Analīzes otrajā trimestrī

Analīzes otrajā trimestrī

04. Sep 2010, 09:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau iepriekš stāstījām, kādas analīzes vajadzētu veikt 1. trimesrī. Nu pienācis laiks atkal vērsties pie ārsta uz pārbaudēm, lai veiktu 2.trimestra analīzes.

 

Otrais trimestris ir svarīgs grūtniecības posms, kurā tiek veikti galvenie testi, lai noteiktu, vai ar tevi un bērnu viss kārtībā. Pirmā ultrasonogrāfiskā apskate parasti tiek veikta otrā trimestra sākumā, lai pārbaudītu bērna veselību un attīstības pakāpi.

 

Otrā ultrasonogrāfijas pārbaude parasti notiek vai nu otrā trimestra beigās vai trešā trimestra sākumā. Otrajā apskatē tiek pārbaudīti pirmajā caurskatē iegūtie rezultāti, kā arī bērna attīstība.

 

Otrā trimestra sākumā ir laiks veikt arī asins analīzes, kuru rezultāti var liecināt par bērna iespējamajām anomālijām. Šo analīžu vecajā versijā tika pārbaudīts tikai augļa alfa fetoproteīns, kura pārāk liela koncentrācija var liecināt par neiroloģiskiem defektiem. Šo analīžu modernākajā versijā tiek pārbaudīts arī hCG (cilvēka horioniskais gonadotropīns), estriols (placentas estrogēns) un inhibīns (olnīcu hormons, kura koncetrācija palielinās dažu vēža formu gadījumos, ja ir augsts asinsspiediens vai olnīcu saslimšana).

 

Anomāli analīžu rezultāti arī liecina par draudošajiem ģenētiskajiem defektiem, diabētu, priekšlaicīgām dzemdībām vai citām anomālijām. Lai apstiprinātu asins analīžu rezultātus, ārsts var nosūtīt grūtnieci uz ultrasonogrāfisko izmeklēšanu vai amniosentēzi (procedūra, kurā analīzēm tiek paņemts augļūdens paraugs. Otrā trimestra beigās tiek pārbaudīts, vai grūtniecei nav diabēts, B hepatīts vai seksuāli transmisīvas slimības. Var tikt veikta arī iegurņa apskate, lai pārliecinātos, vai dzemdes kakls nav novājināts vai izpleties.

Analīzes pirmajā trimestrī