Kā plānot nākamo bērniņu, barojot pirmo

Kā plānot nākamo bērniņu, barojot pirmo

28. Feb 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir vecāki, kuri saviem bērniem vēlas mazu gadu starpību. Uzzini, kā plānot nākamā bērniņa ieņemšanu, ja vienu šobrīd baro ar krūti! Konsultē klīnikas „Medeora” ginekoloģe Ilze Lieljure. 

„Sievietes organismā ir hormons – prolaktīns, kurš tiek izstrādāts endokrīnā dziedzerī – hipofīzē, kas atrodas galvas smadzenēs.

Prolaktīns atbild gan par laktāciju (piena izdalīšanos), gan ovulāciju. Ja sieviete zīda bērniņu, apmēram, piecas, sešas reizes dienā, un, ja piena daudzums ir pietiekams, prolaktīns izdalās pastiprinātā daudzumā, veicina laktāciju, bet nomāc ovulāciju.

Tātad mazuļa zīdīšana ovulāciju var kavēt, bet ne vienmēr! Ir gadījumi, kad arī laktācijas periodā mēdz pieteikties otrs bērniņš.

Tad, ja tā notiek, tas norāda, ka hormons – prolaktīns nav bijis tik lielā daudzumā, lai nomāktu ovulāciju.

Lielākoties, kad prolaktīns sievietes organismā ir lielā daudzumā, viņai nav mēnešreižu. Tad, ja viņa bērnu zīda līdz gada vecumam, dažkārt menstruāciju nav visu šo periodu.

Tomēr ir arī sievietes, kuras zīda bērniņu un arī mēnešreizes viņām ir regulāras. Ja tā, domājams, ka prolaktīns sievietes organismā ir tādā līmenī, kad ovulācija tomēr notiek. Tātad brīdis, kad sievietei atsākas menstruācijas, ir piemērots ovulācijas testu veikšanai, lai noteiktu auglīgās dienas un plānotu nākamo mazuli!

Tad, ja pāris nolēmis, ka saviem bērniem vēlas mazu gadu starpību, šim procesam vienkārši jāļaujas, un pie bērniņa tikt būs vieglāk.

Uzskatu, ka mazuļa ieņemšanu kavē vispirms psiholoģiskas, ētikas un sadzīviskas problēmas, un tikai tad – medicīniskas,” tā Ilze Lieljure.

Māmiņu klubs

Kāda vecuma starpība ir taviem bērniem?