B12 vitamīns grūtnieces uzturā

B12 vitamīns grūtnieces uzturā

01. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošās māmiņas un mazuļa attīstībai un veselībai liela nozīme ir arī pietiekamam B12 vitamīnu daudzumam grūtnieces ikdienas uzturā. Turpinājumā uzzini, kādi produkti to satur, un kāda ir ieteicamā B12 vitamīna deva dienā!

Konsultē ginekoloģe Dace Matule.

B12 vitamīns jeb ciānkobalamīns ir ļoti būtisks augļa augšanai. Kopā ar folskābi, kas samazina nervu caurulītes defektus, tas piedalās DNS sintēzē un eritrocītu, aminoskābju sintēzē, regulē aknu darbību un nervu sistēmas funkcijas.

B12 vitamīnu dabā sintezē baktērijas un zilaļģes, savukārt organismā – zarnu mikroflora.

Tā kā organisms pats sev saražot pietiekamu šī vitamīna daudzumu nevar, tas ir jāuzņem ar uztura palīdzību! Visvienkāršākais veids, kā grūtniece savu organismu var apgādāt ar vajadzīgo B12 vitamīna daudzumu, ir lietojot uzturā dzīvnieku valsts produktus, piemēram, tunci, liellopu un piena produktus.

Grūtniecības laikā pieaug B12 vitamīna uzsūkšanās zarnu traktā, tomēr augļa attīstībai ir nepieciešamas ļoti mazas šī vitamīna devas! 

Gaidību laikā topošajai māmiņai ieteicams uzņemt 2,6 mcg B12 vitamīna dienā. Jāatzīmē, ka tikai svaigi uzņemtais B12 vitamīns šķērso placentāro barjeru un nokļūst auglī!

Tāpat jāatceras, ka B12 vitamīnu būtiski uzņemt arī laktācijas periodā. Šajā laikā ieteicamā dienas deva ir 2,8 mcg B12 vitamīna dienā!

Māmiņu Klubs

Vai tavā uzturā ir pietiekami daudz B12 vitamīnu? Ar kādiem pārtikas produktiem to nodrošini? 

Eksperts

Dace Matule

medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe
Dace Matule Vecāku skolā