Atklāti jautājumi par dzemdībām. 1.daļa

Atklāti jautājumi par dzemdībām. 1.daļa

01. Oct 2010, 17:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par dzemdību norisi ir runāts daudz, Tu noteikti esi apmeklējusi arī topošo māmiņu skolu, vai kursus jaunajiem vecākiem, tomēr tevi joprojām urda daži jautājumi, kurus neērti uzdot gan vecmātei, gan savai ginekoloģei? Nesatraucies, varbūt meklētās atbildes atradīsi tieši šeit!

 

Vai es drīkstu izsūtīt no dzemdību zāles savu pavadoni?

 

Tu to ne tikai drīksti, bet tas ir pat vajadzīgs, ja Tev radīsies sajūta, ka viņa klātbūtne dzemdību procesā nav vēlama. Iemesli tam var būt dažnedažādākie. Ir sievietes, kurām vienkārši grūti atslābināties, ja dzemdību zālē atrodas viņu vīri. Ir gadījumi, ka tiklīdz vīrietis ir pametis dzemdību zāli, dzemdību darbība kļūst labāka. Dažkārt tās ir neizrunātas attiecību problēmas, kas traucē, citreiz vienkārši sajūta – tagad Tu man tāpat nevari palīdzēt, atstāj mani, lūdzu, vienu! Pilnīgi noteikti šis pats likums attiecas arī uz vīrieti. Arī viņš drīkst iet projām, ja rodas sajūta, ka viņš nespēs izturēt dzemdības. Tomēr visbiežāk tas tā nenotiek, un topošais tētis vēlas izdzīvot šo grūto, bet emocionāli piepildīto momentu kopā ar savu sievieti!

 

Es neesmu pārāk drosmīga. Vai man tiešām viss izdosies?

 

Vai Tev ir nācies sastapt kādu sievieti 15. grūtniecības mēnesī? Nevienu? Tieši tā! Neviens mazulis iekšā nav palicis, protams, dzemdības ir nogurdinošas, var ļoooooti sāpēt, tomēr visas citas sievietes to IR izdarījušas, pat tās, kurām ir jādzer vesela kaudze pretsāpju tablešu, tikai, ja iesāpas galva. Svarīgi, ir nekoncentrēties uz kādu noteiktu dzemdību scenāriju. Tās māmiņas, kuras ir atvērtas pārmaiņām, arī elastīgāk uztver notiekošo un nevar vilties, ja kaut kas nenotiek kā iecerēts. Tas, kā Tu tiksi galā ar dzemdību sāpēm, ir arī atkarīgs no diennakts stundas un Tava fiziskā stāvokļa, jo tas, vai esi mundra un izgulējušies, vai arī nomocījusies ar nez kur saķertu saaukstēšanos, atstāj iespaidu. Gan vecmāte, gan ārsts darīs visu, lai palīdzētu gan Tev, gan bēbītim.

 

Man nav ne jausmas, kura dzemdību poza būtu man piemērotākā – vai man to vajadzēs izvēlēties pašai?

 

Obligāti Tev to nevajag darīt, tomēr darīt Tu to drīksti. Noteikti katrā dzemdību nodaļā būs gan dzemdību soliņš, gan bumba, gan duša, iespējams, arī vanna un, protams, gulta, lai Tu justos pēc iespējas labāk. Tikai Tu izlem, kā vēlies, lai pasaulē nāk Tavs mazulis. Tīri teorētiski...Tomēr jāmin, ka dzemdības ir notikums, ko  stādīties priekšā ir ļoti grūti, un neiespējami izplānot. Īpaši jau, ja tās ir pirmās. Bez tam – nav tādas ideālās dzemdību pozas. Tev nebūs dota iespēja izmēģināt dzemdību procesu, tomēr vecmāte spēs Tev ieteikt piemērotāko pozu, kurā klāsies labi gan mammai, gan bēbītim, un kurā arī dzemdību process ritēs raiti uz priekšu.

 

Ko darīt, ja augļūdeņi noplūdīs, piemēram, lielveikalā vai autobusā?

 

Protams, to, kad noplūdīs augļūdeņi, nav iespējams pateikt, tomēr šāda iespēja, ka tie noplūdīs pilnīgi nepiemērotā vietā, ir procentuāli niecīga. Tikai katras desmitās dzemdības sākas ar augļūdeņu noplūšanu ( tātad – aizmirsti filmās redzēto!), bez tam – esot devītajā mēnesī, diez vai Tev prāts nesīsies uz staigāšanu pa lielveikalu. Diskutabls ir arī jautājums par to, vai augļūdeņi noplūst ar šalti, vai nē. Atkarībā, kā ir iekārtojies bēbītis, cik stingri viņa galviņa atrodas mammas iegurnī, kurā vietā plīst augļapvalks – vai augšpusē, vai apakšpusē, augļūdeņi var arī tikai pilēt. Tad rodas jautājums  vai tie tiešām ir augļūdeni? Vislabāk ir piezvanīt vecmātei, vai uz dzemdību nodaļu un noskaidrot, ko vislabāk darīt. Ja Tavs ginekologs ir secinājis iepriekšējās pārbaudēs, ka bērna galviņa nenosedz izeju uz dzemdes kaklu, šādā gadījumā nabassaite var iesprūst, tādēļ nogulies uz muguras, paliec zem dupša divus spilvenus un izsauc ātro palīdzību, jo uz slimnīcu būs jābrauc guļus stāvoklī. Ja šāda situācija gadās lielveikalā, nometies četrāpus. Kauns? Pēc augļūdeņu noiešanas šādi sīkumi Tevi nespēs uztraukt!


Vai nevar būt tā, ka visas dzemdību zāles ir aizņemtas?

 

Protams, vislabāk būtu rakstiska garantija, ka tieši noskatītā dzemdību zāle ar skatu uz pagalmu un istabiņa ar rozīgajām sienām un dzeltenajiem aizkariem būs Tavā rīcībā! Diemžēl to neviens nevar garantēt. Ja slimnīcā ir piecas dzemdību zāles, noteikti, viena būs brīva, pat, ja ir tikai trīs zāles, arī tad izredzes ir labas. Tīri matemātiski rēķinot! Protams, ne tādā gadījumā, ja sešām grūtniecēm vienlaicīgi sākas kontrakcijas. Tā vai tā – nesatraucies, ka Tavam mazulim jādzimst būtu koridorā, jo katrā slimnīcā istaba ar gultu būs pieejama vienmēr. Panikai nav pamata – ārsti un vecmāte darīs visu, lai arī spiedīgos apstākļos Tu piedzīvotu jaukas dzemdības!

 

Ko iesākt, ja bēbītis ir tik steidzīgs, ka vēlas piedzimt mašīnā, pa ceļam uz dzemdību nodaļu?


Tad Tu būsi statistikas upuris, jo vidēji tikai viens no 160 000 mazuļiem izdomā ieraudzīt dienas gaismu automašīnā. Tomēr nesatraucies, nekas dramatisks nav arī dzemdības mašīnā, Tev nevajadzēs ne siltu ūdeni, ne šķēres, ar ko pārgriezt nabassaiti. To visu var izdarīt arī vēlāk. Tomēr ļoti svarīgi, lai pēc dzimšanas mazulīti ietītu siltās drēbēs un uzliktu uz mammas krūtīm vai vēdera.

 

Kā es zināšu, ka tiešām sākas dzemdības?

 

Viltus kontrakcijas sākas jau krietnu laiku pirms īstajām dzemdībām, tomēr vairums sieviešu tās nemaz nejūt. Tomēr sava bēbīša dzimšanu Tu garām nepalaidīsi. Atšķirība starp viltus un īstajām kontrakcijām ir apmēram tik liela, kā starp velobraucienu uz tuvējo veikalu ielas galā, vai no Rīgas uz Ventspili. Skaidrību ievieš arī eksperiments ar vannu. Ja kontrakcijas ūdenī pazūd – tātad – viltus trauksme. Ja tās kļūst stiprākas, tad lieta jāuztver nopietni. Laiks doties uz slimnīcu ir tad, ja kontrakcijas atkārtojas katras piecas, līdz desmit minūtes, vai arī tad, ja Tu jutīsies labāk speciālistu klātbūtnē.