Baidos dzemdēt... Sagatavojies dzemdībām ar Diānu Zandi!

Baidos dzemdēt... Sagatavojies dzemdībām ar Diānu Zandi!

14. Jun 2013, 13:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No grūtniecības baiļu nav, bet no dzemdībām tomēr lielākā vai mazākā mērā ir bailes lielākajai daļai topošo māmiņu. Kāpēc tā? Kā tikt galā ar šīm bailēm?

SAGATAVOJIES DZEMDĪBĀM AR DIĀNU ZANDI! PIESAKIES NODARBĪBAI ŠEIT!

Bailes pirms nezināmā

Visvairāk no dzemdībām baidās tās, kam ar tām jāsaskaras pirmo reizi. Šīs bailes izsauc nezināmais, jo sievietes, kas gaida pirmo bērniņu nezina, kā viss notiks un kā viņas jutīsies. Viņas zina tikai to, ka sāpēs, bet kā organisms ar to tiks galā, viņas nezina. 

Citu radītas bailes

Otrais baiļu  iemesls - reālu cilvēku stāsti par savām dzemdībām. 

Labi, ja mamma, vecmāmiņa un draudzenes pastāsta par dzemdībām kā par kaut ko pozitīvu, bet nereti viņas diemžēl liek akcentu uz to, ka dzemdības ir bijušas nez cik stundas, dienas garas, pievienojot frāzi "Ja tu zinātu, kā es kliedzu, kad dzemdēju" un pārstāsta vēl arī visus sarežģījumus. 

Un tomēr atcerieties, ka viss ir individuāli - ja sievietei dzemdības nav bijušas ātras vai ir radušies kādi sarežģījumi, tas nenozīmē, ka tā būs visiem un ka tā būs arī ar jums. 

Kopumā dzemdību bailes ir racionālas, jo dzemdības ir fizioloģisks process, kura laikā organisms izvada augli, šis process ir fiziski sāpīgs. Bet bailes nomirt dzemdību laikā ir iracionālas.

Bail dzemdēt, iespējams, ir visām, bez iemesla,  - te ir gan nezināmā bailes pat, ja nedzemdējat pirmo reizi, gan bailes no gaidāmajām sāpēm, un vienkārši liels uztraukums pirms tāda notikuma. Kaut arī, kas var būt dabiskāks par dzemdībām, kas ir vienkārši fizioloģisks process, kuram pateicoties uz Zemes ir dzīvība jau neskaitāmu tūkstošu gadu garumā. Un sievietes organisms šim mērķim ir ideāli piemērots. Tāpēc bailes nomirt dzemdību laikā ir iracionālas un visdrīzāk tās izsauc personīgās, topošās māmiņas psiholoģiskās īpatnības vai arī iepriekšējā pieredze. 

Jā, tomēr statistika katru gadu fiksē kā minimums vienu letālu gadījumu, tiesa, ne vienmēr dzemdību laikā, bet arī agrāk- grūtniecības laikā.

Periodā no 2004.gada līdz 2010.gadam uz 100'000 jaundzimušajiem mirušo sieviešu skaits dzemdībās absolūtos skaitļos ir redzams tabulā:

Gads

2004  

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Letālo gadījumu skaits

2

1

3

6

3

10

5

Iemesli sieviešu nāvei dzemdību laikā, kas saistīti ar grūtniecību:

- aborti

- ārpusdzemdes grūtniecība;

- augļūdens embolija;

- placentas atslāņošanās.

Iemesli sieviešu nāvei dzemdību laikā, kas saistīti ar veselību:

- infekcijas un parazītu slimības;

- tuberkuloze;

- ļaundabīgie audzēji bronhos;

- endokrīnās sistēmas slimības un vielmaiņas slimības;

- vielmaiņas slimība;

- diabēts;

- asinsrites sistēmas saslimšanas.

Uzticamas informācijas trūkums 

Dzemdību bailes, tāpat kā bailes nomirt dzemdību laikā, ir informācijas trūkuma rezultāts, tieši patiesas informācijas trūkuma rezultāts. Te mēs nerunājam par svešiem iespaidiem, kas ir galvenais informācijas avots pārsvarā. 

Pirmais, kas var palīdzēt pārvarēt šīs bailes tā ir apziņa, ka dzemdības ir dabīgs process, miljoniem sieviešu ir dzemdējušas, dzemdē un vēl dzemdēs, tur nav nekā neparasta. 

Bez tam, mūsdienās sievietes nedzemdē uz lauka, bet ar mūsdienīgas medicīnas palīdzību ārstu uzraudzībā. 

Grūtniecības laikā var apmeklēt vairākas dzemdību iestādes, uzzināt par to tehniskajām iespējām, aprīkojumu, iepazīties ar personālu. 

Topošajai māmiņai jāuzzina maksimāli daudz par pašu dzemdību procesu, par to, kā un ar ko viņai var palīdzēt ārsti, ko viņa var darīt pati, lai atvieglotu šo procesu gan sev, gan bērniņam, ja ir iespējas - var iepazīties ar personālu, vecmāti. 

Patlaban Latvijā populāra kļūst dūlu kustība - jau pieredzējusi māmiņa palīdz topošajai māmiņai grūtniecības laiku pavadīt pēc iespējas pozitīvāk, pēc nepieciešamības dodas līdzi uz dzedībām, sniedz sievietei pārliecības un drošības sajūtu. 

Stereotipi

Bailes nereti iespaido arī stereotipi, kuru pamatā atkal ir draudzeņu, vecmāmiņu stāsti par to, cik rupjš ir dzemdību personāls kādā iestādē, cik novecojusi aparatūra, antisanitāri apstākļi utml.  Tie visi ir mīti, kas tikai pastiprina sievietes bailes, sievietei pret tādiem sīkumiem jāizturas mierīgi. 

Un sievietei jāizvelas tā dzemdību iestāde, kas patīk tieši viņai, tai nav jāpatīk citiem. Mūsdienās ir iespējas dzemdēt komfortablās palātās, un tas nenozīmē, ka tajās būs vistīrākie apstākļi, visjaunākā aparatūra. Komforts noslēdzas tajā, ka dzemdēsiet tam paredzētā vietā, tualete un duša nebūs kopējā. 

Vēl bez iepazīšanās ar dzemdību iestādi, jālasa pēc iespējas vairāk literatūras, kas skar dzemdības, un konkrētāk - apraksta dzemdību procesu, to, kā mazulis piedzimst, kā kustas pa dzemdību ceļiem. Jums jāzina sava mazuļa ceļš, jāizprot tas, jāiedomājas, kā tas notiek. 

Sarunas ar ārstu

Protams, svarīgs ir tuvinieku atbalsts, bet pats galvenais - lai arī viņi būtu pozitīvi noskaņoti, tāpat kā pati topošā māmiņa. Metiet pie malas visu negatīvo informāciju. Dzemdības - tas ir skaisti un viss jums izdosies un viss būs labi. 

Pēc pašas uzticamākās, objektīvākās informācijas vislabāk griezties pie ginekologa, kuram uzticaties, viņš izstāstīs, kā noris viss dzemdību process. 

Tāpat būtu vēlams apmeklēt topošo vecāku kursus, kur sīki un smalki izstāstīs gan par periodu pirms dzemdībām, gan par pašām dzemdībām, atbildot uz visiem jums interesējošiem jautājumiem. Ja sievietei ir kādas problēmas, risks uz patoloģijām, tad ārstam viņa ir jānovēro pastiprināti, kā arī topošajai māmiņai ir jāievēro visas ārsta rekomendācijas. 

Svarīgi: ja topošā māmiņa par kaut ko šaubās, nevajag baidīties lieku reizi piezvanīt ārstam, pat, ja tas ir vakars. Attiecības starp ginekologu un topošo māmiņu ir kas vairāk par ārsta un pacienta attiecībām. Nevajag aizmirs, ka sieviete grūtniecības laikā ir īpaša un ir nepieciešama īpaša pieeja, kas balstās uz īpašām attiecībām. 

Ja sieviete tomēr nevar tikt galā ar savu uztraukumu, jāpakonstultējas ar savu ārstu, viņš sniegs individuālas rekomendācijas, piemēram, padzert zāļu tējas ar melisu vai baldriānu, vai arī ieteiks lietot piemērotu vitamīnu kompleksu. 

Kopumā - vairāk pozitīvu emociju, iepriecināt sevi gan garīgi, gan fiziski, satikties tikai ar pozitīviem cilvēkiem, darīt to, kas sagādā prieku un iedomāties, cik laimīga sieviete būs, kad pirmo reizi apskaus savu mazulīti. 

Nepalikt ar bailēm vienatnē 

Bailes no dzemdībām ir raksturīgas teju visām grūtniecēm. 

Ir tādas, kas baidās pat no oda koduma. Tām topošajām māmiņām ar ginekologa un psihologa palīdzību jāmaina savas domas un jāsaprot, ka dzemdēt - tas ir prieks. Gadās, ka jau laikus ir zināms - dzemdības nebūs vieglas, piemēram gadījumā, ja ir kāds risks veselībai vai pat dzīvībai. Bet pat tad ir ļoti svarīgi saglabāt pozitīvu noskaņojumu. 

Katrai topošajai māmiņai jābūt kādai atbalsta personai: vīram, mamai, māsai vai draudzenei. 

Pats pamata baiļu ierosinātājs tādā situācijā ir bailes palikt vienatnē ar tām, vienatnē ar savām sāpēm. Tādām sajūtām nevajadzētu būt! Tāpēc ir vajadzīgs maksimāls tuvinieku atbalsts: ja vajag - jātur dzemdētājas roka, jārunā ar viņu, jānovērš viņas domas, jācer, ka viss beigsies labi un galvenais - jātic tam. 

Starp citu, neskatoties uz sagatavotības līmeni dzemdībām, daudzas sievietes biedē apziņa, ka viņa būs viena Lielajā Satikšanās brīdī. Tāpēc pat tad, ja ir nolemts, ka vīrs nepiedalīsies dzemdībās, viņa atbalsts tik un tā ir svarīgs un nepieciešams. 

Sievietei jāzina, ka šis tuvais cilvēks būs visu laiku turpat blakus - dzemdību iestādē, koridorā, palātā. 

Neveiksmīga pieredze

Var būt arī tāda situācija, kad sievietei gaidāmās dzemdības nebūs pirmās, bet pirmās dzemdības ir bijušas grūtas un ilgas, un viņa baidās, ka tas atkal atkārtosies. 

Šādās reizēs sevi vajag mierināt ar domu, ka sliktāk kā pirmajā reizē nebūs, pēc tam vajag izanalizēt vēlreiz savas pirmās dzemdības un saprast, ko darīt, lai tās būtu vieglāk pārdzīvot: iestāties dzemdību iestādē vēl pirms dzemdībām, elpot pareizāk, varbūt izvēlēties anestēziju, ja pirmajās dzemdībās bez tās iztikts. 

Sievietei ir dota pārsteidzoša un lieliska iespēja - dzemdēt. Vīriešiem šāda laime dzemdēt nekad netiks dota un vīrietis nekad nevarēs izbaudīt sajūtu, kad pēc sāpēm, vairākām dzemdību stundām uz krūtīm uzliek mazu kamolīti, sāpes pazūd, sirds pielīst ar laimi un pateicību pat par pašām sāpēm, kas dāvājušas šo cilvēciņu, kas ar savām mazajām lūpiņām tiecas pēc ēdiena.

Dzemdību brīdī sieviete ir pati skaistākā un sievišķīgā. Sievišķīgāka kā jebkad. 

Jāatceras, ka dzemdības ir pats svarīgākais periods ne tikai sievietei, bet arī bērniņam, kura sirsniņa ir dzirdēta USG apskatē. Mazulītim priekšā ir ceļš uz pasauli, kurā viņu gaida visa ģimene. Un šajā ceļā ir svarīgs sievietes atbalsts un izturība. Sieviete viņu ved pasaulē dzemdību procesā nevis viena, bet kopā ar mazulīti - dēliņu vai meitiņu- un tas, cik ātri pienāks satikšanās brīdis, atkarīgs no sievietes!

Vieglas dzemdības!

Olga Kardovska, speciāli Māmiņu Klubam

SAGATAVOJIES DZEMDĪBĀM AR DIĀNU ZANDI! PIESAKIES NODARBĪBAI ŠEIT!

Maksa par nodarbību: 10 lati (neatkarīgi,vai nāc ar vai bez partnera)

Nodarbība notiks Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas), 2.stāvā

Ja esi pierakstījusies uz lekciju un nevarēsi atnākt, lūdzu, uzrakstiet par to uz e-pastu vecakuskola@maminuklubs.lv vai zvaniet pa tālruni   67350750!

Liene Krúza Liene Krúza 15. Jun 2013, 13:41 latlati

Manas domas. Es atdzisos,kad biju tikko ka GR sakuma baidijos,arprac ka es varesu utt. bet tas bailes pazuda un tuvojoties lielajam notikumam nebija ne mazako bailu. Zinaju,ka bez sapem neviens bernins nenak pasaule,mes pasas gribejam berninu,tatad tam jaiziet cauri,jo tas bus dazas stundas,varbut kadai ilgak... un tas ir ta vertas stundas. es nezinaju,kas bus ,ka viss notiksies,es nenemu galva citu pieredzi.
Paldies dievam,ka mana pirma pieredze bija loti veiksmiga,un pie tadam dzemdibam kadas man bija,es varetu izpalidzet ne vien vienai mamminai( ja vien tas butu iespejams 😀 )
Bet man liekas,ka no otrajam dzemdibam man butu dadzu bailigak,jo es zinu,ko var sagaidit utt