Cik ātri vajadzētu pārgriezt nabassaiti dzemdībās?

Cik ātri vajadzētu pārgriezt nabassaiti dzemdībās?

18. Sep 2010, 16:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik ātri vajadzētu pārgriezt nabassaiti dzemdībās, lai mazulis saņemt visu nepieciešamo no māmiņas? Vai ir jāgaida, kamēr nabassaite beigs pulsēt?

 

Jautājums:

 

Faktiski "parastās" dzemdībās un pie "parastiem" apstākļiem, kad mazulis piedzimst, uzreiz tiek pārgriezta nabassaite atdalot viņu no mammas. Bet mazulis caur nabassaiti saņem pēdējos īpaši vērtīgos labumus no mammas, tādēļ nabassaiti nedrīkstētu pārgriezt, kamēr tā nav izpulsējusi, tas var ilgt pat vairākas stundas. Diemžēl modernā medicīna savā progresā aizmirst mūsu senču gudrības.

 

Atbild „Cilmes šūnu bankas” pārstāve Gita Gaņģe:

 

Piekrītu, ka bērnam uzreiz nedrīkst pārgriezt nabassaiti. Mēs arī par to informējam vecākus (parasti, ja tēvs pārgriež nabassaiti), lai  nedara to ātrāk kā pēc minūtes. Tas ir tas laiks, kad pēc zinātnieku aprēķiniem bērniņa asinsritē vēl var ieplūst asinis, kas zaudētas dzimšanas procesa laikā.

 

Jaundzimušā bērna asinsrites sistēmas tilpums ir ap 1, 5 litri (pieaugušam ap 6 litri), tāpēc var gaidīt arī divas stundas, bet vairāk par paredzēto asins tilpumu bērnā nekas nevar ieplūst.

 

Nabassaites pulsācija ilgst apmēram divas, trīs līdz piecas minūtes, ko esmu novērojusi pie apmēram  200 dzemdībām un tas laiks jau paiet, kamēr pārgriež nabassaiti. No mātes tur nekā vērtīga divu stundu laikā gan nevar saņemt, jo placenta, ar ko savienojas auglis ar māti, atdalās 10 - 30 minūšu laikā pēc dzemdībām .

22. Dec 2009, 15:26

Mums abas reizes bija ķeizars-saiti pārgrieza uzreiz.