Veicot eksperimentus ar pelēm, japāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka no bezsvara apstākļos apaugļotām olšūnām vēlāk attīstās pavisam normāli embriji. Laboratorijas apstākļos tika apaugļotas peļu olšūnas, šo procesu veicot gan normālas gravitācijas, gan bezsvara apstākļos. Daži no embrijiem vēlāk tika pārstādīti peles dzemdē, kur tie normāli attīstījās, un peles veiksmīgi dzemdēja mazuļus. Tas, ka olšūnas bija apaugļotas atšķirīgos apstākļos, augļu attīstību neietekmēja.

 

Šo pētījumu vadīja Jošijuki Kodzima no Nagojas universitātes medicīnas skolas. Viņš secinājis, ka apaugļošana "in vitro" jeb mēģenē nav atkarīga no Zemes pievilkšanas spēka iedarbības.

 

Kodžima un viņa kolēģi norāda, ka astronauti kosmosā lido jau četrus gadu desmitus, taču lielākā daļa no viņiem bijuši vīrieši. Zinātnieki prognozē, ka nākotnē, cilvēkam kolonizējot kosmosu, tur tiks arī ieņemti un dzemdēti bērni.

 

Tāpēc nepieciešamas izpētīt, kā norisinās grūtniecība apstākļos, kuros trūkst Zemes pievilkšanas spēka, uzskata zinātnieki.