Grūtnieces daudz biežāk mēdz pazaudēt lietas

Grūtnieces daudz biežāk mēdz pazaudēt lietas

21. Dec 2010, 17:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zinātnieki atklājuši, ka sievietes, kuras gaida bērniņu, daudz biežāk aizmirst par lietām, kur ko atstājušas, turklāt šāds efekts saglabājas līdz pat trīs mēnešiem pēc dzemdībām.


Pētnieki uzskata, ka hormonu svārstības ietekmē to smadzeņu daļu, kas atbild par telpisko atmiņu.

 

Šī gada sākumā zinātnieki gan norādīja, ka saistība starp grūtniecību un aizmāršību ir tikai mīts. Pētnieki no Austrālijas apgalvoja, ka sievietēm- grūtniecēm ir vienāda tendence uz lietu aizmiršanu, kā sievietēm, kuras negaida bērniņu.

 

Tomēr zinātne ir zinātne un tika veikti jauni pētījumi, kas tomēr sliecas domāt, ka atslēgas biežāk var pazust tieši grūtniecēm.

 

Viņu veiktie pētījumi norādīja, ka grūtnieces atmiņas pārbaudes testus, veica par 15% sliktāk nekā citas sievietes. Turklāt līdzīgi rezultāti saglabājās arī pēc dzemdībām.

 

Veiktie testi atklāja vēl kādu saistību, proti, grūtnieces daudz biežāk jutas nobažījušās vai ir sliktā garastāvoklī nekā sievietes, kuras nav stāvoklī.

 

Par telpisko atmiņu ir atbildīgs konkrēts smadzeņu reģions, kuru īpaši var ietekmēt hormonu svārstības, ko īpaši izjūt sievietes ķermenis, iznēsājot mazuli.

 

Pētījums tika veikts izmantojot datorprogrammu, kura noteica cik labi sievietes var atcerēties iepriekš redzētus priekšmetus vai konkrētas atrašanās vietas.

 

Lai iegūtu rezultātus tika uzaicinātas 47 sievietes, no kurām 23 bija mātes cerībās. Rezultātā grūtniecēm bija daudz grūtāk atcerēties, kur kādas lietas noliktas vai atstātas. Šāda sakarība pastāv un nākamais zinātnieku uzdevums ir noskaidrot, kāds ir šis mehānisms, kura rezultātā pavājinās atmiņa.

 

AVOTS: www.telegraph.co.uk