10 padomi, kā psiholoģiski sagatavoties tēva lomai

10 padomi, kā psiholoģiski sagatavoties tēva lomai

13. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa gaidības ir emocionāls brīdis ne tikai topošās māmiņas, bet arī tēta dzīvē. Tā kā sieviete mazuli un izmaiņas ķermenī jūt fiziski, viņai sagatavoties māmiņas lomai ir vieglāk nekā vīrietim – tēta lomai. Kas topošajiem tētiem jāzina par sievietes sajūtām grūtniecības laikā, kā šajā periodā veidot attiecības ar viņu un rast saikni ar mazulīti, un kā palīdzēt dzemdībās, stāsta klīniskais psihologs Sanita Aišpure. 

1. Topošajam tētim nav jājūtas vainīgam, ja arī viņš ir nobijies, uztraucies, apmulsis, kašķīgs vai īgns. Jo vīrietis ir ciešākā kontaktā ar savu sievieti, jo labāk viņu izjūt un, jo vairāk vīrietim nozīmē bērns, jo vairāk emociju rodas. Nemokiet un nešaustiet sevi par to, bet pieņemiet, ka emocijas, kas ir jūsos, ir pilnīgi normālas!

2. Vīrietim nav jābaidās lasīt un jautāt! Jo aktīvāk deviņu mēnešu laikā topošais tētis pievērsīsies māmiņai un mazulim, jo sagatavotāks viņš būs brīdim, kad mazais piedzims. Sievietēm ir priekšrocība – viņas fiziski izjūt, kā mazulis aug un attīstās, tādēļ topošajam tētim būtu šajā gaidību procesā jāiesaistās, jājautā to, kas nav skaidrs. Tad, ja viņš to nedarīs un distancēsies, viņam būs grūtāk brīdī, kad mazulis būs piedzimis un sievietei vajadzēs viņa fizisko, praktisko un emocionālo atbalstu.

3. Saikni ar gaidāmo bērnu topošais tētis var veidot jau grūtniecības laikā. Jau brīdī, kad māmiņai kļūst redzams puncis, vīrietis to var glāstāt un ar mazo runāt. Ir pierādīts, ka šī saikne, kas starp tēti un mazuli veidojas grūtniecības laikā, veicina to, ka pēc mazuļa dzimšanas bērniņš jau atpazīst tēta balsi.

4. Grūtniecības laiku var nosaukt arī par krīzes laiku, jo pāra attiecības pilnībā mainās. Attiecības jāveido citādāk, jāreaģē citādāk un jādomā citādāk. Grūtniecības laikā vīrietim jābūt gatavam sievietei vairāk dot, viņai piekāpties, dalīties, paciesties un šajā procesā piedalīties. Vīrietim kā partnerim savai sievietei jāsniedz to, ko viņa ir gaidījusi, bet jāsaprot, ka pie sievietes grūtniecības laika kaprīzēm vai kādām pāra domstarpībām nav vainīgs bērniņš! Visticamāk, ka nesaskaņas attiecības bijušas jau iepriekš, bet gaidību laikā tās aktualizējušās.

5. Bieži vien grūtnieces mēdz saasināti reaģēt uz ārstu teikto. Tādēļ būtu labi, ja topošais tētis varētu izbrīvēt pāris stundas un ik reiz savu sievieti pavadīt vizītēs pie ārstiem. Izmantojot savu racionālo prātu, loģisko pieeju un to, ka šajā brīdī vīrietim ir mazāk emociju nekā sievietei, topošais tētis var būt tas, kurš aprunājas ar ārstu un jau pašā sākumā novērš grūtnieces iespējamo satraukumu un saasināto reakciju par speciālista teikto. 

6. Gaidot mazuli, noteikti jau laikus vajadzētu padomāt par atbilstošas vides iekārtošanu gan gaidāmā bērniņa, gan māmiņas ērtībai. Dažādus praktiskus darbus, piemēram, remontdarbus, mēbeļu iegādi un istabas iekārtošanu vislabāk veikt laikā līdz mazuļa dzimšanai. Tā kā sieviete šajā periodā vairāk domās par to, lai iekārtotā vide būtu skaista un pēc iespējas ekoloģiskāka, topošais tētis var pievērst uzmanību tam, lai sievietei mājās būs ērti! Padomāt par to, vai tad, ja viņš nebūs mājās, sievietei nesagādās grūtības nonest vai uznest mazuļa ratus un par to, vai virsma, uz kuras viņa pārtīs bērniņu, nav pārāk zema. Tā kā pirmajā dzīves gadā sieviete ļoti bieži lieksies pie mazuļa, vīrietim mājās būtu jānodrošina maksimāli ērta vide. 

7. Jāatceras, ka tas, ko topošais tētis domā, kā viņš izturas pret sievieti un kā viņa jūtas, bērniņu spēcīgi ietekmē jau pirms dzimšanas. Tādēļ vīrietim topošajai māmiņai būtu jāsniedz emocionāls atbalsts. Jānodrošina ne tikai finansiālais atbalsts un jāsedz izdevumi par labāko medicīnisko aprūpi, bet grūtnieci jāsamīļo, ar viņu jāaprunājas un jāpievērš uzmanība gaidāmajam mazulim. To, ko jūt bērniņš, viņš saņem no mammas emocijām, savukārt, grūtnieces emocijas veidojas no tā, kādas ir viņas un topošā tēta savstarpējās attiecības.

8. Dažkārt vīrietis uztraucas par to, vai grūtniecības laikā sieviete drīkst mīlēties. Tas, ka tas nav atļauts, ir mīts, kas radies nezināšanas dēļ! Patiesībā, ja ārsts nav sniedzis īpašus ieteikumus, mīlēties drīkst kaut vai līdz pēdējai grūtniecības dienai. Dažkārt, ja dzemdības kavējas, ārsti to pat iesaka. Hormons un vielas, kas mīlēšanās laikā izdalās, nāk kā impulss, un mazulis sāk dzimt.

9. Gaidot mazuli, pēdējā trimestrī arī topošajam tētim ieteicams doties uz topošo vecāku kursiem. Tur viņš kopā ar savu sievieti apgūs pozas un tās varēs praktiski izmēģināt, uzzinās gan par atvieglojošiem elpošanas vingrinājumiem, ko pielietot dzemdību laikā, gan to, kā masēt, lai sievietei mazinātu sāpes. Topošajam tētim šādas nodarbības palīdzēs apgūt dažādus praktiskus instrumentus, ar kuru palīdzību atbalstīt savu sievieti un palīdzēt nākt pasaulē mazulim.  

10. Lai cik nosvērts un savaldīgs būtu vīrietis, dažkārt, sākoties dzemdībām, viņam var rasties panika. Tādēļ jau laiku pirms dzemdībām gan ar sievieti, gan speciālistu svarīgi pārrunāt to, kas tiks likts dzemdību somā un izlemt, kur bērniņš nāks pasaulē. Jau laikus, pirms dzemdībām var apskatīt vairākas dzemdību vietas, aprunāties ar speciālistiem un izvēlēties, kur abi topošo vecāki vēlas sagaidīt pasaulē savu mazuli. Tas palīdzēs mazināt stresu brīdī, kad sāksies dzemdības un būs daudzi citi aktuāli jautājumi. 

Māmiņu Klubs

Kā tavs partneris gatavojas jūsu mazulīša nākšanai pasaulē un tēta lomai? Kā Tu viņam palīdzi?