Aizcietējumi grūtniecības laikā

Aizcietējumi grūtniecības laikā

09. Feb 2012, 23:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Hemoroīdi, galvas sāpes, deguna asiņošana, slikta dūša, asinsspiediena paaugstināšanās, krampji un muskuļu spazmas, smaguma sajūta kuņģī, varikozu vēnu slimības apakšstilbos, izmaiņas izskatā un garšas sajūtās  - tas ne tuvu nav pilns saraksts ar to, ko var izjust uz savas ādas ikviena no sievietēm grūtniecības periodā. Aizcietējumi grūtniecības laikā ir viens no tādiem pārbaudījumiem, kas priekšā ir daudzām topošajām māmiņām. Vairāk par aizcietējumiem grūtniecības laikā stāsta ginekoloģe Margarita Puķīte.

 

Aizcietējumi grūtniecības laikā


Ir jāzina, ka aizcietējumi grūtniecēm agrīnā grūtniecības periodā ietekmē stāvokli, kas pamatā atkarīgs no hormona progesterona darbības. Progesterons ir viens no svarīgākajiem sievietes hormoniem. Dažreiz to sauc par grūtniecības hormonu, tā kā viņa darbība ir virzīta uz normālas grūtniecības nodrošināšanu, dzemdes apvalka muskuļu atslābināšanu ar vienlaicīgām dzemdes kakla spazmām, uz kopējo pārmaiņu sistēmu un mātes orgāniem. Un dzemde, un resnā zarna ir saistīta ar vieniem un tiem pašiem nerviem, vienu un to pašu nervu informāciju. Tāpēc,  resnās un taisnās zarnas peristaltika nelabvēlīgi ietekmētu uz mierīgo, atslābināto dzemdes stāvoli. Gudrā daba ir parūpējusies par šo progesteronu, kurš, atslābinot dzemdi, atslābina arī resno zarnu. Tas ir pirmais iemesls daudziem aizcietējumiem grūtniecības laikā.

"Pazemināta resnās un taisnās zarnas peristaltika noved pie palēninātas kālija masas kustības pa to. Tas noved pie pastiprinātas ūdens uzsūkšanās zarnā, kālija masas kļūst šķidrākas. Tas jau ir otrais iemesls aizcietējumiem grūtniecības laikā," skaidro ginekoloģe.

 

Nākošajā, jau otrajā, un īpaši trešajā grūtniecības trimestrī dzemde kļūst liela, aizņemot daudz lielāku platību sievietes ķermenī. Kā sekas tiek traucēta vairāku sievietes iekšējo orgānu darbība. Tiek spiests uz urīnpūsli, kas noved pie urīna nostāšanos tajā, un arī nierēs. Izmēros palielinājusies dzemde spiež arī uz taisno zarnu. Tā sekas ir kālija masu caurlaidības pasliktināšanās. Tas ir trešais iemesls aizcietējumiem grūtniecības laikā.

 

Ceturtais iemesls aizcietējumiem grūtniecības laikā ir diētas izmaiņas grūtniecības laikā. Kā jau augstāk tika minēts, hormonālās izmaiņas mātes organismā noved pie palēninātas barības vielu un kālija masu kustības barības vadā. Olbaltumvielu izvietojums noved pie gāzu uzkrāšanās. Protams, jāievēro arī, ka sievietei tas viss izraisa nepatīkamas sajūtas, tādas kā vēdera uzpūšanos, dedzināšanas sajūtu kuņģī, pat smaguma sajūtu un sāpēs. Tāpēc ir vērts ierobežot olbaltumvielu patēriņu kā tādu (gaļu, zirņus, pupiņas, sieru, biezpienu).

 

Dažām sievietēm tāpat var tikt novēroti tie vai citi iedzimtie fermentu trūkumi, hroniskas saslimšanas, kas saistītas ar barības vadu. Grūtniecības periodā tas viss var saasināties un kļūt par aizcietējumu iemeslu.

 

Praktiski visi uzskaitītie faktori, kas saistīti ar gremošanas traucējumiem grūtniecības laikā, noved pie disbakteriozes.

 

Kā pasargāt sevi no aizcietējumiem grūtniecības laikā?


Ņemot vērā visu šo, ir jāievēro, kas ir jādara, lai pasargātu topošo māmiņu no tāda nepatīkama un nepavisam veselīga stāvokļa kā aizcietējumi grūtniecības laikā. Pirmais, kas jāzina katrai sievietei profilaktiskiem pasākumiem pret aizcietējumiem grūtniecības laikā, tā ir pareiza uztura režīma organizācija, tas ir – diēta grūtniecības laikā. Vajag vairāk „spiest” uz svaigiem augļiem un dārzeņiem. Tajos ir vairāk šķiedrvielu, tās neveidojas mūsu organismā, bet veido kālija masas, kuras vieglāk un ātrāk kustēsies resnajā zarnā. Daudz šķiedrvielu ir graudu maizē, pavisam maz to ir baltmaizē. Vērtīgs kā profilaktisks līdzeklis aizcietējumu laikā ir rudzu maize, vislabāk iepriekšējās dienas (ne galīgi mīksta).

 

Dzeriet nevis daudz vienā reizē, bet pietiekami bieži un ar maziem malkiem, īpaši svaigās sulas. Bet nelietojiet tās vairāk kā 1,5l diennaktī, tā Jūs, citādāk, tiksiet pie savu nieru pastiprinātas noslogošanas. Nedzeriet nekādā gadījumā gāzētu ūdeni, pat minerālūdeni. Aizcietējumiem grūtniecības laikā jau tā piemīt blakus parādība – vēdera pūšanās, gāzu uzkrāšanās, bet te vēl gāzēts ūdens. Bet salds gāzēts ūdens ir īpaši bīstams.

 

Dārgās topošās māmiņas, nesteidzieties lietot medikamentus pret aizcietējumiem. Jebkuri no tiem var ietekmēt Jūsu gaidāmā bērniņa stāvokli. Tāpēc pirms zāļu lietošanas, noteikti konsultējaties ar savu ārstu. Nenodarbojieties ar medikamentozu pašārstēšanos.

 

Noteikti dzeriet kefīru un lietojiet skābpiena produktus, Vislabāk mājās pagatavotus – tas  ir lielisks disbakteriozes profilakses līdzeklis, un sanāk, ka arī der aizcietējumiem grūtniecības laikā.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Saudzējošs risinājums aizcietējumam ir Microlax® mini klizma!

•  ātri

•  maigi

•  vienkārši

 

 

Microlax® atdala ūdeni, kas saistītā formā pietiekamā daudzumā  sastopams pat blīvos aizcietējumos. Rezultātā aizcietējuma masa kļūst mīksta un tiek normāli izvadīta ārā.

Aizcietējums parādās aptuveni 10-30% grūtnieču. Vairumam caurejas līdzekļu iespējamas dažādas blakusparādības. Saudzējošs risinājums aizcietējumam ir Microlax® mini klizma. 5-20 minūtes pēc lietošanas ir sagaidāma zarnu kontrolēta iztukšošanās. 

Microlax ® ir viens no nedaudzajiem medikamentiem, kurus ir atļauts lietot grūtniecības laikā.

Aizcietējums parādās aptuveni 10-30% grūtnieču. Vairumam caurejas līdzekļu iespējamas dažādas blakusparādības. Saudzējošs risinājums aizcietējumam ir Microlax® mini klizma.
06. Apr 2011, 09:19

Es kautkā tiku pasargāta no aizcietējumiem,gan kad gaidiju Martu gan tagad gaidot otru mazuli vēders iziet kā pēc pulksteņa.

06. Apr 2011, 09:14

pret aizcietējumiem 2 žāvētas plūmes katru dienu un nekādu problēmu! 😉