Grūtnieču biežākie jautājumi ginekologam

Grūtnieču biežākie jautājumi ginekologam

13. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā topošās māmiņas ginekologu apmeklē samērā bieži. Kādi gan ir biežākie jautājumi un sūdzības, kas aktuālas grūtniecēm, un par kurām viņas jautā saviem ginekologiem? To portālam www.maminuklubs.lv atklāj ginekoloģe Sandra Tamane. 

„Topošo māmiņu jautājumiem un arī problēmām, ar kurām viņas vēršas pie ginekologa, ir sezonāls raksturs.

Piemēram, patlaban aktuālas ir sūdzības par gripu un vēdera vīrusiem, kas klejo apkārt, gan arī jautājumi par to, kā profilaktiski izsargāties no saslimšanas ar tiem.

Vēl grūtnieces bieži sūdzas par pavasara nespēku. It īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī esošās topošās māmiņas, kurām pavasara nogurums un galvas reiboņi kombinējas ar grūtniecības nespēku!

Vēl bieži uzdoti tiek jautājumi par imunitātes stiprināšanas un paaugstināšanas iespējām pavasarī.

Piemēram, grūtnieces bieži vaicā to, kādus zaļumus viņas drīkst ēst, bet no kuriem labāk vēlams atturēties.

Uz to varu atbildēt, ka visi zaļie un sarkanie dārzeņi un augļi jebkurā gada sezonā (arī ziemā un agrā pavasarī) noteikti ir labi un topošajai māmiņai vajadzīgi produkti, jo citādi fitoncīdus, ko tie dod, grūtniece nevar uzņemt.

Dažkārt tieši agrā pavasarī un ziemā topošās māmiņas vaicā, vai tie augļi un dārzeņi, kas šajos gadalaikos nopērkami lielveikalos, nav kaitīgi un viņas tos drīkst lietot uzturā.

Šo jautājumu ginekologi agrāk uzdeva arī dietologiem, kuri viennozīmīgi atbildēja - tos noteikti ir jālieto, jo labums, ko dod šie fitoncīdi, grūtniecības laikā nav iegūstami nekā citādi, kā tikai no augļiem un dārzeņiem!

Vēl, protams, pēdējos gados ir aktualizējušās dažādas problēmas ar dzemdes tonizēšanos un grūtniecības pārtraukšanas rādījumiem, ko ietekmē nervu sistēmas problēmas, kuras mūsu cilvēkiem rodas, izdzīvojot šajos krīzes apstākļos,” tā Sandra Tamane.

Māmiņu Klubs

Māmiņu Kluba diskusijai:

Ko tu šajā pavasarī vēlētos pajautāt savam ginekologam? 

Eksperts

Sandra Tamane

ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Sandra Tamane Vecāku skolā