4 D ultrasonogrāfija- jaunas iespējas ginekoloģijā un dzemdniecībā

4 D ultrasonogrāfija- jaunas iespējas ginekoloģijā un dzemdniecībā

22. Feb 2011, 14:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ultrasonogrāfijas izmantošanu ginekoloģijas un dzemdniecības praksē ieviesa 20. gadsimta 60.- os gados. Pirmā aparatūra aizņēma vairāk kā 20 m2 lielu platību. Tā kā ultraskaņas izmantošana diagnostikā , vēlāk arī ārstēšanā, kļuva neaizvietojama metode, milzīgi līdzekļi tika ieguldīti tās pilnveidošanā.


Ginekoloģijā kā pamatizmeklējuma neatņemamu sastāvdaļu pielieto 2 D ultrasonogrāfiju. Kopš 60.- iem tās pamatattēlu veido ultraskaņa, izejot cauri dažāda blīvuma, dažāda dziļuma, dažādi apasiņotiem un dažādi novietotiem audiem. Taču modernās tehnoloģijas iespējas tagad ultraskaņas staru ļauj virzīt visdažādākajos virzienos un, datoram apstrādājot iegūtos datus, tiek panākts telpisks attēls, ko šobrīd pazīstam kā 3 D ultrasonogrāfiju. Pilnveidojoties tehnoloģijām, tagad iespējams iegūt telpisko attēlu reālajā laikā , ko apzīmē ar 4 D (dimensionālā) ultrasonogrāfiju.

{smallpic:1}

2 D ultrasonogrāfiju var salīdzināt ar velosipēdu, 3 D ultrasonogrāfiju ar automašīnu, bet 4 D- ar lidmašīnu, kas ļauj pārvietoties gan pa labi, gan pa kreisi, gan uz augšu, gan uz leju. 4 D ultrasonogrāfijas izmeklējums ir būtiski informatīvs augļa virspusēji novietoto struktūru apskatei (seja, mugurkauls, ekstrimitātes utt.), līdz ar to tiek pielietots diagnosticētās patoloģijas precizēšanai. Šis izmeklējums topošajiem vecākiem ļauj ieraudzīt savu mazuli citas kvalitātes attēlos.

 

Turklāt mūsdienu modernā aparatūra dod iespēju iegūt ne tikai kvalitatīvu attēlu, bet arī RIS (radioloģijas informācijas sistēma) ļauj to saglabāt elektroniskajā atmiņā vai ārējos informācijas nesējos ( CD, DVD).

{smallpic:2}

{smallpic:3}

Optimālais laiks veikt 4 D ultrasonogrāfiju ir 26.- 30 grūtniecības nedēļa. Jāatzīst, ka lai dators spētu izveidot šo telpisko attēlu reālā laikā ir virkne priekšnosacījumi, kurus diemžēl speciālists nevar ietekmēt. Piemēram, konkrēto augļa daļu , ko vēlas aplūkot, jāieskauj noteiktam augļūdeņa daudzumam. Vēlams augļa nomoda stāvoklis, kā arī sejas apskati var apgrūtināt tuvu novietotas ekstremitātes, tāpēc vecāki tiek brīdināti par attēla iespējamo neizdošanos.

 

Jau uzskaitē esošajām topošajam māmiņām ar ārsta ieteikumu maija mēnesī Veselības centrā 4 veic bezmaksas 3/ 4 D ultrasonogrāfiju, kā arī 2010. gada 19. maijā notiks bezmaksas lekcija grūtniecēm.

 

Sīkāka informācija www.vc4.lv

 

Vai Tu esi bijusi uz 4D ultrasonogrāfiju?

taschinka taschinka 13. May 2010, 20:30

es nejaucu ar rentgenu,bet tad kad dakterei prasiju vina teica,ka vairak ka 2 reizes nevajadzetu iet uz to.

13. May 2010, 20:16

USG ir ultraskaņa,kas ir pilnīgi nekaitīga. Nejaucam šo ar rentgenu...

taschinka taschinka 13. May 2010, 17:20

parasti ja viss kartiba,tad uz usg suta tikai 2 reizes,jo tomer kaut kas nelabveligs tur ir.protams,ja sarezgijumi suta tik cik nepieciesams.

13. May 2010, 17:15

Usg neesot negatīva ietekme.
Vismaz man neviens dakteris nav stāstījis,lai cik reizes es jautatu.

13. May 2010, 15:47

Tieši vakar redzēju vietējā Jēkabpils avīzē, ka dr. Smirnovas privātprakse piedāvā 4D!

taschinka taschinka 13. May 2010, 14:49

cik forsi var mazo redzet.

13. May 2010, 13:40

es ierakstīju diskā ka Alisīte vedera dzīvojas😀superīgas atmiņas!!