Azerbaidžānas varas iestādes aizliedz vecākiem uzzināt bērna dzimumu

Azerbaidžānas varas iestādes aizliedz vecākiem uzzināt bērna dzimumu

09. Aug 2010, 16:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Parlaments sāka izskatīt grozīto likumprojektu, kas aizliedz ārstiem atklāt vecākiem bērniņa dzimumu, ziņo Day.Az.

Jaunais likums „Par reproduktīvo veselību un ģimenes plānošanu”, kas izstrādāts, balstoties uz valsts iedzīvotāju pieņēmumiem, ka sievietei jādzemdē dēls, nevis meita. Tas savukārt Azeribaidžānu ir novedis pie demogrāfiskās krīzes, jo valstī ir izplatīti selektīvie aborti, kur notiek atbrīvošanās no sieviešu dzimuma augļa.

 

Saskaņā ar statistikas datiem pēdējos 12 gados meitenes veido tikai trešo daļu no jaundzimušajiem, bet parastā attiecība ir 100 meitenes uz 105 zēni. Tas novedis pie fakta, ka 1. – 6. klasē uz 16 skolēniem parasti ir tikai 6 meitenes.

 

Ja likumprojekts tiks pieņemts, ārstiem būs aizliegts izpaust vecākiem bērna dzimumu līdz pirmā trimestra beigām. Pozitīva lēmuma gadījumā likums stāsies spēkā 2010. gadā.

 

Likumdošanas iniciatori šādā veidā cer samazināt selektīvo abortu skaitu un uzlabot demogrāfisko stāvokli valstī.

 
Ar šādu problēmu jau gadiem ilgi saskaras Ķīna, Indija un Dienvidkoreja, kur ir ievērojami izdevīgāk dzemdēt dēlu, kurš palīdzēs, nevis meitu, kurai vēl ir vajadzīgs pūrs, lai apprecētos. Šajās valstīs šādā vai citādā veidā tiek regulēta informācija par gaidāmā bērniņa dzimumu.

medportal.ru

24. Nov 2009, 17:40

Tas nav normāli, jo mēs to neizprotami. Es to protams neatbalstu un arī mani tas šausmina. Bat tā ir pavisam cita kultūra un citi principi. It sevišķi, ja tradicionālā reliģija ir Islāms. Arī eiropā nenormāli daudz sieviešu nedomā ar galvu- viņām pat ir vienalga vai puika , vai meitene un veic abortus. Un varbūt tā pat ir labāk, nekā daža laba bērnus izmet miskastē.
Piemēram, šādās valstīs atkal brīnās, kā savus vecākus var iebāst veco ļaužu pansionātos, kā to dara eiropieši. Nu, tāda nu ir tā kultūra...............

24. Nov 2009, 16:00

šausmas - se neizprotu tās tradīcijas,,,,tas nav normāli...."("("(

Muuna Muuna 24. Nov 2009, 13:55

Ne jau medicīna to atrisinās.. Tur jāmaina kultūra un tā iepotētā pārliecība, ka sievietei jādzemdē dēls - dzimtas turpinātājs. Kaut kā nemana, ka kādā citā valstī dēļ tā, ka dzimst meitas, kāds būtu izmiris.. Ko tur tā iespringst, man nav skaidrs. Un nezinu nevienu māmiņu, kura, gaidot meitu, jau domā, kā viņai pūru locīs...

24. Nov 2009, 13:32

Ārprāts-pilnīgs murgs-mūsdienās kaut kas tāds pat ''nelīmējas'' kopā-prātam neaptverama īstenība.

rita123 rita123 24. Nov 2009, 12:31

Stulbi uzskati tiem aziātiem!!!!!