Cik ilgi pēc smēķēšanas atmešanas es varu mēģināt palikt stāvoklī?

Cik ilgi pēc smēķēšanas atmešanas es varu mēģināt palikt stāvoklī?

11. Jan 2012, 16:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Es smēķēju, bet vēlētos atmest līdz es palieku stāvoklī. Cik ilgi man vajadzētu atturēties no smēķēšanas pirms mēģināt ieņemt bērniņu?" raksta Māmiņu Kluba lasītāja. Māmiņu Kluba eksperte ginekoloģe Margarita Puķīte dalās savos ieteikumos.

 

“Protams, jo ātrāk atmetīsi smēķēšanu, jo labāk, bet vismaz mēnesi, trīs līdz bērniņa ieņemšanai vajadzētu atturēties no smēķēšanas un nikotīna nokļūšanas organismā, jo nikotīns sašaurina asinsvadus,” stāsta ginekoloģe.

 

Tāpat smēķēšana un pasīvā smēķēšana var paaugstināt spontānā aborta risku, iedzimtas patoloģijas bērniņam un citu grūtniecības komplikāciju risku, tāpat smēķēšana samazina Tavu auglību.

 

„Es iesaku saviem pacientiem ne tikai atmest smēķēšanu,bet arī pārstāt lietot nikotīnu saturošus produktus, piemēram, košļājamās gumijas, pirms mēģināt ieņemt bērniņu un grūtniecības laikā,” iesaka Margarita Puķīte. „Protams, tas var prasīt nedaudz vairāk plānošanas.”

 

Lūk, kādu metodi Māmiņu Klubs atrada internetā, lai atmestu smēķēšanu.

 

Pirmā nedēļa: piestiprini kalendāru pie ledusskapja. Katru dienu šajā nedēļā ieraksti, cik cigaretes Tu esi izsmēķējusi dienas laikā. Nemēģini samazināt izsmēķēto cigarešu daudzumu, bet vienkārši atzīme, cik cigaretes esi izsmēķējusi.

 

Otrā nedēļa: pārskati iepriekšējās septiņas dienas un apskaties, kurā dienā esi izsmēķējusi lielāko cigarešu skaitu. Piemēram, 15 cigaretes dienā. Katru dienu šajā nedēļā izņem 15 cigaretes no kastītes. Šis cigarešu daudzums, ko vari dienas laikā izsmēķēt. Svarīgi ir tas, ja kādā dienā neesi izsmēķējusi visas cigaretes, tās nevari „nolikt uz nākamo dienu”. Tātad šajā nedēļā maksimums, ko vari izsmēķēt, ir maksimums 15 cigaretes dienā.

 

Galvenais mērķis šai darbībai ir atrast kādu noteiktu cigarešu skaitu, kuru izsmēķējot Tu jūties apmierināta un vairāk vienkārši negribas, tāpēc no šī sākumpunkta būs vieglāk atmest un samazināt izsmēķēto cigarešu skaitu.

 

Trešā nedēļa: sākot ar šo nedēļu katru dienu Tu drīksti izsmēķēt par vienu cigareti mazāk kā iepriekšējā nedēļā, piemēram, ja iepriekšējā nedēļā izsmēķēji 15 cigaretes, šajā nedēļā nesmēķē vairāk kā 14. Samazini pakāpeniski izsmēķēto cigarešu daudzumu katru nedēļu.

 

No šī piemēra Tu vari redzēt, cik nedēļu Tev ir nepieciešams, lai organismu pakāpeniski atradinātu no nikotīna. Tā kā šī metode ir samērā lēna, tai nevajadzētu radīt kādus simptomus.

 

Lūk, kad Tavs organisms būs veselu mēnesi pilnībā tīrs no nikotīna, varēsi sākt domāt par palikšanu stāvoklī.

 

Ja arī Tu smēķēji pirms grūtniecības, pastāsti, kā Tev izdevās atmest šo netikumu!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

 

princesemince princesemince 04. Mar 2011, 08:57

pārtraucu smēķēt pusgadu, pirms paliku stāvoklī. grūtniecību gan sākām plānot nedaudz ātrāk, bet laicīgi pārtraucu, lai organisms iespēju robežās veic kaut kādu attīrīšanos. nedaudz baidījos, ka atsākšu "brīvdienu smēķēšanu", kad beigšu barot ar krūti, jo barošanas laikā bija vilinājums, taču tagad, kad "rokas brīvas", vairs nemaz nekārojas atgriezties pie šī netikuma 😀
mana pārtraukšana bija vienkārša - vienkārši pārstāju to darīt. nekādas reakcijas no organisma nebija. ar lielākiem vai mazākiem pārtraukumiem, ar lielāku vai mazāku regularitāti, netikums man līdz tam bija piemitis kādus gadus 7-8.