekme uz topošās māmiņas veselību?

21. Aug 2012, 17:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

 

Dzīvsudrabs

Sievietēm reproduktīvā vecumā, kurām var iestāties grūtniecība, būtu jāizvairās no haizivs, zobenzivs un karaliskās makreles lietošanas uzturā. Arī citu zivju lietošana (piem., tunča) būtu jāierobežo, tomēr tās ir atļautas līdz 2  ēdienreizēm nedēļā.  Daudzas valsts pārvaldes aģentūras izdod konsultatīvus ziņojumus un aizliegumus attiecībā uz dzīvsudraba koncentrāciju vietēji nozvejotās zivīs. Mātes diētu var papildināt arī ar neaizvietojamajām taukskābēm no citiem avotiem.

 

Svins

Nav pietiekamu datu, kas pamatotu nepieciešamību pārbaudīt visas sievietes, vai viņām nav paaugstināts svina līmenis, tādejādi uzlabojot perinatālos rezultātus. Tomēr sievietes, kuras ir pakļautas augstam svina līmenim vai kurām bijis paaugstināts svina līmenis iepriekš, tajā skaitā saindēšanās ar svinu bērnībā, ir jāinformē par svina izraisītu risku nedzimušajam bērnam. Sievietēm ar iepriekš bijušu augstu svina līmeni asinīs, ir pamatota nepieciešamība pārbaudīt svina līmeni serumā, un, ja tas ir paaugstināts, uzsākt nepieciešamos pasākumus, lai pazeminātu šo līmeni pirms grūtniecības iestāšanās.

 

Augsnes un ūdens piesārņojums

Grūtniecības plānošanas konsultāciju ietvaros jānoskaidro, vai kādreiz ir veiktas pārbaudes akas ūdens, ja sievietes mājsaimniecībā lieto akas ūdeni, vai krāna ūdenim. Ja rodas kādas problēmas ar ūdens kvalitāti, par to jāinformē attiecīgie sabiedrības veselības dienesti. Ja tiek atklātas kādas problēmas, dzeršanai un ēdiena pagatavošanai būtu jālieto veikalā nopērkams ūdens. Atkarībā no ūdens piesārņojuma pakāpes un koncentrācijas, var būt nepieciešams meklēt alternatīvu arī priekš mazgāšanās. Lai gan bisfenols A (BPA) nav radies no apkārtējās vides, šīs vielas klātbūtne ikdienas uzturā, kur tā nokļūst no konserviem un ūdens pudelēm, rada aizvien lielāku risku, ko dažādas sabiedrības veselības aģentūras jau iekļāvušas pretrunīgos brīdinājumos. Grūtniecības plānošanas konsultācijās sievietēm jāpastāsta par to, kā izvairīties no bisfenola A ikdienas uzturā.

 

Darba vide

Grūtniecības plānošanas konsultāciju ietvaros sievietes jāizvaicā par viņu darba apstākļiem un vidi. Ja tiek atklāti nevēlami apstākļi, jākonsultējas ar darba vides nodrošinājuma medicīnas speciālistu, kurš var veikt detalizētāku izmeklēšanu un rekomendēt nepieciešamo darba apstākļu pielāgošanu.

 

Apstākļi mājās

Grūtniecības plānošanas konsultāciju ietvaros sievietes jāizvaicā par apstākļiem mājās. Ja tiek atklāti nevēlami apstākļi, jākonsultējas ar darba vides nodrošinājuma medicīnas speciālistu, kurš var veikt detalizētāku izmeklēšanu un rekomendēt nepieciešamo mājas apstākļu pielāgošanu.