Ikvienai topošajai māmiņai jābūt informētai par slimībām!

Ikvienai topošajai māmiņai jābūt informētai par slimībām!

17. Jul 2012, 21:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā savai veselībai topošajai māmiņai jāpievērš vēl lielāka uzmanība, jo nu viņas ķermenī aug jauna dzīvība! Kā jārīkojas grūtniecei, ja ir atklāta infekciju slimība vai cita saslimšana?

 

Infekciju slimības

 

C hepatīts

Nav pieejami dati, kas apliecinātu, ka C hepatīta skrīnings zema riska grupas sievietēm pirms grūtniecības iestāšanās, uzlabos perinatālos rezultātus. Skrīnings ieteicams paaugstināta riska grupas sievietēm. C hepatīta pozitīvas sievietes, kuras vēlas ieņemt bērnu, būtu jāinformē par iespējamu infekcijas un neonatālās transmisijas risku, nepieciešamību izvairīties no hepatotoksiskām zālēm, un hroniskas aknu slimības risku. Sievietēm, kuras saņem C hepatīta terapiju, ir jāpārskata reproduktīvie plāni un terapijas laikā jāizvēlas atbilstoša kontracepcijas metode.

 

Toksoplazmoze

Nav skaidrs, vai konsultēšana pirms grūtniecības iestāšanās un analīžu veikšana samazina Toxoplasma gondii infekciju vai uzlabo inficēto sieviešu ārstēšanu. Tomēr gadījumos, kad tiek veiktas analīzes pirms grūtniecības iestāšanās, sievietes, kuru testu rezultāti ir pozitīvi, var nomierināt, ka nepastāv risks iegūt toksoplazmozi grūtniecības laikā. Savukārt, sievietes, kuru testu rezultāts ir negatīvs, jāinformē par iespējām novērst infekciju grūtniecības laikā. Sievietēm, kuras saslimst grūtniecības laikā, jāpiedāvā atbilstoša ārstēšana.

 

Hlamīdija

Visām seksuāli aktīvām sievietēm ≤ 25 gadu vecumā ir paaugstināts hlamīdijas infekcijas risks (tajā skaitā sievietēm ar STI anamnēzē, sievietēm, kurām ir jauns vai vairāki seksuāli partneri, sievietēm, kuras neregulāri lieto kondomus, seksuālo pakalpojumu sniedzējām un narkotiku lietotājām), tādēļ pirms grūtniecības iestāšanās būtu jāveic visas nepieciešamās analīzes.

 

Herpes simplex vīruss

Konsultēšanās laikā pirms grūtniecības sievietes, kurām bijušas ģenitālās herpes, ir jāinformē par vertikālās transmisijas risku auglim un jaundzimušajam. Sievietes bez šādas priekšvēstures jāinformē par asimptomātisku slimības gaitu un infekcijas iegūšanu. Lai gan universāls seroloģisks skrīnings nav ieteicams visām iedzīvotāju grupām, tomēr ar ģenitālajām herpēm slimojošo asimptomātiskiem partneriem ieteicama tipa specifiska seroloģiska testēšana. 

 

Saslimšanas

 

Cukura diabēts

Sievietes ar cukura diabētu jāinformē par to, cik svarīgi ir kontrolēt cukura diabētu pirms grūtniecības apsvēršanas. Nozīmīgākie jautājumi, kurus nepieciešams pārrunāt, ir optimāla svara kontrole, cukura diabēta kontroles palielināšana, glikozes līmeņa paškontrole, regulāru vingrojumu programma, tabakas, alkohola un narkotisko vielu lietošanas pārtraukšana, kā arī sociālā atbalsta nodrošināšana grūtniecības laikā. Laikā pirms grūtniecības nepieciešams panākt pēc iespējas normālu glikolizētā hemoglobīna līmeni, lai samazinātu iedzimtu patoloģiju riska iespēju. Sievietēm ar vāju cukura diabēta kontroli jālieto efektīva dzimstības regulēšanas metode. Jāapsver iespēja veikt pirmsdiabēta un 2. tipa diabēta pārbaudes tādām asimptomātiskām sievietēm, kurām ir liekais svars vai aptaukošanās (ĶMI ≥ 25 kg/m2) un kurām ir viens vai vairāki papildus riska faktori, ieskaitot cukura diabētu grūtniecības laikā (gestācijas diabētu) anamnēzē.

 

Vairogdziedzera slimības

Sievietes ar hipotireoīdismu ir jāinformē par šīs slimības izraisītiem riskiem uz grūtniecības iznākumu, kā arī par to, cik svarīgi ir piemeklēt optimālu aizstājošo terapiju pirms bērna ieņemšanas. Visas sievietes ar hipotireoīdisma simptomiem jāizmeklē uz vairogdziedzera slimībām. Ja tiek konstatēts hipotireoīdisms, jāuzsāk atbilstoša terapija.

 

Hipertensija

Sievietes reproduktīvā vecumā ar hronisku hipertensiju jāinformē par riskiem, kas saistīti ar hipertensiju grūtniecības laikā gan mātei, gan bērnam, kā arī par iespējamo nepieciešamību mainīt antihipertensijas līdzekļu devu režīmu, plānojot grūtniecību. Sievietēm, kurām hipertensija ir jau vairākus gadus, jāveic ventrikulārās hipertrofijas, retinopātijas, un nieru slimību izmeklēšana pirms grūtniecības. Grūtniecības laikā ir kontraindicēti angiotensīnu konvertējošo enzīmu inhibitori un angiotensīna receptoru blokatori. Sievietes, kurām grūtniecība iestājusies šo zāļu lietošanas laikā, jāinformē par nevēlamām embrionālām blakusparādībām. Ja sieviete neplāno grūtniecību, jāpiedāvā atbilstoša kontracepcija. Sievietēm, kuras plāno grūtniecību, šo zāļu lietošana jāpārtrauc.

 

Thrombofīlija

Jāizsver nepieciešamība pārbaudīt sieviešu reproduktīvā vecumā personisko vai ģimenes anamnēzi attiecībā uz venozām trombozēm vai atkārtotiem vai smagiem grūtniecības nevēlamiem rezultātiem. Ja sievietes ar personiskajā vai ģimenes anamnēzē esošu trombofīliju plāno grūtniecību, viņām ir jāsaņem nepieciešamā informācija un jāveic analīzes. Trombofīlijas skrīnings ar laboratoriskajām analīzēm nav ieteicams ikdienas aprūpē. Sievietēm reproduktīvā vecumā ar trombofīliju anamnēzē pirms bērna ieņemšanas jāveic ģenētiskās analīzes, lai izvērtētu iespējamo risku uz bērnu. Sievietes reproduktīvā vecumā ar trombofīliju, kuru terapijā izmanto varfarīnu, jāinformē par tā teratogēno iedarbību. Ja vien tas iespējams, pirms bērna ieņemšanas ārstēšana būtu jāmaina uz mazāk teratogēnu antikoagulantu.