Jauniešu prezervatīvi: ierocis pret pāragru grūtniecību

Jauniešu prezervatīvi: ierocis pret pāragru grūtniecību

06. Dec 2010, 15:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažreiz izmēram tiešām ir nozīme. Jaunieši seksuālo dzīvi uzsāk arvien ātrāk un līdz ar to palielinās arī grūtniecības gadījumi jauniešu vidū.

 

Kāda Šveices kompānija izveidojusi speciālus prezervatīvus jauniem zēniem vecumā no 12 līdz 14 gadiem.

 

Pirms šādu prezervatīvu izstrādes Šveicē tika veikts valdības apmaksāts pētījums par jauniešu seksuālo dzīvi, kas uzrādīja, ka gados jauni zēni bieži neizsargājas seksa laikā. Pētījums arī pierādīja, ka salīdzinot ar 1990. gadu ir audzis to jauniešu skaits, kas šajā vecuma grupā uzsāk dzimumdzīvi. Pamatojoties uz kādu agrāk Vācijā veiktu pētījumu, tika konstatēts, ka standarta prezervatīvi ir pārāk lieli jaunajiem zēniem.

 

Šo prezervatīvu ražotājs Lamprecht A.G norādīja, ja tiks lemts par šīs preces eksportu, tad Lielbritānija būs pirmā valsts, kur tirdzniecībā nonāks mazā izmēra prezervatīvi. Lielbritānijā ir augstākais pusaudžu grūtniecību skaits Eiropā.

 

Lielbritānijā pusaudžu grūtniecība ir aktuāls jautājums jau ilgāku laiku. Nesen valdības līmenī tika izstrādātas jaunas politiskās vadlīnijas. Tās nosaka, ka sākot ar 2011. gadu Lielbritānijas skolās uzsāks seksuālās izglītības programmu. Šajā programmā jaunieši varēs uzzināt par dzimumiem daudz plašākā skatā, ietverot laulības, homoseksuālismu, grūtniecību, abortu utt. Iepriekš par seksuālo dzīvi tika runāts tikai bioloģiskos terminos, kas ietver sausus faktus par pubertitāti un reproduktīvo funkciju.

 

Seksuālā izglītība skolās būs gan pamatskolā, gan vidusskolā. Tas nozīmē, ka informācija par seksuālo dzīvi būs gan bērniem 4 gadu vecumā, gan 15 gadu vecumā. Pusaudžu gados seksuālā izglītība būs obligāta, neskatoties uz vecāku iebildumiem. Valdība uzskata, ka arī skolās, kuras balstās uz ticības pamatiem, būtu jāīsteno šī programma, jo katrai ticībai ir savs viedoklis par to, kas ir homoseksuālisms.

 

Skolās, kur vecāki tika iepazīstināti ar jaunajām izglītības nostādnēm, vecāku attieksme bija dažāda, tomēr lielākā daļa bija ļoti skeptiski noskaņota, to pamatojot ar faktu, ka nevēlas, ka bērniem pārāk agri stāsta par to, kas ir dzimumdzīve. Daļa vecāku piekrita, ka pavisam maziem bērniem ir jāmāca elementāras lietas, ka meitenes atšķiras no puišiem, bet nav jāmāca par seksu kā procesu un visām izrietošajām sekām.

 

Protams, šādas diskusijas nav tikai Lielbritānijā. Pēdējos mēnešos šis jautājums kļuvis aktuāls, jo ASV, kur jauniešu grūtniecības rādītāji bija ar tendenci mazināties, pēdējās dekādēs šis rādītājs sācis augt.

 

Attīstītās valstis seksuālajai izglītībai atvēl pat 75 miljonus dolāru. Vai šai programmai būs rezultāti, atbildi sniegs tikai laiks. Tikmēr vecākiem jādomā, kā izglītot savus bērnus. Varbūt dēlam nopirkt iepakojumu ar maza izmēra prezervatīviem? Šis jautājums, ir katru vecāku atbildība.

 

AVOTS: www.politicsdaily.com