Dvīņu dzemdības

Dvīņu dzemdības

02. Feb 2010, 12:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sabiedrībā valda priekšstats, ka dvīņu grūtniecība likumsakarīgi noslēdzas ar ķeizargrieziena operāciju, tomēr māmiņas, kuras gaida divus bērniņus var un arī dzemdē pašas. Par dvīņu dzemdībām stāsta vecmāte Sanita Šidlovska un ginekoloģe Sandra Tamane.

 

Dabiskās dzemdībās dzimst tiešām diezgan maz dvīņu, tomēr tas nav likumsakarīgi. Svarīgi  faktori ir māmiņas veselība un bērniņu guļa. Izlemjot, vai bērniņi dzims dabiski, vai arī būs nepieciešama operācija, jāņem vērā tādi faktori kā:

-         vai māmiņai kādreiz bijušas neauglības problēmas,

-         vai viens no bērniem neguļ nepareizi,

-         vai iepriekš jau nav veiktas ķeizargrieziena operācijas,

-         vai ir bijušas problēmas iepriekšējās grūt niecībās,

-         kuras dzemdības pēc kārtas tās ir utt.

 

Bieži vien dabiskas dzemdības ir neiespējamas, jo viens no bērniņiem sagriežas šķērsām, tā kā dvīņiem nepareizas guļas gadījumā tikai ārkārtīgi reti veic augļu mehānisko apgrozīšanu, jo tā ir daudz riskantāka gan māmiņai, gan bērnam, tad tā vietā izvēlās ķeizargrieziena operāciju.

 

Atšķirīgais dabiskās dvīņu dzemdībās

 

Dvīņu dzemdībās dzemdes kakla atvēršanās periods ir tieši tik pat garš kā vienaugļu dzemdībās. Atšķirība sākās pēc pirmā bērniņa piedzimšanas. Intervāls starp abu bērnu nākšanu pasaulē var būt sākot no 15 minūtēm līdz pat 1 stundai.

Vispirms piedzimst viens bērniņš, tad ārsti pārdur augļūdens pūsli, ja tāds ir, otram bērnam, otrs mazulis noslīd un sāk dzimt.

 

Ko dara piedzimušais mazulis?

 

Ja mazulīši ir dzimuši laikā un dabiski, pirmo bērniņu var gan mamma uzreiz likt uz vēdera, ja tas netraucē otra bērna dzimšanā, vai arī to līdz otra mazuļa piedzimšanai paauklē tētis vai cita pavadošā persona. Ja tādas nav, bērniņu aprūpē vecmāte vai ārsts. Kad ir piedzimis jau otrs dvīnis, abus mazuļus dod mammai  - liek uz vēdera un arī pie krūts.

 

Priekšlaicīgās dzemdības

Ņemot vērā to, ka dvīņu grūtniecības laikā ir pārstiepta gan dzemde, gan augļūdens pūlis, normālais dvīņu dzimšanas laiks ir ap 37. nedēļu, bet tieši šo pašu iemeslu dēļ mazuļi var piedzimt arī krietni ātrāk – ap 34./35. grūtniecības nedēļu.

Šādiem bērniņiem tad ir nepieciešama palīdzība, jo viņiem var būt problēmas ar elpošanu, redzi, barības uzņemšanu.

 

Māmiņu Klubs 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

19. Nov 2011, 16:53

"Intervāls starp abu bērnu nākšanu pasaulē var būt sākot no 15 minūtēm līdz pat 1 stundai." - šis gan ir galīgi neprecīzs apgalvojums. 😉

taschinka taschinka 21. Apr 2010, 19:46

kads sim teikumam sakars ar mamindienu????