Kā izvairīties no dehidratācijas grūtniecības laikā

Kā izvairīties no dehidratācijas grūtniecības laikā

27. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Kā izvairīties no dehidratācijas grūtniecības laikā un ceļojuma laikā?" jautā kāda topošā māmiņa. Atbild Māmiņu Kluba Vecāku skolas uztura speciāliste Inese Siksna.

"Topošajām māmiņām patiešām jādomā par šķidruma uzņemšanu, jo šķidruma dzeršana pietiekamā daudzumā ir viena no labākajām lietām, ko māmiņa var dot savam mazulim. Tāpat ķermenim nepieciešams papildus šķidrums, lai apmierinātu grūtniecības laika prasības,lai ražotu papildus asinis un pabarotu augošo mazuli. Ja grūtniece uzņem šķidrumu pietiekamā daudzumā,šādi var izvairīties no urīnceļa infekcijām, aizcietējumiem, hemoroīdiem visas grūtniecības laikā," par šķidruma lomu stāsta uztura speciāliste.

Dehidratācija ir īpaša problēma ceļojumu laikā, īpaši tad, ja ekstrēmi klimatiskie apstākļi, piemēram, mitrais tropiskais klimats, tuksnesis vai atrašanās augstu kalnos. "Kā vienmēr labākais veids, kā uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu, ir ieklausīties savā ķermenī," iesaka Inese Siksna. "Svarīgi pamanīt zīmes, kas liecina, organismam nepietiek šķidrums."

Pirmā pazīme, kas par to brīdina ir slāpes. Vēl pie citām pazīmēm var pieskaitīt urīna iekrāsošanos tumšāki dzeltenā krāsā, sausu muti un sausu deguna gļotādu.

Katru dienu vajadzētu izdzert vismaz sešas līdz astoņas glāzes šķidruma. Protams, arī sulas skaitās pie kopēja šķidruma patēriņa, tomēr jāatceras, ka sulās ir daudz cukura, tāpēc izvēloties sulu dzērienus, jāizvēlas tādi, kuros ir pēc mazāk saldinātāju. "Lai atsvaidzinātu parasto ūdeni, kas kādu laiku ir jau apnicis, var pielikt pie ūdens citrona vai laima šķēlīti vai pāris ēdamkarotes dabīgi spiesto sulu," Inese Siksna iesaka, kā dažādot šķidruma uzņemšanu.

Ne vienmēr ir viegli atrast veidu, kā dzert ūdeni vai citu šķidrumu ārpus mājām un ceļojumu laikā, tāpēc labākais variants ir vienmēr nēsāt līdzi ūdens pudeli, kurā ūdenī viegli var vienmēr papildināt!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Cik daudz ūdens Tu izdzer šajā vasarā?

Eksperts