10 ieteikumi, kā pārvarēt bailes no dzemdībām

10 ieteikumi, kā pārvarēt bailes no dzemdībām

06. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai cik daudz informācijas arī māmiņas neizlasītu, cik labas domas necenstos domāt, īpaši pēdējās grūtniecības nedēļās piezogas bažas – kā tad man ies dzemdībās? Vai es spēšu tikt galā? Cik stipras būs sāpes? Šādas domas nav nekas neparasts, un par tām Tev nav jākaunas. Izlasi Māmiņu Kluba padomus, kā varbūt netradicionālākā veidā pretoties bailēm! 

•    Rūpējies pati par savu veselību jau laicīgi! Regulāri apmeklē savu ginekologu un nekavē termiņus pie ārsta, tādā veidā pēc iespējas ātrāk varēs atklāt iespējamās problēmas un riska faktorus.

•    Kārtīgi aizpildīta mātes pase, kas vienmēr atrodas Tavā rokassomiņā sniedz drošības sajūtu. Bailēm ir mazāka telpa, kur izplesties, ja ārsti saka – viss ir kārtībā!

 

Kas vēl var palīdzēt

 

•    Akupunktūra

Tieši pēdējās grūtniecības nedēļās pielietota akupunktūra saīsina dzemdību ilgumu, kā arī tās grūtnieces, kuras ir saņēmušas akupunktūru dzemdību laikā, izjutušas mazākas dzemdību sāpes.

•    Aromterapija

Aromterapijas pamatā ir darbs ar patīkamiem aromātiem, kuri iedarbojas uz limfas sistēmu un ierosina smadzenēs laimes hormonu rašanos. Gan pirms dzemdībām, gan dzemdību laikā vari iededzināt vīraka kociņu, lietot ēteriskās vannas eļļas vai ēteriskās eļļas smaržu lampās, kā arī iespējams iegādāties īpašus atslābinošus aromātu komplektus.

•    Vecmāte

Vecmāte nav tikai cilvēks, kurš atradīsies Tev blakus dzemdībās, bet gan kompetenta un uzticama sarunu partnere visā grūtniecības laikā. Tieši pie vecmātes Tu vari vērsties šaubu un baiļu gadījumā. Uzticama vecmāte atradīs pareizos vārdus, kā nomierināt satraukto topošo māmiņu.

•    Homeopātija

Homeopātijai dzemdībās ir liela nozīme. Jau pirms dzemdībām īpaši homeopātiski līdzekļi spēj sniegt palīdzību baiļu un spriedzes mazināšanā. Atbilstošākos medikamentus izrakstīs Tev ārsts – homeopāts, jo vispārīgi līdzekļi neeksistē, katrai sievietei tiks piemērots tikai viņai vajadzīgais.

•    Epidurālā anestēzija

Par epidurālās anestēzijas iesējām runāts ir ļoti daudz, tāpat ir daudz māmiņu, kuras izvēlas to lietot, tomēr dažkārt palīdz tikai apziņa – tāds atsāpināšanas līdzeklis pastāv, un varēšu to lietot, ja vajadzēs.

•    Silts ūdens

Silts ūdens mazina krampjus un sāpes: siltā vannā sievietes pārdzīvo dzemdību sāpes daudz vieglāk, kā arī dzemdības ir īsākas. Parasti ūdens dzemdībās sāpes mazinoši līdzekļi nav nepieciešami.

•    Maigums un laba attieksme

Rūpes un gādīga attieksme noteikti ir tas, kas topošajai māmiņai ir vissvarīgākais. Pārsvarā visas sievietes vēlas, lai dzemdību laikā viņas atbalstītu uzticama persona. Ja nu kādu iemeslu dēļ bērniņa tētis nevēlas uzņemties šo lomu, tad to var darīt māsa, mamma vai kāda laba draudzene.

•    Aktīva pret bailēm

Tās māmiņas, kuras aktīvi cīnās pret bailēm, spēj stiprināt sevi dzemdību procesam. Beigās ir tikai lieliskā sajūta:” Es nepadošos, es varēšu saņemt palīdzību, ja man būs vajadzība”. Tev ir jāatceras, Tu neesi viena, protams, tikai Tev būs jāpadara grūtais darbs, bet blakus būs izpalīdzīgs medicīnas personāls, kurš sniegs atbalstu. Arī Tavs partneris būs līdzās un uzmundrinās!

 

Kādi ir Tavi paņēmieni, kā tikt galā ar bailēm no dzemdībām?

28. Oct 2010, 16:16

Šķiet, es arī piederu pie tām, kurām nav baiļu. Mūsu bērniņš var piedzimt kuru katru dienu. Apzinos, ka tas nebūs kā laiski papļāpāt ar draudzenēm pie kafijas. Tomēr ceru, ka maksimāli spēšu atbrīvoties, ļauties procesam un palīdzēšu viņam dzimt. Turklāt, mums nav ne jausmas, kādas bailes šajā brīdī izjūt mazulis?! Kāpēc gan lieki viņu satraukt ar nevajadzīgu stresu no mammas un tēta puses?! 😀