Kā piena sēne grūtniecības laikā ietekmē topošo māmiņu un mazuli?

Kā piena sēne grūtniecības laikā ietekmē topošo māmiņu un mazuli?

26. Sep 2011, 14:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai par piena sēni satraukties? Kā to ārstēt, lai nekaitētu bērna veselībai? Un ko darīt, lai tā no jauna neatkārtojas?

 

Atbild Sieviešu Kluba eksperte Sandra Tamane, ginekoloģe.

 

Hormoni, kas sievietes organismā izstrādājas grūtniecības laikā, rada mikrovides izmaiņas. Samazinās dabiskais maksts skābums, tādēļ var aktivizēties piena sēne. Patiesībā pat gandrīz visām grūtniecēm, ja veiktu uztriepi, analīzēs varētu redzēt, ka ir piena sēne. Ja sievietei tā diskomfortu neizraisa, var neārstēt, jo šādā stadijā tā bērnam nav kaitīga. Piena sēne tomēr nav infekcija. Tā rodas maksts vides izmaiņu dēļ un mazuli neietekmē.

 

Taču, ja piena sēne izraisa diskomfortu – niezi, izdalījumus un apsārtumu, tad gan bez ārstēšanas neiztikt. Jo, ja ir masīvi izdalījumi, veidojas samirkusi gļotāda, maksts kļūst trausla un tā var ietekmēt augļūdens pūsli. Beigās pat var sākties priekšlaicīgas dzemdības. 

 

Tādēļ maksimāli ātri ir jāsamazina piena sēnes simptomi un jācenšas normalizēt dabisko maksts vidi. Bet jāizvēlas tāda metode, kas bērnam ir draudzīga. Piemēram, var izmantot speciālas svecītes, kuru sastāvā ir lakto baktērijas. Tās normalizē dabisko vidi makstī un piene sēnei liek atkāpties.

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

Sieviešu Kluba diskusijai:

Vai arī tev grūtniecības laikā bija piena sēne?