Gribu dzemdēt dzimtajā valodā!

Gribu dzemdēt dzimtajā valodā!

15. Feb 2012, 14:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daļa Latvijas sieviešu, kuras pārcēlušās uz dzīvi ārzemēs, grūtniecības aprūpi tomēr uztic Latvijas mediķiem. Rīgas Dzemdību nama Ambulatorās nodaļas vadītāja Sniedze Krūmiņa intervijā portālam TVNET sacīja, ka aizbraucējas dod priekšroku ne tikai dzemdībām Latvijā, bet arī brauc uz dzimteni, lai saņemtu ginekoloģiskos pakalpojumus un grūtniecības aprūpi.

 

Sievietei, kaut arī viņa dzīvo ārpus Latvijas un maksā nodokļus citā valstī, šie pakalpojumi Latvijā pienākas bez maksas. Par to maksā Latvijas valsts, kaut arī aizbraucēja valstij nodokļus nav maksājusi gadu gadiem, daktere raksturoja situāciju un vērsa uzmanību, ka šajā situācijā jārunā par neracionālu valsts līdzekļu tērēšanu.

 

No aptuveni 230 gadā aprūpētām grūtniecēm, kuras izmanto Dzemdību namā pieejamo valsts apmaksāto grūtniecības aprūpi, vidēji piecas sešas ir sievietes, kuru pamata dzīves vieta ir ārpus Latvijas.

 

Vairums šo sieviešu ir no Īrijas un Lielbritānijas, pēdējā laikā arī no Norvēģijas.

 

Jautāta par iemesliem, kādēļ latviešu sievietes vēlas dzemdēt Latvijā, Krūmiņa sacīja:

 

Aizbraucējas dzemdībās grib komunicēt savā dzimtajā valodā.

 

„Viņas grib drošības sajūtu, savu tuvinieku atbalstu. Viņas grib dzemdēt sistēmā, kas ir saprotama un nav tik ļoti komercializējusies.”

 

Daktere pastāstīja par vairāku pacientu stāstīto, ka Lielbritānijā jau pirms dzemdībām sievietei iesaka iegādāties mazuļu barošanas pudelītes, to sterilizācijas aparātu, knupīšus un mākslīgā piena maisījumus.

 

Jūs vēlaties barot ar krūti? Kādas šausmas!

 

Pēc Krūmiņas teiktā, latviešu sievietes arī novērtē mūsu mediķu augsto profesionalitāti. Tā teikusi arī kāda paciente, kurai ir dzemdību pieredze gan Latvijā, gan Īrijā, gan Kanādā.

 

Dzemdē ne tikai latvietes

 

Dzemdību namā bērniņa nākšanu pasaulē dažkārt piedzīvo arī ārzemnieces. Viņas parasti ir saistītas ar konsulāro dienestu – pašas vai viņu vīri strādā ārvalstu vēstniecībās Latvijā. Taču patlaban nav tā, ka ārzemju sievietes speciāli brauktu uz Latviju, lai šeit dzemdētu.

 

Pat ja dzemdētāja nerunā latviešu valodā, Dzemdību namā nav problēmu ar viņu sazināties. Vairums darbinieku prot krievu valodu, daļa – arī angļu un vācu valodu.

 

TVNET

Foto: TVNET